ΟΙ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΙΑΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑΣ

Όταν σε μια υπόθεση εμπλέκονται φασίστες και  αστυνομία τότε συμβαίνουν περίεργα πράγματα με τις δικογραφίες. Ειδικά αν η δικογραφία αφορά μήνυση αντιφασιστών κατά φασιστών.

Σε συνέντευξη τύπου, την Τετάρτη 9/11 στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, αντιφασιστική πρωτοβουλία κατήγγειλε τις περίεργες διαδρομές και την επιχείρηση εξαφάνισης της μήνυσης κατά φασιστών που έχουν υποβάλει από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, στις 8 Φεβρουαρίου 2016, αντιφασιστικές κινήσεις οργάνωσαν διαδήλωση στη συμβολή Γρ. Λαμπράκη και Λεωφ. Σχιστού, αντιδρώντας στην προσπάθεια της ναζιστικής Χρυσής Αυγής να βγει από την  τρύπα της εκμεταλλευόμενη -και υποκινώντας- τις φοβίες από τη δημιουργία καμπ προσφύγων στο Σχιστό (έξω από τον οικιστικό ιστό).

Αυτοαναγορευόμενη σε «επιτροπή κατοίκων», η ναζιστική οργάνωση, με την ενεργητική συνδρομή της αστυνομίας, οργάνωσε συγκέντρωση στην αρχή  της Λεωφόρου Σχιστού – μια άμαζη συγκέντρωση δακτυλοδεικτούμενων στελεχών της Χ.Α. Οι αντιφασιστικές κινήσεις της αριστεράς και της αναρχίας πολλαπλάσιες σε πλήθος εμποδίστηκαν και πιέστηκαν από εκατοντάδες  αστυνομικούς και ΜΑΤ που περιφρουρούσαν και έκαναν «μπούγιο» στους ναζί.

 

Όταν η διαδήλωση έληξε, αντιφασίστες της ΟΡΜΑ (Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού) με λεωφορείο της γραμμής μετέβησαν στον Πειραιά. Βαδίζοντας προς τον Ηλεκτρικό Σταθμό δέχθηκαν ύπουλη επίθεση από ομάδα φασιστών που που τους είχαν στήσει ενέδρα. Είκοσι – εικοσιπέντε άτομα  βγήκαν από το χώρο του λιμανιού, επιτηρούμενου από λιμενικούς (ένας τουλάχιστον λιμενικός ήταν κοντά τους). Με καλυμένα ορισμένοι και ακάλυπτα άλλοι τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους επιτέθηκαν με ρόπαλα, κατσαβίδια, τσιμεντόλιθους και πέτρες. «Ήταν μια επίθεση ενόπλων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο συνήγορος των αντιφασιστών. Οι αντιφασίστες αμύνθηκαν, έβγαλαν τις σημαίες που είχαν σε σάκο, απέκρουσαν την επίθεση και οπισθοχωρώντας εισήλθαν  στον Ηλεκτρικό Σταθμό. Εκεί η επίθεση σταμάτησε. Το σύνθημα δόθηκε από τον επικεφαλής της συμμορίας των ναζί «σπάμε, σπάμε, σπάμε».

Κατ’ εντολή προφανώς της αστυνομίας, το τρένο δεν ξεκινούσε, μέχρι να καταφθάσουν οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ που εισήλθαν στα βαγόνια έρριξαν κάτω κόσμο και συνέλαβαν τους αντιφασίστες (μαζί και άλλα άτομα που τα θεώρησαν ύποπτα…).

Τους περάσανε χειροπέδες και τους μετέφεραν στην αστυνομική διεύθυνση Πειραιά. Στο μεταξύ η συμπεριφορά των αστυνομικών άλλαξε, ίσως γιατί τους δόθηκε διαταγή – θα ήταν πάρα πολύ κραυγαλέο να δεχθούν οι αντιφασίστες επίθεση, να συλληφθούν και να βρεθούν κατηγορούμενοι, ενώ οι φασίστες που είχαν στήσει δολοφονική ενέδρα να αφεθούν ανενόχλητοι να διαφύγουν.

Στην αστυνομική διεύθυνση Πειραιά οι αντιφασίστες άσκησαν μήνυση κατ’ αγνώστων. Και από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει η περίεργη διαδρομή της δικογραφίας.

Αφού επρόκειτο για μήνυση κατ’ αγνώστων, αφού καμμια ομάδα αστυνομικών δεν έψαξε έστω λίγο στους δρόμους του Πειραιά για τους δράστες, ο εισαγγελέας στέλνει τη δικογραφία για έρευνα στην αστυνομία. Κάποιο υλικό συγκεντρώνεται από βίντεο, ενώ και οι αντιφασίστες αναγνωρίζουν ορισμένους απ’ τους επιτιθέμενους. Αυτά από τις 8/2/2016 μέχρι το καλοκαίρι. Στις 15/7/2016 ο εισαγγελέας στέλνει τη δικογραφία στην  Κρατική Ασφάλεια στην Αθήνα (στη γνωστή ΓΑΔΑ) – αν και η υπόθεση αφορούσε τον Πειραιά. Ως τα τέλη Αυγούστου ο συνήγορων  των  αντιφασιστών δεν μπορούσε να μάθει πού βρίσκεται η δικογραφία. Αστυνομία, εισαγγελεία, κανείς δεν γνώριζε που βρίσκεται. Τέλη Σεπτεμβρίου ο συνήγορος μαθαίνει ότι η δικογραφία «πήγε» στην υποδιεύθυνση ασφαλείας Κυψέλης! Αλλά από την Κυψέλη την στείλανε ξανά στον Πειραιά. Ύστερα από ένα μήνα, από τις 28/9  μέχρι τις 27/10 η δικογραφία έφθασε στην εισαγγελία Πειραιά. Όμως, ακόμη μέχρι σήμερα (9/11/2016 που δόθηκε η συνέντευξη τύπου) οι παθόντες και ο συνήγορός τους δεν έχουν δει τη δικογραφία, ούτε τους έχει επιδειχθεί το βίντεο προς αναγνώριση.

Με παρόμοιο τρόπο παλαιότερα «χάθηκε» η δικογραφία που αφορούσε στην επίθεση της ναζιστικής συμμορίας κατά του στεκιού Συνεργείο Ηλιούπολης…

Είναι σαφές πως κάποιοι, όχι μόνο στην αστυνομία που έχει -θεωρητικά- ως καθήκον τη δίωξη του εγκλήματος, αλλά και στις δικαστικές αρχές που υποτίθεται πως είναι εντεταλμένοι να απονέμουν δικαιοσύνη, στηρίζουν γερά τη ναζιστική συμμορία.

Είναι φανερό ότι υπάρχει ένα κρατικό-παρακρατικό σύμπλεγμα αστυνομίας –  φασιστών και δικαστικής εξουσίας που αφήνει ανενόχλητους όταν δεν προστατεύει τους φασίστες να οργανώνουν επιθέσεις, εξαφανίζει δικογραφίες, ή ρίχνει στα «μαλακά» όταν και αν έλθουν κάποιες υποθέσεις στο ακροατήριο. Και από την άλλη, όπως καταγγέλθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής,  αφεντικά/εφοπλιστές προσφέρουν απλόχερα χρήμα για τη συγκότηση των φασιστικών συμμοριών και την αντεπαναστατική δράση τους.

 

Η κυβέρνηση Τσίπρα της «πρωτο-δεύτερης αριστεράς» έχει ακούσει τίποτα; Ή απλώς κυβερνάαααει;

 

Θόδωρος Κουτσουμπός