ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ

Μέσα στα 5 χρόνια μνημονιακής πολιτικής που έχουν προηγηθεί, χρόνια έντασης της καπιταλιστικής κρίσης και παρακμής, δημιουργήθηκαν διάφορες μορφές αντίστασης συνολικά ενάντια στην ανθρωπιστική καταστροφή. Αυτές οι προσπάθειες, οι δομές αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης, είναι καρπός συγκρούσεων με τις κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων. Σε αυτά τα 5 χρόνια δεν ενσωματώθηκαν από τις κυβερνήσεις και την εξουσία, δε λύγισαν στις απειλές και τις επιθέσεις.
Σήμερα καλούνται να σχεδιάσουν τη δράση τους σε κρίσιμες στιγμές όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους εθνικιστές ΑΝΕΛ επιχειρεί έναν αδύνατο συμβιβασμό: Από τη μια πλευρά να ικανοποιήσει το λαϊκό κύμα αγανάκτησης που έριξε στις 25 Γενάρη τους κοινωνικούς ισοπεδωτές της ζωής μας και από την άλλη να ικανοποιήσει τα αιτήματα της τρόικας χωρίς να διαταράξει τη κυρίαρχη θέση του χρηματιστικού κεφαλαίου στην Ευρώπη.

Για το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα, αυτές οι δομές, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για την οργάνωση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Να γίνουν τόποι έμπρακτης και καθολικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων σε υγεία, παιδεία, σίτιση, στέγαση. Μπορούν και πρέπει να επαναθεμελιώσουν την έννοια της κοινωνικής φροντίδας σε νέες βάσεις, σε ρήξη με τις λογικές και τις πρακτικές της περιθωριοποίησης, του κοινωνικού αποκλεισμού αλλά της φιλανθρωπίας.

Δεν υποκαθιστούν ένα ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος, αλλά θέτουν τις βάσεις για τη δημιουργία ενός νέου, ριζικά διαφορετικού μοντέλου φροντίδας κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας, θεμελιωμένου στη βάση της συλλογικότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, ενάντια στην εμπορευματοποίησης της υγείας και της παιδείας, την απαξίωση και την αποξένωση των ανθρώπων.

Το ζήτημα είναι συνδεδεμένο με το ζήτημα της κυβέρνησης και του κράτους.
Οι δομές αλληλεγγύης θα αποτελέσουν το μηχανισμό αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης εντασσόμενες στο αστικό κράτος ή θα αντιμετωπίσουν με αγωνιστικό τρόπο τον συμβιβασμό της κυβέρνησης με ένα νέο μνημόνιο;

Θα συνεχίσουν τη πολιτική της αυτο-οργάνωσης «των από τα κάτω» ή θα αναλάβουν να διαχειριστούν τις συνέπειες του συμβιβασμού;

Τελικά αυτές οι δομές δεν πρέπει και δε μπορούν να διεκδικούν το ρόλο διαχειριστή της κρίσης και της εξαθλίωσης. Πρέπει να λειτουργούν ως εργαστήρια παραγωγής μιας καινούργιας αντίληψης για τη φροντίδα του πληθυσμού, μιας νέας συλλογικής πρακτικής οργάνωσης των υπηρεσιών.

Για το Ε.Ε.Κ. βασική προϋπόθεση για να έχει υγεία, παιδεία, σπίτι και τροφή, ηλεκτρικό ρεύμα η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι, όλα τα καταπιεζόμενα και εκμεταλλευόμενα κοινωνικά στρώματα, είναι η μονομερής και χωρίς όρους διαγραφή του χρέους, η εθνικοποίηση των τραπεζών και των νευραλγικών τομέων της οικονομίας και η οργάνωσή της σε σοσιαλιστικές βάσεις με εργατική εξουσία. Όλες οι ανάγκες για τις οποίες πάλεψαν οι δομές αλληλεγγύης όλα αυτά τα χρόνια, δε μπορούν να χωρέσουν σε διαπραγματεύσεις, δεν μπορούν να ανθίσουν μέσα από συμβιβασμούς με τους τοκογλύφους δανειστές.

Τέτοια αγωνιζόμενα τμήματα ( εργαζόμενοι του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ, καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί και σχολικοί φύλακες, οι εργάτες των Τσιμέντων Χαλκίδας, πρωτοπόροι αγωνιστές Κοινωνικών Ιατρείων), στις αρχές του Απρίλη, διοργάνωσαν και συμμετείχαν στο Καραβάνι Αλληλεγγύης και Αγώνα, σπάζοντας την αναμονή, και βροντοφωνάζοντας ότι «οι εργατικές και κοινωνικές μας ανάγκες είναι αδιαπραγμάτευτες». Στηρίξαμε ολόψυχα την πρωτοβουλία «των από τα κάτω» γιατί ακράδαντα πιστεύουμε ότι η μόνη ελπίδα είναι η αγωνιζόμενη και καταπιεσμένη τάξη.

Οι Δομές Αλληλεγγύης έχουν την επιλογή να συμμετάσχουν στο δικό τους Καραβάνι Αγώνα & Αλληλεγγύης και να ενωθούν έμπρακτα με τα μαχόμενα τμήματα της εργατικής τάξης που διεκδικούν τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τη ζωή που μας έκλεψαν.

Το ΕΕΚ καλεί όλες τις μαχόμενες Δομές Αλληλεγγύης να συμμετάσχουν και στην 3η Ευρωμεσογειακή Συνδιάσκεψη που θα γίνει 18-20 Ιουλίου 2015 στην Αθήνα, που αποτελεί μια διεθνιστική πρωτοβουλία ανοιχτή σε κόμματα, οργανώσεις, κινήματα της εργατικής τάξης και αγωνιστές, από διαφορετικές επαναστατικές και εργατικές πολιτικές παραδόσεις.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