Mε μια πρωτοφανή οχύρωση του κέντρου της πρωτεύουσας Δελχί απαντάει η δεξιά κυβέρνηση Μόντι στην εισβολή διαδηλωτών αγροτών στο Κόκκινο Οχυρό, την ώρα εορτασμού της δημοκρατίας της Ινδίας.

Σιδερένια καρφιά, ράβδοι, συρματοπλέγματα, πέτρες και τοίχοι χρησιμοποιούνται για να φράξουν τα σύνορα του Δελχί ενάντια σε χιλιάδες αγρότες που διαμαρτύρονται.

Το κλίμα είναι πολεμικό στη γιγάντια χώρα. Οι αγρότες από τον περασμένο Νοέμβρη έχουν στρατοπεδεύσει έξω από το Νέο Δελχί. Απαντώντας στα αστυνομικά μέτρα της κυβέρνησης οι αγρότες δήλωσαν ότι σκοπεύουν να μπλοκάρουν τους αυτοκινητόδρομους που οδηγούν στην πρωτεύουσα το Σάββατο.

Η Ημέρα Δημοκρατίας στην Ινδία, στις 26 Ιανουαρίου, ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα της Ινδίας το 1950, ήταν μια πραγματικά δύσκολη ημέρα για τον ακραίο νεοφιλελεύθερο πρωθυπουργό της Ινδίας Μόντι. Χρειάστηκε να χαιρετήσει άρον – άρον τις χιλιάδες χιλιάδων λαού που παρευρέθηκαν στους πραγματικά εντυπωσιακούς εορτασμούς για την ημέρα στην πρωτεύουσα του Νέου Δελχί και στη συνέχεια να καταφύγει στα ενδιαιτήματά του, σε αναζήτηση προστασίας από ένα πρωτοφανές κύμα διαδηλωτών αγροτών που έχουν στρατοπεδεύσει εδώ και μήνες στα περίχωρα έξω από την πρωτεύουσα, αποφασισμένοι να μη γυρίσουν στα χωριά τους, αν δεν εκπέσει ένα σύνολο νομοθετημάτων που ξεθεμελιώνουν τη μικρομεσαία αγροτική τάξη, μιας αχανούς χώρας, όπου το 40% του πληθυσμού της απασχολείται σε αγροτικές εργασίες.

Την Τρίτη 26 Ιανουαρίου και ενώ σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνταν λαμπρές εκδηλώσεις, παρά την πανδημία, μία λαοθάλασσα από εξαθλιωμένους αγρότες τέθηκε σε πορεία, με τρακτέρ, άλογα ή με τα πόδια και μπήκε στα τείχη του Κόκκινου Οχυρού, όπως λέγεται το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας του Νέου Δελχί. Ένα μεγάλο κομμάτι της διαδήλωσης, παρέκκλινε της πορείας που είχε επιτραπεί από την αστυνομία και πλησίασε σε ακτίνα δύο μιλίων από το σημείο που ο πρωθυπουργός της χώρας μαζί με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της σκληρής νεοφιλελεύθερης κυβέρνησής του, παρακολουθούσαν τις εορταστικές εκδηλώσεις, με στρατιωτικά αγήματα να παρελαύνουν και αεροπλάνα να υπερίπτανται.

Σε αυτήν την πορεία οι συγκρούσεις δεν άργησαν να έλθουν, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας διαδηλωτής, ενώ δεκάδες τραυματισμένοι διαδηλωτές και αστυνομικοί να μεταφέρονται στο νοσοκομείο για περίθαλψη.

Σε αυτήν την πραγματικά έκρυθμη κατάσταση, η οποία κατάφερε να υποσκιάσει τις κυβερνητικές φανφάρες, έχει οδηγήσει η απερίγραπτη απελπισία του αγροτικού πληθυσμού. Επικεφαλής αυτού του απελπισμένου κόσμου, έχουν τεθεί αγρότες από την επαρχία Πουντζάπ, οι οποίοι ανήκουν στο θρησκευτικό δόγμα των Σιχ, είναι όμως η εξαθλίωσή τους ο λόγος της εξέγερσης και όχι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις τους. Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες είναι πολύ σαφείς σ’ αυτό. Αγωνίζονται εδώ και μήνες προκειμένου να καταργηθούν νόμοι που ψηφίστηκαν από τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, οι οποίοι ανατρέπουν δεκάδες ρυθμίσεις, οι οποίες προστατεύουν τους καλλιεργητές, μικρούς ιδιοκτήτες γης, εξασφαλίζοντάς τους μία ελάχιστη τιμή πώλησης στα προϊόντα τους και ανοίγουν το δρόμο για να περάσει η ιδιοκτησία της γης σε λίγες μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις. Οι απελπισμένοι αγρότες υπόσχονται ότι δεν πρόκειται να γυρίσουν στα σπίτια τους, αν δεν καταπέσουν οι νόμοι αυτοί. Καμία προσπάθεια διαπραγμάτευσης εκ μέρους της κυβέρνησης δεν ευοδώθηκε, με προσφορά την αναστολή εφαρμογής του νόμου για κάμποσους μήνες. Οι αγρότες απαντούν ότι οτιδήποτε άλλο εκτός από την κατάργηση των νόμων συνεπάγεται την αμετάκλητη καταστροφή τους και τον αφανισμό των οικογενειών τους και των παιδιών τους. Και αυτά είναι πολύ σοβαροί λόγοι για να υποχωρήσουν από τα αιτήματά τους.

Η σφοδρότητα των συγκρούσεων την Ημέρα της Δημοκρατίας ήταν τέτοια, ώστε πολλοί πολιτικοί που εμφανίζονται θετικά διακείμενοι στα αιτήματα των αγροτών, εξέφρασαν την αντίθεσή τους και είπαν ότι αυτά τα γεγονότα θα στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον των διαδηλωτών.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές απάντησαν, αμυνόμενοι, ότι τα γεγονότα προκάλεσαν άνθρωποι του κράτους, οι οποίοι παρεισέφρησαν στις τάξεις τους, για να δημιουργήσουν προβλήματα στο κίνημα που έχει πάρει εντυπωσιακές διαστάσεις από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται πλήθη στις παρυφές της αχανούς πρωτεύουσας της Ινδίας.

Άλλοι όμως από τους ηγέτες του κινήματος δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι οι πρόγονοί τους αρκετές φορές στο ιστορικό παρελθόν εισέβαλαν στο Κόκκινο Οχυρό και το κατέλαβαν. Η αδικία και η απελπισία που βιώνει ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας είναι τέτοιος που είναι ικανός να δημιουργήσει τις συνθήκες για να επαναληφθούν οι σκηνές αυτές.

Η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι εφαρμόζει στην Ινδία ένα εξαιρετικά σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, με ιδιωτικοποιήσεις και αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, υποσχόμενη τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Παρόλα αυτά, οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται όλο και περισσότερο, ενώ τίποτε θετικό δεν έχει προκύψει για τον ινδικό λαό και η οικονομική κρίση παίρνει διαστάσεις ανεξέλεγκτες μετά τα λοκντάουν και την ύφεση λόγω πανδημίας. Η Ινδία εδώ και μήνες ζει σε ένα πραγματικό πυρετό απεργιών και εξεγερσιακών καταστάσεων με μία δυναμική, της οποίας την έκταση κανείς δεν μπορεί να φανταστεί.

Μ.