ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ

 

 

Κατάσταση συναγερμού έχει σημάνει στα ιμπεριαλιστικά επιτελεία η τροπή που παίρνει ο εμφύλιος πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία. Ο Ομπάμα, μετά από πίεση στρατιωτικών παραγόντων, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής εξοπλισμού στο Κίεβο με τα -γνωστά και ως- «φονικά όπλα» του αμερικάνικου στρατού. Παράλληλα και με δεδομένη την  καταστροφική συνέπεια που έχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η αδυναμία του καθεστώτος των ανδρεικέλων της στο Κίεβο, σε εξέλιξη βρίσκονται οι γαλλογερμανικές πρωτοβουλίες για ένα «νέο σχέδιο ανακωχής» στη βάση των συμφωνιών του Μίνσκ, ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.   

Η προηγούμενη συμφωνία ανακωχής του Μίνσκ (5 Σεπτέμβρη 2014) έχει προ πολλού καταρρεύσει χωρίς στην ουσία ποτέ να τηρηθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις και μη εκφράζοντας τις διεκδικήσεις των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς. Από εκεί και πέρα, σημείο τομής στην εξέλιξη των συγκρούσεων είναι η εκδίωξη των κυβερνητικών στρατευμάτων από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, στις 21 Γενάρη, μετά από μάχες τριών μηνών. Τώρα οι συγκρούσεις επικεντρώνονται στην πόλη Ντεμπαλτσέβε, η οποία βρίσκεται υπό την κατοχή των κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή του Ντονμπάς, ενώνοντας σιδηροδρομικά τις δύο πόλεις Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Το καθεστώς του Κιέβου, είναι σε μια βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση, βασιζόμενo για την χρηματοδότησή του στο δάνειο 17 δις ευρώ του ΔΝΤ. Οι εξαγωγές στην Ρωσία έχουν διακοπεί και το νόμισμα (γρίβνα) έχει υποτιμηθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες. Μεγαλοκαπιταλιστές όπως ο Σόρος, απαιτούν την παροχή νέας βοήθειας στην κυβέρνηση του Κιέβου. Μέσω της πολεμικής επίθεσης στρατιωτικών και παραστρατιωτικών ναζιστικών ομάδων επιχειρεί να σωθεί το ολιγαρχικό, φιλο-ιμπεριαλιστικό και ιμπεριαλιστικά υποστηριζόμενο καθεστώς Ποροσένκο.  

ΤΟ ΝΑΤΟ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΕΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Οι πιέσεις του ιμπεριαλισμού ενάντια στον Πούτιν έχουν κλιμακωθεί τόσο με τις οικονομικές κυρώσεις και τις βαρύτατες συνέπειές τους, όσο και με τις στρατιωτικές απειλές. Το ΝΑΤΟ στενεύει τον κλοιό γύρω από τη Ρωσία, τοποθετώντας ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις σε τουλάχιστον πέντε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Μετά τη σύσκεψη των Υπουργών Άμυνας των μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε να προχωρήσει σε εφαρμογή, το σχέδιο για την ανάπτυξη της «Δύναμης Υπερταχείας Αντίδρασης», 5000 ανδρών, με έδρα τις χώρες Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Παράλληλα, ο αμερικάνικος, βρετανικός και γαλλικός στρατός, έχουν ήδη, προς ενίσχυση των νατοϊκών μέτρων, αναπτύξει τις δυνάμεις τους, σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης.

Η σύγκρουση του ουκρανικού στρατού με τα ένοπλα σώματα των Λαϊκών Δημοκρατιών έχει αποδείξει τη δύναμη μιας στηριγμένης από το λαό δράσης των πολιτοφυλακών με την οποία παλεύουν ενάντια στην εθνοτική καταπίεση και την κοινωνική εξαθλίωση που βιώνει όλη η ουκρανική εργατική τάξη. Η σύγκρουση στην Ουκρανία, αποτυπώνει την αποτυχία της Ε.Ε να επιβάλλει τα συμφέροντά της στην χώρα, τροφοδοτώντας την αμφίσβητηση όλου του εγχειρήματος οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης της καπιταλιστικής Ευρώπης όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ.

