Φτάνει πιά!
ΟI EΞΩΣEIΣ AΠO ΠΛEIΣTHPIAΣMOYΣ ΔEN ΘA ΠEPAΣOYN
ούτε στα Πετράλωνα ούτε πουθενά!
Οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ και οι αισχρές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη κατ’ εντολή των αρπακτικών τραπεζιτών και ΕΕ, όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από τις εξώσεις δεν περιμένουν την 30η Απρίλη 2020.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική παγκοσμίως χώρα που κατ’ επιταγή των αποκαλούμενων “θεσμών”, οι πλειστηριασμοί διενεργούνται ηλεκτρονικά. Από νομικής άποψης η κατάργηση της αρχής της δημοσιότητας των πλειστηριασμών είναι αντισυνταγματική και εκκρεμεί η συζήτηση αίτησης ακύρωσης του νόμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όμως εδώ και καιρό διενεργούνται πολλοί ηλεκτρ. πλειστηριασμοί και άνθρωποι ξεσπιτώνονται όταν δεν υπάρχουν κοινωνικές αντιστάσεις.
Στα Ανω Πετράλωνα από τον περασμένο Νοέμβρη εκπλειστηριάστηκε για οφειλές στην Εθνική Τράπεζα πρώτη κατοικία ζευγαριού ηλικιωμένων – σπίτι “φιλέτο” μιας και είναι κάτω από το λόφο Φιλοπάππου. Οι εντολείς και το κοράκι – επενδυτής λογάριασαν όμως “χωρίς το ξενοδόχο”. Προσπάθησαν από το Γενάρη να εκτελεστεί η έξωση με “επισκέψεις” του νέου ιδιοκτήτη συνοδεία του Δικαστικού Επιμελητή και μιας μάρτυρος. Με τη θέα της παρουσίας λίγων γειτόνων εξαπέλυσαν κλίμα τρομοκρατίας με απειλές, φωνές, τσαμπουκά του Δικ. Επιμελητή και ανυπόστατους χρηματικούς εκβιασμούς. Με την αλληλεγγύη της γειτονιάς η διαμονή του ζευγαριού στο διαμέρισμα πήρε μία μικρή παράταση.
Τη Δευτέρα 3/2/20 έγινε από την ιδιοκτήτρια στο Μονομελές Πρωτοδικείο ανακοπή της εκτέλεσης και το απόγευμα της ίδιας μέρας τα κοράκια – επενδυτές ήλθαν αποφασισμένα για την έξωση. Με βίαιο τρόπο εισέβαλαν στο διαμέρισμα, σπρώχνοντας τον ηλικιωμένο ιδιοκτήτη ο οποίος μπόρεσε να καλέσει σε βοήθεια. Σε λίγα λεπτά άρχισαν να μαζεύονται γείτονες και αλληλέγγυοι-ες που ξεπέρασαν τα 50 άτομα. Παρούσες και δυνάμεις καταστολής (ΔΕΛΤΑ, ΔΙΑΣ κ.λπ.) και μια κλούβα στη γέφυρα του Πουλόπουλου. Ο κλειδαράς που καλέστηκε έφυγε χωρίς καν να τολμήσει να πλησιάσει στην πολυκατοικία και ο Δικ. Επιμελητής ήταν ο πρώτος που αποχώρησε μετά από περίπου 3 ώρες παραμονής με καλυμένο το νούμερο της μηχανής του και με συνοδεία μηχανών των δυνάμεων καταστολής. Οι εκφοβισμοί τραπεζών, συμβολαιογράφων και αστυνομίας δεν πέρασαν μπροστά στην αλληλεγγύη των από τα κάτω.
Ανακοινώσεις έβγαλαν η “Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων – Θησείου – Κουκακίου” και η “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα – Ανταρσία σε Κυβέρνηση – ΕΕ – Κεφάλαιο”. Το θέμα μπήκε εκτός ημερησίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων της 10/2/20 από την Δημ. Σύμβ. σ. Ντίνα Ρέππα εκπρόσωπο της “Αντικ. Ανατροπής στην Αθήνα”. Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη δεν έδωσε καμία απολύτως απάντηση ούτε και δεσμεύτηκε αν και πότε θα φέρει το ζήτημα στο ΔΣ.
Οι εξώσεις είναι ένα κομμάτι του σχεδίου για την αλλαγή χρήσεων γης και χαρακτήρα στην Αθήνα, προς όφελος της τουριστικοποίησης και του κεφαλαίου. Στόχος το συνεχές και αυξανόμενο κέρδος που φαίνεται και με την εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb) και των τουριστικών αναπλάσεων, στα Πετράλωνα, το Θησείο, το Κουκάκι και σε άλλες συνοικίες της πόλης. H νεοφιλελεύθερη δεξιά κυβέρνηση με ρόπαλο το τρίπτυχο «νόμος – τάξη – κέρδη» χτυπά όσους αντιστέκονται στον «εξευγενισμό», με πρόσφατο παράδειγμα και τις εκκένωσεις της “Κοινότητας καταλήψεων Κουκακίου”.
Σε συνδιασμό με την οικονομική κρίση και τα αδιέξοδα των καπιταλιστών, είμαστε μπροστά σε μια επερχόμενη “καταιγίδα” εξώσεων λόγω χρεών σε Τράπεζες, Εφορίες, Δήμους κ.λπ. Ομως απέναντι στην εξατομίκευση, τα αδιέξοδα των αδύναμων και το φόβο που μας επιβάλουν, θα βρεθούμε συλλογικά στο πλάι κάθε άνεργου-ης, συνταξιούχου, κατατρεγμένης-ου, μετανάστη και νεολαίου που θα κινδυνέψει να χάσει το σπίτι του. Γιατί η στήριξη μέσα από συλλογικότητες και η αλληλεγγύη είναι η δύναμη και το όπλο μας !
Η στέγαση, το ρεύμα, το νερό αποτελούν αδιαπραγμάτευτα κοινωνικά αγαθά, μαζί με το δικαίωμα στη δουλειά, την παιδεία, την υγεία, για τα οποία θα παλέψουμε πλάι στο λαό και την εργατική τάξη. Μέχρι να έλθει η ώρα να κατασχέσουμε από τους καπιταλιστές όλα όσα μας ανήκουν στο δρόμο προς την Κοινωνική Απελευθέρωση του Ανθρώπου!
Τ.Β.