Εμπνευσμένες απ’ τα “Τείχη των Μανάδων” του Πόρτλαντ

Το «Τείχος των Μανάδων» (Wall of Moms) ξεκίνησε από το Πόρτλαντ. Στο βορειοδυτικό Πόρτλαντ, με τις μεγάλες αγωνιστικές παραδόσεις, στις 21 Ιουλίου, 55η ημέρα των διαδηλώσεων μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόυντ, οι μανάδες δημιούργησαν ένα τείχος ανάμεσα στους διαδηλωτές και τα ομοσπονδιακά στρατεύματα, προκειμένου να υπερασπίσουν τα παιδιά τους από τη βία των δυνάμεων του Τραμπ.

Σύντομα, το Τείχος των Μανάδων βρήκε συνεχιστές. Στο Σικάγο, σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ – ακόμη και στο μακρινό Ισραήλ.

Στο Σικάγο, η κυρία Katje Sabin, εμπνευσμένη από τις Μανάδες του Πόρτλαντ, αρχικά έψαξε να βρει κάτι αντίστοιχο στην πόλη της. Αλλά δεν βρήκε. Τότε αποφάσισε να ξεκινήσει μια παρόμοια ομάδα στο  Σικάγο.

Πιστεύοντας ότι οι άνθρωποι τείνουν να συμπεριφέρονται καλύτερα αν υπάρχει μια μητρική φιγούρα εκεί γύρω, η μαμά Sabin απ’ το Rogers Park, μιας γειτονιάς του Σικάγο, άρχισε να στρατολογεί άλλες μητέρες από ολόκληρη την πόλη για να δημιουργήσει ένα «Τείχος Μανάδων» για να αποτρέψει τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας – βασικά για να αποτρέψει τη βίαιη καταστολή των παιδιών, των διαδηλωτών από τις δυνάμεις των παραστρατιωτικών που παράνομα απέστειλε ο Τραμπ, κατά παράβαση του συντάγματος που προβλέπει κάτι τέτοιο μόνο αν το ζητήσει ο τοπικός δήμαρχος ή κυβερνήτης.

«Έχω διαπιστώσει ότι όταν αρχίζω να χρησιμοποιώ τη μαμαδίστικη φωνή, πραγματικά λειτουργεί», είπε η Katje Sabin. «Είναι κάτι καθολικό. Όταν εμφανίζεται μια μαμαδίστικη φωνή, το σκέφτεστε λίγο το τι θα κάνετε. Οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να συμπεριφερθούν άσχημα όταν γνωρίζουν ότι η μαμά παρακολουθεί», λέει.

«Έψαχνα μια ομάδα σαν αυτήν», είπε η Sabin. «Νόμιζα ότι υπήρχε στο Σικάγο και δεν ξέρω γιατί δεν υπήρχε, αλλά γι’ αυτό ξεκίνησα αυτήν».

Η κυρία Sabin είναι 57 χρονών, μητέρα τριών ενήλικων παιδιών κι ενός 15χρονου. Δηλώνει ότι ο στόχος του «Τείχους των Μαμάδων» του Σικάγο είναι να συμβάλλει στη διατήρηση της ασφάλειας των ειρηνικών διαδηλωτών. Όπως στο Πόρτλαντ, φορούν λευκά ή κίτρινα μπλουζάκια για να είναι ορατές, μαζί με κράνη ποδηλάτου με τη λέξη «μαμά» γραμμένη πάνω τους. Η αποστολή τους είναι να βοηθήσουν σε υπάρχουσες διαδηλώσεις, όχι να οργανώσουν τις δικές τους διαμαρτυρίες, είπε η Sabin. Και γνωρίζει πολύ καλά τη δύναμη των εικόνων των μητέρων που αντιστέκονται σε ένοπλους ομοσπονδιακούς πράκτορες.

