Οι πρόσφυγες σε συνθήκες πολικού ψύχους. Οι γιατροί της Λέσβου καταγγέλουν.

Χρειάστηκαν πολλές καταγγελίες για να δεήσει η κυβέρνηση Τσίπρα και το αρμόδιο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής να “φροντίσει” για τους πρόσφυγες της Μόριας στη Λέσβο. Τί φρόντισε; Να σταλεί ένα αρματαγωγό να “φιλοξενηθούν” μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες στα αμπάρια, στο χώρο φόρτωσης των… τανκς.

Για την κατάσταση στη Μόρια, αλλά και στους προσφυγικούς καταυλισμούς σε όλη την Ελλάδα κινητοποιήθηκαν οι αλληλέγγυοι και απλός λαός. Στη Μυτιλήνη πάντως, οι ξενοδόχοι αρνήθηκαν να μισθώσουν, επί πληρωμή, δωμάτια για να μείνουν οι πρόσφυγες τις μέρες του μεγάλου χιονιά και ψύχους. Φοβόνταν, φαίνεται, πως θα μολυνθεί ο αέρας των δωματίων (τα σεντόνια και τις κουβέρτες θα τα βάζανε στον κλίβανο) και θα χάσουν την πελατεία το… καλοκαίρι. 

 

10/1/17

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ

Για την κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας

Καταγγέλλουμε τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών στη Λέσβο, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες πολικού ψύχους. Γιατροί μέλη της «Ένωσης» επισκέφτηκαν σήμερα τον καταυλισμό στη Μόρια και διαπίστωσαν την κατάσταση που επικρατεί.  Είναι απαράδεκτο ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη του μεταναστευτικού κύματος, να ζουν άνθρωποι μέσα στα χιόνια, σε καλοκαιρινές σκηνές με υποτυπώδη και αυτοσχέδια θέρμανση, με κίνδυνο για τη ζωή, την υγεία και την σωματική τους ακεραιότητα.  Είναι ντροπή για την “φιλόξενη” Ελλάδα την “πολιτισμένη” Ευρώπη και την “ευαίσθητη”  Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ η εικόνα του καταυλισμού της Μόριας. Μέσα στη λάσπη και τον χιονιά οι άνθρωποι στριμώχνονται σε ακατάλληλες σκηνές, ίσα ίσα να μην βρέχονται και ανάβουν φωτιές μέσα σ’ αυτές για να ζεσταθούν. Απαράδεκτες είναι οι συνθήκες εργασίας για το προσωπικό του καταυλισμού, πολιτικό και ένστολο, το οποίο εργάζεται σε συνθήκες “πολέμου” σε σκηνές, πρόχειρα παραπήγματα, με ανεπαρκή θέρμανση και σε χωματόδρομους.

Δεν είναι δυνατό να δεχτούμε σαν άνθρωποι και σαν δημόσιοι λειτουργοί στην υγεία τις συνθήκες που αντικρίσαμε σήμερα στον καταυλισμό της Μόριας. Είναι βέβαιο πως θα υπάρξει έξαρση των αναπνευστικών και άλλων λοιμώξεων καθώς επίσης και της γρίπης. Τις επόμενες μέρες θα αυξηθεί η προσέλευση ασθενών στα επείγοντα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και στη ΜΥ – ΠΕΔΥ Μυτιλήνης και οι ανάγκες νοσηλείας. Όσο παραμένει σε ισχύ η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα στα νησιά, τόσο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα διαβιούν σε άθλιες συνθήκες.

Υπουργέ κ. Μουζάλα η δήλωσή σας πως «κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο, ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις διαδικασίες για το ξεχειμώνιασμα» δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα που αντικρίσαμε σήμερα. «Σε εξωτερική σκηνή μέσα στο κρύο, εκτός από τις 40 σκηνές στο Βαγιοχώρι και άλλες 100 στην Αθήνα» έχουμε εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες εδώ στη Λέσβο και φοβόμαστε ότι δεν είμαστε η μοναδική εξαίρεση. 

 

Μας προκαλεί απορία πώς γίνεται η Κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις βασικές ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών παρά τα κονδύλια που δαπανώνται. Την ίδια στιγμή οι χρηματοδοτούμενες ΜΚΟ το επιτυγχάνουν “επαγγελματικά” για τις ίδιες ανάγκες τους βέβαια.

Καλούμε τους αρμόδιους, τον Δήμο, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να πάρουν επειγόντως μέτρα προστασίας των προσφύγων και των μεταναστών. Να τους μεταφέρουν σε στεγασμένο, θερμαινόμενο χώρο και να τους παρέχουν ρούχα και τροφή κατάλληλη για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Να τους δοθούν άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα, για να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις χώρες προορισμού τους, να τύχουν αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης.

Μυτιλήνη 9-1-2017

ο Πρόεδρος και  ο Γραμματέας

Παυλής Ευστράτιος

Χρυσαφίδης Νικόλαος

 

 

Απαγορεύεται η… φωτογράφιση


Μέχρι χτες ο κ. Μουζάλας δεν ήξερε ότι υπάρχουν πρόσφυγες που ζουν σε συνθήκες πολικού ψύχους. Σήμερα όμως που «πληροφορήθηκε» την κατάσταση από τις φωτό που πλημμύρισαν τα Μέσα Μαζική Ενημέρωσης απαγόρευσε τη φωτογράφιση των καταυλισμών έστω και από μακριά. Οπως διαβάζουμε σε σημερινά ρεπορτάζ από τη Λέσβο αστυνομικοί σήμερα απαγόρευαν τη φωτογράφιση του καταυλισμού ακόμα και απ’ έξω. Προφανώς για να μη δούμε τις θαμμένες στο χιόνι σκηνές των προσφύγων

Δύσκολες ώρες περνάνε εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζούνε στον καταυλισμό της Μόριας για δεύτερη μέρα σε συνθήκες πολικών θερμοκρασιών. Τα χιόνια είναι εμφανώς λιγότερα, αλλά όχι επειδή έλιωσαν αλλά γιατί μετατράπηκαν σε πάγο. Γυναίκες και παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα ζεσταίνονται σε δύο μεγάλες σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στις οποίες λειτουργεί ένα σύστημα θέρμανσης.
Οι υπόλοιποι, κυρίως Αφρικανοί άνδρες, ζουν στην πλειονότητά τους στο ανατολικό και στο βόρειο τμήμα του καταυλισμού σε καλοκαιρινές σκηνές σκεπασμένες από τέντες, θαμμένες κυριολεκτικά στον πάγο με κουβέρτες που τους έχουν διανεμηθεί. Με τις οποίες όμως τέτοιες θερμοκρασίες δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν. Σε υπαίθριες φωτιές καίνε ό,τι μπορεί να καεί και κυρίως ξυλεία από τα γύρω ελαιοκτήματα ενώ προσπαθούν και να μαγειρέψουν σε αυτές τις φωτιές κάτι πέραν του προσφερόμενου συσσιτίου.

Στο μεταξύ, η κατάσταση αυτή έχει ανησυχήσει τις οργανώσεις γιατρών που επιχειρούν στο κέντρο, αφού ήδη άρχισαν να προσέρχονται ασθενείς με πόνους στους μύες και στα κόκκαλα λόγω του έντονου ψύχους. Ενώ οι πάγοι όπως υποστηρίζεται δεν αποκλείεται να προκαλέσουν και ορθοπεδικά περιστατικά τις επόμενες ώρες μεταξύ κυρίως των μεταναστών που λόγω καταγωγής δεν ξέρουν να κινηθούν σε τέτοιες συνθήκες.

Συντονισμός για το προσφυγικό