Οι νέοι πειραματόζωα των βάρβαρων εργασιακών σχέσεων

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ 4ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝ Η ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

 

Πράγματι, τα μέτρα διάσωσης του ελληνικού καπιταλισμού έχουν στόχο “το μέλλον των παιδιών μας” (ακόμα και των… αγέννητων, όπως δήλωσε στο πέρας της συνεδρίασης της δεξιάς κοινοβουλευτικής ομάδας ο νέος “κωλοτούμπας”, Αντώνης Σαμαράς).

Κανείς από αυτούς, όμως, δεν μας προσδιορίζει σε ποιο ακριβώς μέλλον αναφέρονται, όταν το παρόν που ήδη ζουν αυτά τα “παιδιά”, η νεολαία αυτής της χώρας, είναι πραγματικά αβίωτο και θα γίνει ακόμη περισσότερο αβίωτο με την εφαρμογή του νέου Μνημονίου….

Η μείωση του βασικού μισθού κατά 22% για όλους και κατά 32% για τους νέους έως 25 ετών θα δώσει τη χαριστική βολή στις αμοιβές της εργασίας  αλλά και συνολικά στους όρους ζωής της νεολαίας. Δεδομένου πως η επίσημη ανεργία των νέων 15-35 ετών αγγίζει το 40%, το άλλο 60% θα δουλεύει με κάτω από 500 ευρώ το μήνα. Από αυτούς που θα συνεχίζουν να εργάζονται, οι μισοί δεν θα έχουν καμία ασφάλιση, ενώ όσοι θα έχουν θα είναι εξαιρετικά υποβιβασμένη λόγω της κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων.

Η μείωση του επιδόματος ανεργίας στα 360 ευρώ και η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για την παροχή του θα στερήσει από την νεολαία και τα ελάχιστα μέσα επιβίωσης. Η απειλή κατάρρευσης είναι παρούσα για τον ΟΑΕΔ καθώς και οι τρεις πηγές χρηματοδότησης του (ΙΚΑ, κρατικός προϋπολογισμός, κοινοτικά κονδύλια) καταρρέουν με ραγδαίους ρυθμούς με συνέπεια όχι μόνο να λιγοστεύουν τα επιδόματα ανεργίας, αλλά και τα χρήματα για όλα τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης (Μαθητεία, ΛΑΕΚ κλπ. ) και προσωρινής απασχόλησης (πχ πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας στους Δήμους)

Η αυστηρή τήρηση του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις από το Δημόσιο στερεί πρακτικά εντελώς από τη νεολαία (κυρίως από εκείνη που αποφοιτά από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ) τη δυνατότητα πρόσληψης στο Δημόσιο. Το ίδιο και ακόμα περισσότερο ισχύει στην περίπτωση των συμβασιούχων εργαζομένων που απειλούνται άμεσα με απόλυση. Εκτός αυτού, οι δραματικές περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις και το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων στερεί από τα παιδιά των εργαζομένων στο δημόσιο οποιαδήποτε ενδο-οικογενειακή οικονομική στήριξη.

Το κλείσιμό των Οργανισμών Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) κόβει τη δυνατότητα φτηνού δανείου για να μπορεί ένας νέος εργάτης να αγοράσει σπίτι, ενώ μαζί κόβονται και άλλες παροχές όπως η επιδότηση ενοικίου, ο κοινωνικός τουρισμός και τα δωρεάν εισιτήρια θεάτρου.

Η νεολαία βλέπει τη ζωή της να ξεκινά με μηδενικές προοπτικές χωρίς καμία στήριξη από το κατεδαφισμένο Κράτος-Πρόνοια, από τη συρρικνωμένη οικονομία αλλά και τη διαλυμένη οικογένεια όπως αυτή διαμορφώθηκε μεταπολιτευτικά. Η μείωση των μισθών και η κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος σε συνδυασμό με την άγρια φορολογία και την ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιου αγαθού ωθεί τη νεολαία στο απόλυτο κοινωνικό αδιέξοδο. Χρειαζόμαστε κατεπειγόντως ένα πρόγραμμα κοινωνικών διεκδικήσεων και πολιτικών στόχων σε ρήξη με το σύστημα που καταδικάζει μια διαπαντός το μέλλον και το παρόν μας. Κανένα από τα δικαιώματα μας που αυτή τη στιγμή καταστρέφονται δεν μπορούμε να τα υπερασπίσουμε να δεν παλέψουμε να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό. Η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας στο δρόμο για το 4ο της Συνέδριο της παλεύει να οργανώσει τα πιο ανυπότακτα και πρωτοπόρα στοιχεία αυτής της νεολαίας στη βάση αυτού του στόχου.