Η παρέμβαστη του ΕΕΚ
Η εκστρατεία εκφοβισμού του ελληνικού λαού υπέρ του «Ναι», από όλους τους Ιμπεριαλιστικούς θεσμούς, από ΜΜΕ, από την εργοδοσία μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, κλιμακούμενη μέρα με τη μέρα και ώρα με την ώρα, λίγο πριν την ημέρα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.
Ωστόσο, δεν κάμπτεται το φρόνημα του λαού που είναι αποφασισμένος να πει «Όχι» στη λιτότητα και στους εκβιασμούς: έστειλε ένα πεντακάθαρο μήνυμα πλημμυρίζοντας την πλατεία Συντάγματος με εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, στις 29/6. Ανάμεσα σε αυτούς, βρέθηκε με την ανεξάρτητη πολιτική και συνθήματά του και το ΕΕΚ, παλεύοντας να περάσουν «οι τράπεζες στα χέρια του λαού», να βάλει η εργατική τάξη τέρμα στην πιστωτική ασφυξία και στη φυγή των κεφαλαίων.
Την επόμενη ημέρα, οπαδοί του «Ναι» υπό τον τίτλο «Μένουμε Ευρώπη», πραγματοποίησαν μια επίσης μαζική διαδήλωση στο ίδιο σημείο της πρωτεύουσας, με την παρουσία όλων των «αστέρων» του εκφυλισμένου πολιτικού συστήματος που βούλιαξε την χώρα επί 5 χρόνια μέσα στα Μνημόνια. Δίπλα στους φασίστες Άδωνι και Βορίδη και στα άλλα «παιδιά», μέχρι και το όρθιο πτώμα που ακούει στο όνομα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σύρθηκε σε μια από αυτές τις κινητοποιήσεις. Ωστόσο, ακόμα και στην μεγάλη μνημονιακή συγκέντρωση της 30/6, ούτε το ένα τρίτο από τους αντιπάλους τους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν, παρά την υπερπροβολή και στήριξη από όλα τα ΜΜΕ των καπιταλιστών. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις της μιας ή της άλλης πλευράς, λαμβάνουν χώρα και στις άλλες μεγάλες πόλεις.
Στο μεταξύ, στο πλευρό της τρόικας εξωτερικού και εσωτερικού τάχθηκαν με ανακοινώσεις τους ο ΣΕΒ και η… ΓΣΕΕ. Οι εργατοπατέρες, που δεν έκαναν κανένα αγώνα ενάντια στα μνημόνια, που αδιαφορούν πλήρως για το 1,5 εκατομ. Ανέργους, δεν ντράπηκαν και βγήκαν να πούνε ΝΑΙ, μαζί με τα αφεντικά τους.
Σύμφωνα με την σταλινική αντίληψη του παρηκμασμένου ΚΚΕ, η λαοθάλασσα υπέρ του «Όχι», διαδηλώνει υπέρ της κυβέρνησης και της δικής της μνημονιακής πρότασης. Γι’ αυτό και πέρα από τις ξεχωριστές κινητοποιήσεις, αποφάσισε να κοροϊδέψει τον λαό, προτείνοντας ουσιαστικά το «άκυρο» στο δημοψήφισμα, μασκαρεμένο όμως σε «Όχι», διακινώντας μέσω των οργανώσεων του και χέρι με χέρι, δικό του -παράτυπο άρα κι εκ των προτέρων άκυρο- ψηφοδέλτιο, που λέει «διπλό όχι» σε δανειστές και κυβέρνηση.
Με περισσότερη ειλικρίνεια, αλλά στο διά ταύτα δουλεύοντας εξίσου υπέρ του «Ναι», τα δύο επίσης σταλινικά μ-λ κόμματα, προτείνανε «αποχή»… Αντιστοίχως, κι άλλες μικρότερες σταλινογενείς ομάδες, όπως η Κόντρα. Τμήματα της Αναρχίας, αδυνατώντας να καταλάβουν την συγκυρία, επαναλαμβάνουν τα γνωστά «αντιεκλογικά» ιδεολογήματά τους, αν και μεγάλα τμήματα αναρχικών τάσσονται αναφανδόν υπέρ του «Όχι».
ΕΕΚ
Το ΕΕΚ είναι ξεκάθαρα και χωρίς ταλαντεύσεις υπέρ του «Όχι». Χωρίς να δίνει εμπιστοσύνη ή στήριξη στην «αριστερή κυβέρνηση» που χωρίς την λαϊκή πίεση θα είχε ήδη δεχτεί τα νέα μνημόνια, συστρατευόμαστε με τον λαϊκό χείμαρρο που θέλει να βάλει τέλος στη λιτότητα και στη φτώχεια.
Αυτό διατρανώθηκε στα Προπύλαια, από τον γραμματέα του του ΕΕΚ σ. Σάββα Μιχαήλ την 1/7, στην ανεξάρτητη πολιτική συγκέντρωση του ΕΕΚ. Εκφράστηκε η ανάγκη για την έναρξη του πιο πλατιού διαλόγου μέσα στην εργατική τάξη, στην αριστερά, στα κινήματα, πάνω σε ένα πρόγραμμα μέτρων σωτηρίας του λαού, και διεξόδου από την κρίση. Μέτρα που η αναγκαιότητα τους, αναδύεται σχεδόν από μόνη της, μέσα από την ίδια την ιστορική συνθήκη που ζει ο λαός αυτές τις μέρες.
Κ. Αποστολόπουλος