ΟΥΚΡΑΝΙΑ , Ο ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΝΤΟΝΜΠΑΣ

Λίγο μετά τον ένα μήνα της στημένης εκλογής του, ο Ποροσένκο, στις 30 Ιουνίου, ανακοινώνει τη διακοπή της επίπλαστης «εκεχειρίας», απειλώντας με κλιμάκωση της «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας ενάντια στον εξεγερμένο λαό και τους εργάτες της ανατολικής Ουκρανίας. Έχει προηγηθεί η υπογραφή του οικονομικού μέρους της «συμφωνίας σύνδεσης» με την Ε.Ε, την Παρασκευή 27 Ιουνίου. 

Ο Ποροσένκο, ηγείται ενός κράτους που είναι σε μια κολοσσιαία εσωτερική κρίση και ντε φάκτο διαμελισμό (Κριμαία, Ντονμπάς). Μαζί με την επιχείρηση επίδειξης «δύναμης και πυγμής» στην Ανατολική Ουκρανία, η «Κυβέρνηση του Κιέβου» δια των εκπροσώπων της στην τελευταία συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ουκρανίας και Ρωσίας, στο Βερολίνο, έλαβε κάποια νέα διαπιστευτήρια συνεργασίας από τον Πούτιν και κάλεσε εκ νέου σε «εκεχειρία» την ίδια στιγμή που συνεχίζει τον εμφύλιο πόλεμο.
Καθοριστικό γεγονός στις εξελίξεις είναι η προηγούμενη άρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ να παραδώσει τα όπλα θέτοντας ως προϋπόθεση οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων την απομάκρυνση όλων των ουκρανικών στρατευμάτων. Οι αγωνιζόμενοι στην Ανατολική Ουκρανία, είναι τώρα αντιμέτωποι με τη στρατιωτική περικύκλωση από το πεζικό, το πυροβολικό, την αεροπορία της «εθνοφρουράς» και τις επανδρωμένες με ναζί στρατιωτικές και παραστρατιωτικές ομάδες κρούσης.
Η κατάληψη της εξουσίας από ένα ετερόκλητο ακροδεξιό συνασπισμό ολιγαρχών, υποβοηθούμενων από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε και στηριζόμενων στα τάγματα εφόδου των ναζί του Δεξιού Τομέα και της Σβομπόντα τον περασμένο Φλεβάρη, έχει σα συνέπεια όχι μόνο την αντι-τρομοκρατική εκστρατεία στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και ένα κύμα άγριας καταστολής σε όλες τις πόλεις της χώρας. Η σφαγή δεκάδων αριστερών, εργατών και νεολαίων αγωνιστών στην Οδησσό έχει ακολουθηθεί από διωγμούς, απαγωγές, φυλακίσεις και βασανιστήρια μελών αριστερών οργανώσεων ή απλώς διαφωνούντων με το καθεστώς του Κιέβου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απαγωγή της αντιφασίστριας αγωνίστριας και μέλους της οργάνωσης Borotba-Πάλη, Μαρίας Ματιουσένκο, από την «Άλφα»-«Ειδικές Δυνάμεις Ασφαλείας» στην περιφέρεια του Δνειπέρου, την Τρίτη 24 Ιούνη, η λεηλασία του σπιτιού της, η διάρρηξη και η κατάσχεση υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων κ.α, η επί μέρες κράτησή της.

Ε.Α