ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΝ

ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΝ

Η εισβολή του Ερντογάν στη Συρία δεν ήταν… περίπατος!

Στα νότια σύνορα της Τουρκίας, στην περιοχή Αφρίν της Συρίας, πραγματοποιείται για ένα πλέον μήνα η κλιμακούμενη σύγκρουση ανάμεσα στον στρατό της Τουρκίας και τις  κούρδικες δυνάμεις υπό τις πολιτοφυλακές YPG, του κόμματος  PYD που κατάκτησε τον έλεγχο ενός μεγάλου τμήματος της Ροζάβα, στην Βόρεια Συρία.

Το αντιδραστικό καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησε την επίθεση με τον εξοργιστικό όσο και γελοίο τίτλο «Κλάδος Ελαίας» για να συντρίψει το ένοπλο κούρδικο κίνημα επικαλούμενo τους κινδύνους που αντιπροσωπεύει για την Tουρκία και το αποσταθεροποιημένο καθεστώς του η ύπαρξη μιας ελεύθερης περιοχής του Kουρδιστάν.

Οι επιχειρήσεις, παρά τις βαριές απώλειες Κούρδων μαχητών, έχουν φέρει τις τούρκικες ένοπλες δυνάμεις σε αδυναμία να προωθηθούν στο εσωτερικό της συριακής περιοχής Αφρίν, οι οποίες παραμένουν στα χέρια του YPG που στηρίζεται σε μια μαζική ένοπλη δράση μαχητών και μαχητριών. Παρά την υπεροπλία του τουρκικού στρατού, δεκάδες είναι τα φέρετρα με νεκρούς στρατιώτες που μεταφέρονται στην Tουρκία. H εισβολή, τελικά, δεν ήταν περίπατος όπως νόμιζε ο Σουλτάνος Eρντογάν.  

Τα σημάδια της κλιμάκωσης της σύγκρουσης έχουν εμφανιστεί. Οι Κουρδικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν συμφωνήσει με το καθεστώς Άσαντ για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας. Ήδη, στρατιωτικοί σχηματισμοί υποστηρικτών του Άσαντ από την Δαμασκό, έχουν εμπλακεί στις συγκρούσεις με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Κούρδων. Ο Ερντογάν και ο Τσαβούσογλου έχουν προειδοποιήσει την Συριακή Κυβέρνηση ότι θα κλιμακώσουν την επίθεσή τους ενάντια στις συνασπισμένες δυνάμεις Κούρδων και Συρίας. Η προσπάθεια αντιμετώπισης της «συριοποίησης» της Τουρκίας με έναν πόλεμο στην ίδια την Συρία, έχει θέσει τον συριακό λαό σε κινητοποίηση, δίνοντας μια νέα δυναμική στην σύγκρουση για την Αφρίν, σε βάρος του καθεστώτος Ερντογάν.      

Εκτός όμως των δυνάμεων του Άσαντ, στην Συρία βρίσκονται, πέραν των Κούρδων του  PKK, της Τουρκίας και Κούρδοι από το Ιράν και το Ιράκ, εκδηλώνοντας ότι υπάρχει μια ισχυρή πίεση και κινητοποίηση του κουρδικού λαού στην ευρύτερη περιοχή για το ζήτημα της Αφρίν.    

Η Ρωσία έχει επέμβει ενάντια στην κίνηση του καθεστώτος Άσαντ να στηρίξει τους Κούρδους, εμποδίζοντας την εκτεταμένη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων στην Αφρίν. Είναι η δεύτερη ευνοϊκή για την επιχείρηση Ερντογάν, απόφαση της Ρωσίας, μετά την έγκριση της χρήσης του εναέριου χώρου πάνω από εδάφη που είναι οι δυνάμεις της για πραγματοποίηση των βομβαρδισμών ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις. 

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ, διατηρούν δυνάμεις στην περιοχή του Μάντζιμπ, για την οποία ο υπουργός εξωτερικών Τίλλερσον φρόντισε να υπενθυμίσει στην συνάντησή του με Εντογάν-Τσαβούσογλου, το απαραβίαστο από μια ενδεχόμενη επίθεση της Τουρκίας. Το σχέδιο των ΗΠΑ, η επιβολή μιας  ιμπεριαλιστικής ειρήνευσης στη Συρία και η προώθηση των σχεδίων τους, έχει προσκρούσει στο αδιέξοδο που καθορίζεται από την καπιταλιστική κρίση με κέντρο τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Η ασταθής ισορροπία δυνάμεων που εγκαθιδρύθηκε στη Συρία μετά την επικράτηση, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, του  ISIS, έχει τελειώσει. O ISIS κατά το μεγαλύτερο μέρος έχει ηττηθεί, όμως η ειρήνη στην περιοχή δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η διεθνιστική πάλη της εργατικής τάξης στην Τουρκία, την Συρία και όλη την Μέση Ανατολή είναι η μόνη δύναμη απελευθέρωσης του κουρδικού λαού και όλων των καταπιεσμένων μαζών στην περιοχή. Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς την ικανοποίηση των δίκαιων εθνικών αιτημάτων του Kούρδικου λαού, όπως και των Παλαιστινίων και όλων των λαών της περιοχής.                                                                                                                    

Ερνέστος Αγγελής