Μαζική συμμετοχή στην απεργία

Ανακοίνωση της Συνέλευσης Αγωνιζόμενων Ηθοποιών

Με μεγάλες κινητοποιήσεις απαντά ο καλλιτεχνικός κόσμος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που επιχειρεί έναν απαξιωτικό υποβιβασμό των πτυχίων όλων των σχολών σε απολυτήρια Λυκείων.
Χιλιάδες καλλιτέχνες όλων των κλάδων πλημμύρισαν την πλατεία Συντάγματος μπροστά στη Βουλή την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, πρώτη ημέρα της διήμερης απεργίας, αλλά και την Παρασκευή. Η 48ωρη απεργία είχε τεράστια συμμετοχή. Για δύο ημέρες στο χώρο του πολιτισμού σχεδόν δεν κινήθηκε τίποτα. Οι δραματικές σχολές του Εθνικού, του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας, του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας, η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης τελούν υπό κατάληψη, και σε πολλές, αν όχι σε όλες τις ιδιωτικές σχολές οι φοιτητές απέχουν από τα μαθήματα. Η απαίτηση για μεγάλη κλιμάκωση του αγώνα στην κατεύθυνση της απεργίας διαρκείας είναι μαζική, ενώ η αντιδραστική κυβέρνηση των χρυσοκάνθαρων στέλνει τα ΜΑΤ εναντίον τους.
Οι κυβερνητικές τροπολογίες του προεδρικού διατάγματος ΠΔ85 απλώς επιδεινώνουν τα πράγματα. Από το 2012 έχουν καταργηθεί οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τα βαρέα ένσημα, έχει χτυπηθεί ο οργανισμός εταιρικών θιάσων, έχουν κατακρεουργηθεί οι επιχορηγήσεις του ελεύθερου θεάτρου – με τελειωτικό κτύπημα τον υποβιβασμό σε... απόφοιτους λυκείου. Η τάση είναι σαφώς προς την ολοένα εντεινόμενη ιδιωτικοποίηση της παιδείας και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, δίνοντας σε κολέγια του εξωτερικού που λειτουργούν στην Ελλάδα τη δυνατότητα χορήγησης καλλιτεχνικών πτυχίων. Ο αγώνας των εργαζομένων στον Πολιτισμό και των σπουδαστών των αντίστοιχων σχολών δεν αφορά μόνο την κατάργηση του ΠΔ. Αναπόφευκτα είναι μέρος της πάλης για ανώτατη δημόσια δωρεάν καλλιτεχνική παιδεία, αξιοπρεπείς ΣΣΕ και επιχορηγήσεις.

Η Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών με κείμενό της την Παρασκευή 3/2 αναφέρει:

Σήμερα 2η μέρα της 48ης απεργίας στον χώρο του πολιτισμού, η οποία έχει σημειώσει τεράστια συμμετοχή ως τώρα, πραγματοποιήθηκε μια πραγματικά μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Η συγκέντρωση κατευθύνθηκε στη Ρηγίλλης, όπου εκεί μας περίμεναν στημένες κλούβες με ένστολους παρατεταγμένους, ανακόπτοντας τη ροή της πορείας, χωρίς όμως να ανακόπτουν τη μαχητικότητα και την αποφασιστικότητα του κόσμου να μείνει και να αγωνιστεί για τα δικαιώματα που με αισχρό τρόπο καταπατούνται.

Ο αγωνιζόμενος κόσμος του πολιτισμού έμεινε εκεί για πολύ ώρα σε απόσταση αναπνοής από την αστυνομία. Οι σπουδαστές των δραματικών σχολών έδιναν τον παλμό που όλο και δυνάμωνε. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονταν λιγοστοί καλλιτέχνες που μπορούσαν με την παρουσία τους να συμβάλλουν στο να αποφευχθεί η χρήση χημικών, κάτι που βέβαια θα αποτελούσε παγκόσμιο ρεζιλίκι για κυβέρνηση και αστυνομία.

Κατόπιν το σώμα της πορείας κατευθύνθηκε προς το Εθνικό Θέατρο. Είδαμε τις δυνάμεις καταστολής να τρέχουν σε παράλληλο δρόμο, σπρώχνοντας κόσμο ώστε να προλάβουν να παραταχθούν εμποδίζοντας την πρόσβαση στο κτήριο. Το φοιτητικό κίνημα με την υποστήριξη του καλλιτεχνικού κόσμου ήταν εκεί με μαχητικότητα και ορμή.

Όσο όμως η καλλιτεχνική ορμή ενάντια στην καταπάτηση του πολιτισμού κλιμακωνόταν, μεγάλωνε και η οργή του κόσμου. Οι Πραιτοριανοί του Κούλη φόρεσαν τις μάσκες τους και παρατεταγμένοι ήταν πλήρως έτοιμοι να επιτεθούν στο σώμα της διαδήλωσης, όπως και έκαναν τελικά με τη χρήση χημικών, κάτι που είχε φανεί από το πρωί πως θα γινόταν.

Ο αγώνας συνεχίζεται!

Φωτογραφίες: Μάριος Λώλος.