Φωτορεπορτάζ Θόδωρου Κουτσουμπού

Ο παραπάνω τίτλος ήταν ένα από τα κύρια συνθήματα της διαδήλωσης για την  υπεράσπιση της δημόσιας υγείας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 5 Φεβρουαρίου στο κέντρο της Αθήνας.

Στέκια, συλλογικότητες της αναρχίας και του κομμουνισμού και σύντροφοι του ΕΕΚ οργάνωσαν μια δυναμική συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία μέχρι τα Προπύλαια υπό την ασφυκτική πίεση των ΜΑΤ. Και παρότι η πορεία 500 και πλέον ανθρώπων ήταν ειρηνική, άνδρες των ΜΑΤ, στο τέλος της διαδήλωσης, κι ενώ τα πανό διπλώνονταν και οι διαδηλωτές αποχωρούσαν, ίσως σκέφθηκαν να επιβεβαιώσουν την τρομοκρατική συνεισφορά τους στην άθλια και δολοφονική διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης και των κρατικών οργάνων της. Σε ένα σύντομο επεισόδιο, εντελώς απρόκλητα, ΜΑΤατζήδες έπνιξαν με χημικά τον κόσμο, ένας τουλάχιστον νεαρός χτυπήθηκε με γκλοπ στο κεφάλι, ενώ έναν άλλο μια μεγάλη κουστωδία ΜΑΤατζήδων τον έσερνε στην άσφαλτο της Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με πληροφορίες τον προσήγαγαν στη ΓΑΔΑ…

Μέχρι εκείνη τη στιγμή πάνω από 500 άτομα ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας στεκιών, συλλογικοτήτων της αναρχίας, του κομμουνισμού (και του ΕΕΚ) διαδήλωναν στο Σύνταγμα, απέναντι από τη Βουλή. Είχαν ανοίξει τα πανό τους, φώναζαν συνθήματα και μοίραζαν προκηρύξεις. Λίγα λεπτά μετά τις 2 μ.μ. ξεκίνησαν την πορεία τους προς τα Προπύλαια. Ισχυρές δυνάμεις ΜΑΤ κινητοποιήθηκαν για να εμποδίσουν την πορεία ή να την αναγκάσουν να βαδίσει σε μία λωρίδα κυκλοφορίας. Τελικά, η πορεία πραγματοποιήθηκε, αν και σε όλη την μικρή έτσι κι αλλιώς διαδρομή, άνδρες των ΜΑΤ επεδείκνυαν υπερβάλλοντα ζήλο. Τελικά, όπως προαναφέραμε χτύπησαν το τέλος της πορείας…

 Στη συγκέντρωση και πορεία συμμετείχαν η Αναρχική Συλλογικότητα “Κύκλος της Φωτιάς”, μέλος ΑΠΟ-ΟΣ, Αναρχική Συλλογικότητα “Όμικρον 72”, μέλος ΑΠΟ-ΟΣ, ο Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Pasamontaña, η Ταξική Αντεπίθεση Αθήνας (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών), το Αντιεξουσιαστικό Κομμουνιστικό Εγχείρημα «Αντίθεση», η Κίνηση της Βιολέττας, Αναρχική Συλλογικότητα Μασόβκα, η Α.Κ., Βοτανικός Κήπος, η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Λαϊκής Συνέλευσης στο Χαϊδάρι,  Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ), το Δίκτυο Κοινωνικών Ιατρείων, Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά κ.ά.

Για την προετοιμασία της διαδήλωσης οργανώθηκαν δεκάδες παρεμβάσεις σε νοσοκομεία (Κρατικό Νικαίας, Τζάνειο, Αττικό, Κέντρα Υγείας, γειτονιές), κρεμάστηκαν πανό, ενώ μεσολάβησε και μια απογευματινή διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Υγείας.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την θανατοπολιτική της κυβέρνησης που καθημερινά στέλνει κατά μέσο όρο 100 ασθενείς από Covid-19 στο νεκροταφείο. Συγχρόνως διαχωρίζονται από τον ανορθολογισμό των αντιεμβολιαστών και την άρνηση της πανδημίας, και ζητούν μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας (ΕΣΥ), προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, λεφτά για την υγεία και όχι για το ΝΑΤΟ, ενίσχυση των ανέργων, αποκλεισμένων και φυλακισμένων κ.λπ.

Όπως έλεγε ένα από τα συνθήματα της διαδήλωσης «Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό, με αλληλεγγύη κι αγώνα ταξικό»!

Υ.Γ1. Ελπίζουμε, οι αστέρες της αστικής δημοσιογραφίας να μη κατατάξουν και αυτήν την διαδήλωση στο «κίνημα των αντιεμβολιαστών» όπως έκαναν με την επίσης σημαντική δράση της 22 Ιανουαρίου στην οποία συμμετείχαν και οι συλλογικότητες της 5ης Φεβρουαρίου.

Y.Γ2. Ελπίζουμε να είδαν και να άκουσαν κάποιοι τη μεγάλης ηλικίας γυναίκα –που δεν συμμετείχε στην πορεία- να φωνάζει «Μητσοτάκη κάθαρμα» την ώρα που τα ΜΑΤ έριχναν τα δολοφονικά ρόπαλα και χημικά κατά της πορείας. Δεν ήταν κάποιοι αναρχοκομμουνιστές, αριστεριστές. Ήταν μια γνήσια λαϊκή αντίδραση στο όργιο βίας της κυβέρνησης, του κράτους και του κεφαλαίου.