«Στην πραγματικότητα πρόκειται για το οπτικό του πράγματος. Ακόμη κι αυτοί που βλέπουν το [αντιδραστικό και φιλικό στον Τραμπ –Σ.τ.Ε.] κανάλι Fox News, αν δουν αυτά τα πάνοπλα, έτοιμα για μάχη τάγματα εφόδου να ψεκάζουν μητέρες, δεν θα το δουν με καλό μάτι, ακόμη και στις πιο σκληροπυρηνικές ρεπουμπλικανικές πολιτείες», είπε η Sabin. Και πρόσθεσε: «Εκεί καταντήσαμε. Να στέλνουμε τις μανάδες. Οι ανυπεράσπιστες, άοπλες μανάδες, που στέκονται εκεί και κρατάει η μια το χέρι της άλλης προσπαθώντας να προστατεύσουν τα παιδιά που προσπαθούν να ακουστούν».

Περισσότερες από 3.000 μανάδες εντάχθηκαν στην  ομάδα μέσα σε 36 ώρες. Λίγες από αυτές χρειάστηκε να εμφανιστούν στις διαδηλώσεις για να προκαλέσουν μεγάλο αντίκτυπο.  Όσες δεν μπορούν να είναι στη διαδήλωση μπορούν κάνουν άλλες ενέργειες για να βοηθήσουν, όπως τη διαδικτυακή οργάνωση.

«Ακόμα κι αν εμφανιστούν μόνο 30 άτομα, αυτό και πάλι είναι καλό. Εναπόκειται σε κάθε άτομο να πειστεί», είπε η Sabin. «Η τεχνολογία βοηθά επίσης, η άμεση επικοινωνία με τον αντιπρόσωπό σας είναι καταπληκτική και κάνει τη διαφορά».

Παρόλο που η Sabin έχει παρακολουθήσει πολλές και διαφορετικές διαδηλώσεις στη διάρκεια της ζωής της, αισθάνεται ότι η ατμόσφαιρα τώρα είναι πιο επισφαλής από ποτέ για πολλούς ανθρώπους. Γνωρίζει επίσης ότι ως λευκή γυναίκα έχει το προνόμιο που οι άλλοι δεν έχουν και θέλει να το χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει τις φωνές εκείνων που έχουν αγνοηθεί για πολύ καιρό.

«Οι μαύροι, αυτόχθονες, έγχρωμοι άνθρωποι (BIPOC[1]) έχουν κάθε δικαίωμα να ακουστούν, ειδικά μετά από όλους αυτούς τους αιώνες που συνθλίβονται αγνοούνται και σκοτώνονται», είπε η Sabin. «Εξασκούμε επιτέλους κάποια έλξη και η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να τους κλείσει το στόμα κι αυτό δεν είναι σωστό. Εκεί κολλάνε οι μανάδες, είναι σα να λέμε ω-ω, όχι, πρέπει ν’ ακούσετε και να ακούσετε με προσοχή το τι έχουν να πουν αυτά τα παιδιά… Ως λευκή γυναίκα, χρησιμοποιώ το προνόμιό μου για να ανυψώσω τις φωνές άλλων ανθρώπων».

Η Amanda Price, είναι κάτοικος του Μπέβερλι, άλλης γειτονιάς του Σικάγο, συμφωνεί με τη Sabin. Λέει ότι εντάχθηκε στην ομάδα από ανησυχία για τα δύο θετά παιδιά της που προέρχονται από διαφορετικό υπόβαθρο απ’ την ίδια.

«Η πινακίδα μου My Black Lives Matter στο γκαζόν και οι περιστασιακές διαμαρτυρίες δεν το σταμάτησαν. Πιστεύω ότι η αλλαγή της συστηματικής καταπίεσης των έγχρωμων ανθρώπων πρέπει να γίνει απ’ τους λευκούς», είπε η κυρία Price.

Η Monica Wilczak, μια άλλη κάτοικος του Μπέβερλι που εντάχθηκε στην ομάδα, είπε πως όταν άκουσε για την ομάδα στο Πόρτλαντ, σκέφτηκε την κόρη της.

