ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Οι δήμοι στο έλεος της λιτότητας

 

Με λιγότερους κρατικούς και κοινοτικούς πόρους από τη μια μεριά και λιγότερους υπαλλήλους και αρμοδιότητες από την άλλη οδεύουν οι  δήμοι της χώρας προς τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Μάη 2014.

Λιγότερο από οχτώ μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες στους 325 δήμους της χώρας,  όλα τα κρίσιμα μέτωπα που αφορούν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ)  είναι ορθάνοιχτα: 

Οι Προϋπολογισμοί των δήμων για το 2014 είναι  “στον αέρα” 

Η αξιολόγηση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στις διοικητικές δομές τους θα οδηγήσει από τις αρχές του έτους σε ένα νέο κύμα κινητικότητας – απολύσεων

Τα Κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία τους γυρνούν την πλάτη για χάρη των Περιφερειών 

Πιο αναλυτικά, συμβαίνουν τα εξής:

          1.  Η διωρία που είχε δώσει το Υπουργείο Οικονομικών για να καταθέσουν οι δήμοι τους προϋπολογισμούς για το 2014 στο νεογέννητο Παρατηρητήριο Οικονομικής και Διοικητικής Αυτοτέλειας  των ΟΤΑ, έχει παρέλθει (30 Σεπτεμβρίου). Ωστόσο μόνο ένας στους τρεις δήμους έχει στείλει τον προϋπολογισμό του. Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Εσωτερικών απειλεί να σταματήσει να πληρώνει από τον κρατικό κορβανά όποιον δήμο δεν καταρτίσει προϋπολογισμό ή δεν τον τηρήσει.  Από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας λένε πως οι προϋπολογισμοι που κατατίθενται ειναι  εικονικοί, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη  το “κρυφό” έλλειμμα 16% που αφήνει για το 2014  η φετινή κρατική χρηματοδότηση. Αυτό το έλλειμμα θα μεταφερθεί το 2014 και θα διαχυθεί σε περικοπές σε κάθε παροχή που προέρχεται από τους δήμους.

Οι προϋπολογισμοί, όμως, αυτοί δεν περιλαμβάνουν, επίσης, υπόψη τα αποτελέσμα της εν εξελίξει αυτο-αξιολόγησης των δήμων, η οποία δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2013. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα αποτελέσουν την πλατφόρμα της νέας φάσης κινητικότητας και, πιθανόν, απολύσεων για επιπλέον 3.500 δημοτικούς υπαλλήλους. Για τα… προσχήματα η ΚΕΔΕ, ετοιμάζει ένα δικό της σύστημα οικονομικής αξιολόγησης, με το οποίο θα επιχειρήσει να αποτρέψει νέες μαζικές απολύσεις από το 2014. Ωστόσο, δεν πρέπει να πείσει κανένα πλέον για τις προθέσεις της, καθώς ο,τι και αν λέει, στο τέλος υπακούει στις εντολές της κυβέρνησης της Τρόικας (πχ απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων, περικοπές στις λειτουργικές και επενδυτικές δαπάνες κλπ.).

Όχι μόνο με λιγότερους κρατικούς πόρους και υπαλλήλους, αλλά και με λιγότερα κοινοτικά κονδύλια θα μείνουν οι δήμοι από το 2014.  Και αυτό γιατί το 66% των κοινοτικών πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 θα διοχετεύεται προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση μέσω των Περιφερειών, καθώς για τους δήμους δεν υπάρχει ειδικό “ρεζερβέ”…

Δ.Κ.