Δρακόντεια “αυστηροποίηση” των ποινών

Σε κίνδυνο και η ελευθερία έκφρασης

της Κατερίνας Μάτσα

Εγκρίθηκαν από τη Βουλή, με τις ψήφους μόνο της ΝΔ, την Παρασκευή 12\11\21, οι νέοι Ποινικοί Κώδικες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας δεν δέχτηκε καμιά τροπολογία, δεν απάντησε σε καμιά κριτική. Είχε απέναντί του όχι μόνο την αντιπολίτευση αλλά και το σύνολο, σχεδόν, του νομικού κόσμου και πολλές συλλογικότητες. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, η ΕΣΗΕΑ, η Ελληνική Εταιρεία Εγκληματολογίας, η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, το Ελληνικό Δίκτυο για τη Φεμινιστική Απεργία της 8ης Μάρτη κ.α. έκαναν κριτική σε άρθρα ή και στο σύνολο του νομοσχεδίου. Οι νέοι Ποινικοί Κώδικες έρχονται να αντικαταστήσουν τους προηγούμενους, που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Το πνεύμα που εισάγεται είναι «δογματικώς προβληματικό και εγκληματολογικώς και πολιτικώς άστοχο», κατά την έκφραση της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων.

Επιβάλλεται για ορισμένα κακουργήματα η ποινή της ισόβιας κάθειρξης ως μοναδική επιλογή, αντί του διαζευκτικού της πρόσκαιρης κάθειρξης, τουλάχιστον 10 ετών. Πρόκειται για αδικαιολόγητη οπισθοδρόμηση, αφού, με βάση τις πιο σύγχρονες αστικές νομικές αντιλήψεις, ο Ποινικός Κώδικας πρέπει να χαρακτηρίζεται από ελαστικότητα.

Περιορίζεται δραστικά η απόλυση υπό όρους, εξουδετερώνοντας έτσι την ειδική πρόληψη και την κοινωνική επανένταξη των καταδικασθέντων.

Αυξάνεται το κατώτατο όριο πραγματικής παραμονής στη φυλακή κατά δύο χρόνια (από 16 σε 18).

Καταργείται η κοινωφελής εργασία.

Όμως η “αυστηροποίηση” των ποινών και ο δραστικός περιορισμός των ευεργετικών μέτρων σταδιακής επανένταξης είναι βέβαιο ότι θα αυξήσουν τις υποτροπές και θα λειτουργήσουν ενισχύοντας την περιστρεφόμενη πόρτα φυλακής – αποφυλάκισης -φυλακής.

Φαίνεται, όμως, ότι αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να γεμίσει ασφυκτικά τις φυλακές, για να επαίρεται ότι είναι ο πλέον αυστηρός θεματοφύλακας της δημόσιας τάξης. Εξάλλου, όπως διαπιστώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ισοβιτών, ενώ έχει ένα ποσοστό εγκληματικότητας όσο περίπου ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετατρέπεται σε κακούργημα η κατοχή εμπρηστικών υλών, όπως οι μολότοφ – ακόμα κι αν τις “φυτεύουν” στα σακίδια των διαδηλωτών οι αστυνομικοί, όπως πάμπολλες φορές καταγγέλθηκε κι αποδείχτηκε.

Εισάγεται το πνεύμα της λογοκρισίας της χούντας ως προς την ελευθερία της έκφρασης. Οποιαδήποτε ψευδής είδηση, που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία ή φόβο και να κλονίσει την εμπιστοσύνη του κοινού στη δημόσια τάξη τιμωρείται με 6 μήνες φυλακή και χρηματική ποινή.

Όπως τονίζει, χαρακτηριστικά, στην κριτική της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, «αυτό που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία είναι η θέσπιση μίας και μοναδικής κρατικής αλήθειας και η δίωξη κάθε αντίθετης άποψης, μια πρακτική, που εύκολα μπορεί να εκπέσει σε λογοκρισία».

Είναι φανερό ότι οι δρακόντειοι νέοι Ποινικοί Κώδικες αποτελούν μέρος του ακροδεξιού κατασταλτικού οπλοστάσιου της κυβέρνησης Μητσοτάκη ενάντια στο εργατικό κίνημα σε μια εποχή που ογκώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια και φουντώνει η αγανάκτηση ενάντια στην ανίκανη ακροδεξιά κυβέρνηση των α(χ)ρίστων.

Οι κώδικες αυτοί που θυμίζουν χούντα ψηφίστηκαν παραμονές του εορτασμού του Πολυτεχνείου. Η κραυγή Ψωμί Παιδεία Ελευθερία είναι όσο ποτέ επίκαιρη. Η κυβερνητική-κρατική τρομοκρατία ΔΕΝ θα περάσει!