Η εξέλιξη στο μέτωπο του εμφυλίου πολέμου προκαλεί μια, προς το παρόν χαμηλής έντασης διαφοροποίηση, ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία ως προς το ενδεχόμενο “επιτυχίας των διαπραγματεύσεων”, καθοριστικό σημείο των οποίων είναι η αποδοχή ενός νέου σχεδίου ανακωχής από την Ουκρανία και τη Ρωσία στη νέα Συνδιάσκεψη του Μινσκ στις 11 Φλεβάρη [τα αναιμικά  αποτελέσματα της οποίας συζητώνταν όταν «έκλεινε» η Νέα Προοπτική]. Αξιωματούχοι του αμερικάνικου στρατού και think-tank πολεμικών σχολιαστών, πιέζουν την Κυβέρνηση Ομπάμα να δεχτεί τώρα ένα σχέδιο χρηματοδότησης 3 δις για τον εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού καλώντας σε μια άμεση καταστολή των ανταρτών. Η Πολωνία έχει ήδη αναγγείλει την ετοιμότητά της να υποστηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα των αμερικάνων ιμπεριαλιστών. Κάτι τέτοιο ξεπερνάει όσα όπλα και γενικότερα στρατιωτική βοήθεια έχει μέχρι τώρα δοθεί είτε μέσω του ΝΑΤΟ, είτε μέσω της αποστολής στρατιωτών στην ίδια την Ουκρανία. Είναι μια κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Ουκρανία, η οποία ισοδυναμεί με πρόκληση πολέμου ενάντια στην ήδη τραυματισμένη από τις κυρώσεις Ρωσία.

Η Ε.Ε δεν εξαιρείται από αυτήν τη διαδικασία πολεμικών ετοιμασιών.  Με την επιχείρηση ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στο σπασμένο άρμα της, με την υποστήριξη των πιο αντιδραστικών δυνάμεων και τους ουκρανούς ναζί, έχει την κύρια ευθύνη για τον εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία. Τι άλλο είναι αν όχι απειλή ιμπεριαλιστικής επίθεσης η δήλωση του γάλλου “σοσιαλιστή” Ολλάντ, ότι “αν δε βρούμε όχι απλώς ένα συμβιβασμό, αλλά μια βιώσιμη συμφωνία ειρήνης, ξέρουμε τέλεια ποιό θα είναι το σενάριο. Το όνομά του είναι πόλεμος”.    

Η κρίση της ιμπεριαλιστικής επικυριαρχίας σε όλο το χώρο της  «καπιταλιστικής παλινόρθωσης», αποκτά την πιο εκρηκτική της μορφή στην Ουκρανία. Στην Ουκρανία, όπως με διαφορετικό τρόπο στην Ελλάδα, έχουμε μια ιστορική ταξική αναμέτρηση σε εξέλιξη. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπογράφοντας δια χειρός του υπ. εξωτερικών Κοτζιά την επιβολή νέων κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία, στηρίζει τους  ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για το ουκρανικό ζήτημα. Η στάση και η πολιτική της Κυβέρνησης στο μείζον διεθνές ουκρανικό ζήτημα είναι αυτή της νομιμόφρονος υποταγής και υποστήριξης στους ιμπεριαλιστές. Ο ακροδεξιός υπουργός άμυνας Καμμένος, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, έδωσε όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας σε κάθε νατοϊκό σχέδιο σε σχέση με την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Στις πολεμικές προετοιμασίες των ιμπεριαλιστών η μόνη απάντηση είναι η διεθνιστική ταξική αλληλεγγύη και δράση για τη νίκη της ένοπλης εργατικής και λαϊκής εξέγερσης στην Ανατολική Ουκρανία. Η πάλη των ουκρανών εργατών είναι και δική μας. Το τσάκισμα του αμερικάνικου, του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού και των ολιγαρχικών παρασίτων στο Κίεβο είναι υπόθεση της προλεταριακής επανάστασης στην Ουκρανία, τη Ρωσία, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ερνέστος Αγγελής