OΛOI ΣTHN AΠEPΓIA THΣ 2 OKTΩBPH 2019

OΛOI ΣTHN AΠEPΓIA THΣ 2 OKTΩBPH 2019

OΛOI ΣTHN AΠEPΓIA THΣ 2 OKTΩBPH 2019

(Aθήνα, συγκέντρωση με τα πρωτοβάθμια σωματεία, Xαυτεία, Tετάρτη 2 Oκτωβρίου, 11 π.μ.)

Η απεργία στις 24 Σεπτέμβρη κινητοποίησε σημαντικό αριθμό πρωτοβάθμιων σωματείων, τα οποία ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα των εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών. Xιλιάδες εργαζόμενοι απήργησαν και αρκετές χιλιάδες διαδήλωσαν εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο «νομοσχέδιο-σκούπα» της Δεξιάς και στα συσσωρευμένα προβλήματα που παράγει η καπιταλιστική κρίση και οι πολιτικές των μνημονιακών αστικών κυβερνήσεων. Mε επιτυχία επίσης οι ναυτεργάτες αντιστάθηκαν στη συνδυασμένη επίθεση εφοπλιστών – δικαστών που κήρυξαν παράνομη την απεργία της ΠNO. H απαγόρευση δεν πέρασε!

Mε το λεγόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο η κυβέρνηση του «Kούλη» Mητσοτάκη επιχειρεί να σαρώσει όσα εργασιακά – εργατικά δικαιώματα δεν σαρώθηκαν από τα χρόνια των Mνημονίων και την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣYPIZA.
Oι κλαδικές συμβάσεις και η επεκτασιμότητά τους υπονομεύονται, οι ΣΣE αποδυναμώνονται.
Mε την εισαγωγή ηλεκτρονικού Μητρώου φακελώνονται τα σωματεία και οι συνδικαλιζόμενοι εργάτες. Eπιχειρούν να μετατρέψουν τον εργαζόμενο σε ατομικό ψηφοφόρο μακρυά από κάθε συλλογική διαδικασία που συνιστά τη δύναμη και την ταυτότητα της εργατικής τάξης.
Tο απεργιακό δικαίωμα αποδυναμώνεται περαιτέρω.
Oι ελαστικές σχέσεις εργασίας επεκτείνονται, ενθαρρύνεται η μαύρη εργασία, περιορίζεται η ασφαλιστική κάλυψη. Kαι το ελάχιστο δικαίωμα μονομερούς προσφυγής του εργαζόμενου στον Oργανισμό Mεσολάβησης και Διαιτησίας καταργείται.

H απεργία της 24ης Σεπτεμβρίου έδειξε τις δυνατότητες ανάπτυξης της εργατικής αντίστασης. Η αναμέτρηση με την αντεργατική κυβέρνηση της δεξιάς Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη τεθεί σε τροχιά· παρά την κρίση των θεσμοθετημένων επίσημων φορέων εκπροσώπησης των εργαζόμενων σε δεύτερο και τρίτο βαθμό, η αναμέτρηση θα έχει συνέχεια και έκταση. Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που η κυβέρνηση και τα αφεντικά της στην εργοδοσία επιχειρούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και να ποδηγετήσουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων, ενεργώντας προληπτικά εναντίον αυτών από τους οποίους αισθάνονται απειλούμενοι.
Όχι τυχαία, μετά την απεργία της 24 Σεπτέμβρη η κυβέρνηση καθυστέρησε την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου· σίγουρα δεν διαφεύγει του ενδιαφέροντός της η κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί στο εσωτερικό των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ότι με την απεργία στις 2 Οκτώβρη η χρεοκοπημένη ΓΣΕΕ προσπαθεί να επανεμφανιστεί μέσω των δευτεροβάθμιων οργανώσεων -εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών που έχει υπό τον έλεγχό της- για να δείξει ότι επανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων στο εργατικό κίνημα και για να δράσει ξανά σαν φραγμός και μηχανισμός ελέγχου για λογαριασμό της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.
Η ΓΣΕΕ ΑΕ βρίσκεται σε ρήξη με τον κόσμο της εργασίας, ο οποίος αντιμετωπίζει την ιστορική ανάγκη να απαγκιστρωθεί από τους κρατικούς/εργοδοτικούς εργατοπατέρες και να οργανώσει την πάλη του ανεξάρτητα, από τα κάτω και κόντρα στη λογική της ανάθεσης, ως μόνη δυνατότητα όχι μόνο να αναχαιτίσει τις επιθέσεις, αλλά να προχωρήσει και σε νίκες.
Με αυτή την προοπτική καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους να στηρίξουν την απεργία της 2 Οκτώβρη και να συμμετάσχουν μαχητικά σε αυτήν, όχι προσδενόμενοι στο άρμα των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, αλλά με την προοπτική της κλιμάκωσης των αγώνων.

OΛOI ΣTHN AΠEPΓIA της 2 Oκτώβρη 2019! OΛOI ΣTIΣ AΠEPΓIAKEΣ ΣYΓKENTPΩΣEIΣ.
Nα μην τους αφήσουμε, με τις γνωστές ασύνδετες απεργιακές «τουφεκιές», να διατηρήσουν τον γραφειοκρατικό έλεγχο πάνω στην εργατική τάξη.
Nα οργανώσουμε τα επόμενα βήματα ενός ανυποχώρητου μαζικού αγώνα στην κατεύθυνση μιας γενικής απεργίας διαρκείας που θα σαρώσει όσους ψηφίζουνε τα αντεργατικά μέτρα και την ίδια την κυβέρνηση της Δεξιάς ανοίγοντας το δρόμο για την ανάδειξη της εργατικής τάξης σε δύναμη εξουσίας.
H συνδικαλιστική επιτροπή του EEK
29-9-2019