«Δε μπορούσα να πάω μαζί της στην πρώτη Πορεία Γυναικών στο Σικάγο όταν ήταν 11 ετών, αλλά την άφησα να πάει με τις άλλες μητέρες των Girl Scouts[2], επειδή ήξερα ότι θα την προστατέψουν σα δική τους», είπε η Wilczak.

Η ομάδα ονομάζεται «Τείχη των Μανάδων», αλλά η Sabin λέει ότι δε χρειάζεται να είσαι βιολογική μητέρα ή ακόμη και γυναίκα για να συμμετάσχεις.

«Η μητρότητα είναι περισσότερο κάτι ενισχυτικό. Σκεφτείτε το σαν φροντίδα και ανατροφή», είπε η Sabin. «Αυτά είναι μαμαδίστικα ζητήματα και ναι, σχετίζονται περισσότερο με το θηλυκό στον πολιτισμό μας, αλλά δε με ενδιαφέρει να είμαι προστάτης. Αν χρειαστεί να δημιουργήσουμε ένα τείχος και να προστατεύσουμε άτομα που είναι πιο ευάλωτα και στόχοι οργής, τότε όποιος θέλει να σταθεί δίπλα μου και να με βοηθήσει να κρατηθώ ψηλά, θα βοηθήσω να κρατήσουμε».

Η Sabin είπε επίσης η ομάδα είναι μη βίαιη και υποστηρίζει διαμαρτυρίες αντί να τις ξεκινά.

«Είχαμε πολλές δημοσιεύσεις την πρώτη νύχτα σχετικά με ανθρώπους που θέλουν να οργανώσουν διαμαρτυρίες και να κάνουν μαθήματα αυτοάμυνας και να πούμε στους ανθρώπους τι είδους πράγματα πρέπει να φέρουν για ν’ αντισταθούν, αλλά δε μας ενδιαφέρει να πολεμήσουμε. Μας βλέπω περισσότερο ως ένα τείχος που οι ταραχοποιοί πρέπει να σπάσουν».

Είπε ότι ένα πλεονέκτημα που έχει η ομάδα του Σικάγο είναι ότι η ομάδα στο Πόρτλαντ άνοιξε το δρόμο χωρίς μια στρατηγική και δημιούργησε πολλούς οδηγούς για να ακολουθήσει κανείς. 

«Αισθάνομαι ότι είμαστε σε πλεονεκτική θέση επειδή έχουμε τις αδερφές μας στο Πόρτλαντ που έχουν ήδη περάσει απ’ αυτό και ξέρουν λιγάκι για το τι λειτουργεί και τι δε λειτουργεί», είπε η Sabin. «Εξετάζουμε λοιπόν αυτά τα βίντεο. Διαβάζουμε αυτά που έχουν γράψει. Έχουμε τουλάχιστον την ευκαιρία να οργανωθούμε λίγο».

Μια άλλη πηγή που αξιοποιούν τα Τείχη Μαμάδων του Σικάγο είναι οι άνθρωποι που εντάχθηκαν την ομάδα τους, πολλοί απ’ τους οποίους, όπως η Livi Alexander απ’ το Γουίλμετ[3], έχουν μεγάλη εμπειρία με τις διαμαρτυρίες. Η Alexander προσέφερε στα μέλη της ομάδας μαθήματα για το πώς να δημιουργούν ανθρώπινη ασπίδα, το πώς να βοηθηθούν στο να καταπολεμήσουν τα δακρυγόνα και τεχνικές πορείας. Η ανταπόκριση ήταν συντριπτική, με περισσότερους από 300 να συμφωνούν να παρευρεθούν. 

«Το δημοσίευσα για να δω ποιος θα ενδιαφερόταν και ξαφνικά έγινε κάτι τεράστιο. Η παροχή προστασίας είναι κάτι που πάντα ήθελα να οργανώσω και αφού η μυστική αστυνομία έρχεται στο Σικάγο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό», είπε η Alexander.

