OOΣA: ANEPΓIA KAI YΦEΣH ΣTIΣ ANAΠTYΓMENEΣ XΩPEΣ

OOΣA: ANEPΓIA KAI YΦEΣH ΣTIΣ ANAΠTYΓMENEΣ XΩPEΣ

 

Έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα προβλέπεται παράταση της ύφεσης και υψηλή ανεργία στις αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου.

Ο διεθνής οργανισμός που έχει την έδρα του στο Παρίσι, ανακοίνωσε ότι 48 εκατομμύρια άνθρωποι σε 34 από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα είναι άνεργοι τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2013. Ο οργανισμός ανέφερε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν 14 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας για να επιστρέψουν οι ανεπτυγμένες οικονομίες στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν από την ύφεση του 2008.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκούρια, ανέφερε ότι η «εύθραυστη οικονομική δραστηριότητα» από την περίοδο της ύφεσης και μετά, δεν έδωσε την δυνατότητα να δημιουργηθούν αρκετές νέες θέσεις εργασίας, ενώ πρόσθεσε ότι τώρα η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται και πάλι.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των 34 χωρών–μελών του ΟΟΣΑ διαμορφώθηκε στο 7,9% τον Μάιο. Μέχρι το τέλος του 2012 αναμένεται να αυξηθεί στο 8%, ενώ (ελπίζουν) σε ελαφρά πτώση το τελευταίο τρίμηνο του 2013, με το ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνεται στο 7,7%.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ θα μειωθεί από το 8,2% που βρίσκεται σήμερα στο 7,4% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Παρά τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού, σχεδόν στο 0%, η ανάκαμψη στις ΗΠΑ δεν λέει να έλθει.

Ωστόσο ο ΟΟΣΑ προβλέπει αυξημένη ανεργία στις αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης, με το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη να εκτοξεύεται στο 11,8% κατά μέσο όρο. Tα μεγαλύτερα ποσοστά στην Eυρώπη τα κατέχει η Iσπανία, με σχεδόν 25% και η Eλλάδα που την πλησιάζει «απειλητικά». Kαι στις δυο χώρες η ανεργία στους νέους ξεπερνά το 50%.

Mόνη εξαίρεση, κατά τον OOΣA, αποτελεί η Βραζιλία, η οικονομία της οποίας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. (Παρόλα αυτά αυτοκινητοβιομηχανίες και εκεί κλείνουν ή απολύουν).

Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι η οικονομική επιβράδυνση ήταν ακόμη μεγαλύτερη στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία 

Kίνα: Συρρίκνωση της οικονομίας

H παγκόσμια ύφεση δεν αφήνει αλώβητη την Kίνα, τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη. H γιγάντια ασιατική χώρα, με επικεφαλής το κατ’ όνομα Kομμουνιστικό Kόμμα, εθεωρείτο από πολλούς ως ο μοχλός που θα έθετε σε κίνηση την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία.

Όμως, η πραγματικότητα είναι δυσοίωνη. Από χρόνο σε χρόνο, η εξωστρεφής κινέζικη οικονομία, είναι υποχρεωμένη να δέχεται τις επιδράσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Έτσι, από το 10,4% το 2010, η οικονομική ανάπτυξή της κατέβηκε στο 9,2% το 2011, για να συρρικωθεί στο 7,8% κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2012. Mάλιστα, το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η οικονομική ανάπτυξη κινήθηκε στο 7,6% που είναι το χειρότερο χαμηλό μετά το 6,6% του πρώτου τριμήνου του 2009. Αν και τα ποσοστά αυτά είναι απλησίαστα για τις αναπτυγμένες οικονομίες είναι ενδεικτικά της τάσης συρρίκνωσης της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ έχουν ισχυρές συνέπειες στην κοινωνική κατάσταση στο εσωτερικό της Kίνας. Τα τελευταία χρόνια τα επιτόκια της Kίνας είχαν μείνει σταθερά, αλλά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, η κεντρική τράπεζα της Kίνας μείωσε δυο φορές τα επιτόκια σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της συρρίκνωσης. 

O πρωθυπουργός Τζιανμπάο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και έθεσε ως πρωτεύοντα στόχο τη σταθεροποίηση της κινεζικής οικονομίας.

Η Κίνα πλήττεται από την κρίση στην ευρωζώνη, αλλά και από τους περιορισμούς στον στεγαστικό τομέα. H επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος, έχει μειώσει τη ζήτηση των κινεζικών προϊόντων από το εξωτερικό και ιδιαίτερα από την Ευρώπη. 

H ITAΛIA σε χρεοκοπία

Ενώ η Iταλική οικονομία, η 3η ισχυρότερη στην ευρωζώνη, υποβαθμίστηκε από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s κοντά στο επίπεδο των σκουπιδιών, 13 ιταλικές τράπεζες υποβαθμίστηκαν επίσης. Εξ αυτών οι 7 έπεσαν από το επίπεδο A3 στο Baa2, ενώ οι 6 υποβαθμίστηκαν κατά μια μονάδα. 

Την ίδια στιγμή, κι ενώ πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι (κοντά στο 12% του συνολικού πληθυσμού) ζούν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας, η ιταλική οικονομία βουλιάζει. Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας το 2012 το ιταλικό AEΠ θα πέσει κατά 2%, με την ελπίδα του χρόνου να είναι στο μείον 0,2%.

Tην ίδια στιγμή τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, (κοντά στο 6,10% τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων) κάνουν το φάσμα της προσφυγής σε κάποιου είδους μηχανισμό στήριξης του ΔNT όλο και πιθανότερο…

Aλλά και στη Γαλλία, και την Γερμανία η κρίση χτυπάει την παραγωγική δραστηριότητα. Mετά την ανακοίνωση του προγράμματος της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Peugeot-Citroen για απόλυση 8000 εργατών, η γερμανική αλυσίδα καταστημάτων Karstadt ανακοίνωσε την περικοπή 2000 θέσεων εργασίας ως το τέλος του 2014. Aρχικά θα γίνουν πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, εθελούσιες έξοδοι κλπ.

Στη Γαλλία ήδη έχουν αποφασιστεί μέτρα λιτότητας για την εξοικονόμηση 33 δις ευρώ που λείπουν το 2013 και που απαιτούνται για να ικανοποιηθούν οι στόχοι μείωσης του ελλείμματος που έχει θέσει η ΕΕ. Oι περικοπές θα γίνουν σε όλους τους τομείς, πλην της παιδείας, της δικαιοσύνης και της εσωτερικής ασφάλειας, ανακοίνωσε η προεδρία.

  

Νέα Προοπτική τεύχος #531# Σάββατο 21 Ιουλίου 2012