Η Δήμαρχος Lori Lightfoot δήλωσε ότι οι ομοσπονδιακοί πράκτορες που έρχονται στο Σικάγο δε θα στοχεύουν διαδηλωτές, αλλά η ομάδα των μητέρων θα είναι προετοιμασμένη αν αλλάξει κάτι.

Η Sabin ανέφερε επίσης ότι η ομάδα της απευθύνεται σε άλλες ομάδες γυναικών, συγκεκριμένα σε μαύρες γυναίκες, οι οποίες οργανώνονται για να προστατεύσουν τους ανθρώπους για πολύ περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι η ομάδα στο Πόρτλαντ.

«Θέλουμε να συνδεθούμε μαζί τους επειδή ήταν στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα προσπαθώντας να προστατεύσουν παιδιά. Βάζουν το σώμα τους ανάμεσα σε όπλα, συμμορίες και τα παιδιά τους. Και το κάνουν αυτό εδώ και χρόνια, οπότε θέλουμε να τις ακούσουμε και να τους μιλήσουμε και να ρωτήσουμε, τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε», είπε η Sabin.

«Το έχουν κάνει. Δε μπορούμε απλώς να εμφανιστούμε και να κάνουμε το λευκό σωτήρα, ξέρεις, “Είμαστε εδώ, είναι όλα καλά τώρα, δεν πρόκειται να χτυπήσουν λευκές γυναίκες”. Ναι, θα χτυπήσουν λευκές γυναίκες και δεν πρόκειται να νοιαστούν. Ωστόσο, έχουμε προνόμιο λόγω του χρώματος του δέρματος και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το χρησιμοποιούμε για να ενισχύσουμε τις φωνές που δεν ακούγονται».

Μία απ’ τις ομάδες με τις οποίες συνδέεται η Sabin είναι οι “Μητέρες Ενάντια στις Παράλογες Δολοφονίες”, γνωστή και ως MASK[4]. Η ιδρύτρια της MASK, Tamar Manasseh, είπε ότι αυτό που κάνει το Τείχος των Μητέρων του Σικάγο είναι «καταπληκτικό» και χρήσιμο. 

«Θα ψάξω για οποιονδήποτε τρόπο που πιθανώς μπορώ για να τους βοηθήσω και να καταλάβω τι μπορούμε να πετύχουμε μαζί», είπε η Manasseh. 

Πρόσθεσε ότι το λευκό προνόμιο που ανέφερε η Sabin μπορεί να είναι μεγάλο πλεονέκτημα στον αγώνα για ισότητα.

«Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο λευκό προνόμιο. Υπάρχει κάτι λάθος στη μη χρήση αυτού του προνομίου για καλό και για να μιλήσεις για άτομα που δεν έχουν το ίδιο προνόμιο με σένα. Επομένως, νομίζω ότι όποτε άνθρωποι που είναι πιο προνομιούχοι απ’ άλλους χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους για καλό, νομίζω ότι είναι καταπληκτικό».

Ενώ η Sabin, όπως πολλά απ’ τα μέλη του Τείχους των Γυναικών στο Πόρτλαντ, μπορεί να μοιράζονται το λευκό προνόμιο, δεν τους γλίτωσε απ’ το να ψεκαστούν την περασμένη εβδομάδα στην πόλη αυτή – και είναι κάτι που η Sabin είπε ότι γνωρίζει ότι μπορεί να συμβεί στο Σικάγο.

«Είναι σίγουρα ανησυχία, δεν ξέρω πόσο μεγάλη», είπε η Sabin. «Υπάρχει συζήτηση για το τι να κρατάμε, τι να φοράμε, για να το προλαμβάνουμε. Γυαλιά για να προστατεύσεις τα μάτια σου, σίγουρα μάσκες για να σε εμποδίσει να κολλήσεις κορονοϊό». 

Όσο για το τμήμα των ανθρώπων που μπορεί να θέλουν να πολεμήσουν με τις αρχές, η Sabin είπε ότι πρόκειται πάντα να είναι ένα ζήτημα, ένα εξαιρετικά φορτισμένο ζήτημα, αλλά ελπίζει να προσφέρει μια ευκαιρία για να ακουστούν αυτά τα άτομα. 

«Πάντα θα έχουμε αρκετή ενέργεια, αρκετά συναισθήματα και ένταση και οι άνθρωποι θα σπάνε», είπε η Sabin. «Αυτό που ανακάλυψα είναι ότι αυτό συμβαίνει όταν οι άνθρωποι δεν ακούγονται. Όταν νιώθουν ότι δεν έχουν άλλη διέξοδο. Έτσι, όχι να δικαιολογήσουμε αυτή τη συμπεριφορά, αλλά να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα όπου αυτοί οι άνθρωποι να ακούγονται. Όπου οι φωνές και το μήνυμά τους θα ενισχύονται».

Το Τείχος των Μητέρων του Σικάγο βρίσκεται στα σπάργανα και εξακολουθεί να καταλαβαίνει τα πράγματα καθώς προχωρά σε έναν άνευ προηγουμένου χρόνο. Η Sabin είπε ότι δεν ισχυρίζονται ότι έχουν όλες τις απαντήσεις, αλλά ότι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν.

«Τι θα γινόταν αν κάποιος μας καλούσε να έρθουμε στο άγαλμα του Κολόμβου το περασμένο Σαββατοκύριακο; Δεν ξέρω αν θα είχαμε κάνει την κατάσταση χειρότερη ή καλύτερη», είπε η Sabin. «Ο στόχος μου προφανώς είναι να κάνω τα πράγματα καλύτερα, αλλά απλά δεν ξέρω, προσπαθούμε να το καταλάβουμε καθώς προχωράμε».

Η Sabin επίσης προσέθεσε ότι δεν θέλουν να πάρουν την προσοχή απ’ τους διαδηλωτές.

«Μερικοί διοργανωτές ίσως να μη μας θέλουν. Μπορεί να πιστεύουν ότι το να είναι οι κάμερες στραμμένες προς εμάς μπορεί να αραιώνει ή να αναιρεί τα δικά τους μηνύματα. Το καταλαβαίνω. Αν δεν το θέλουν αυτό, δεν πρόκειται να εμφανιστούμε και να φυτευτούμε μπροστά τους για να πάρουμε την προσοχή. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμες, όχι επιβλαβείς».

Μετάφραση Γιαν. Σιμ.

Πηγή φωτογραφιών: https://thewallofmoms.com/


[1] Μαύροι, Ιθαγενείς και Έγχρωμοι [Black, Indigenous, and People of Color] (Σ.τ.Μ.)

[2] Προσκοπίνες των ΗΠΑ [Girl Scouts of the United States of America (GSUSA)], συνήθως αναφέρονται ως απλά Προσκοπίνες [Girl Scouts], είναι μια νεολαιίστικη οργάνωση για κορίτσια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και κορίτσια που ζουν στο εξωτερικό.

Οι Προσκοπίνες προετοιμάζουν τα κορίτσια για να χειραφετηθούν και προάγουν τη συμπόνια, το θάρρος, την εμπιστοσύνη, το χαρακτήρα, την ηγεσία, την επιχειρηματικότητα, και την ενεργό ιδιότητα του πολίτη μέσα από δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κάμπινγκ, κοινωνική υπηρεσία, εκμάθηση πρώτων βοηθειών, και αποκτώντας πρακτικές δεξιότητες. (Σ.τ.Μ.)

[3] Χωριό 23 χιλιόμετρα βόρεια του Σικάγο.

[4] Mothers/Men Against Senseless Killings (Σ.τ.Μ.)