ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Καλούμε στις 14 Ιουνίου στις 9 π.μ στα δικαστήρια Ευελπίδων που θα συνεχιστεί η δίκη του «Κώστα Γεωργίου Α.Ε.» μετά την μήνυση του εργάτη Ασίφ Μαχμούντ που ξυλοφορτώθηκε από τα αφεντικά όταν ζήτησε τα νόμιμα δικαιώματά του.

 

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Μετά την ψήφιση αλλεπάλληλων μνημονίων και επίθεσης ενάντια σε κάθε  όρο ζωής της εργατικής τάξης, με την αύξηση των ωρών δουλειάς, τους εξευτελιστικούς μισθούς, το φόβο του τέρατος που λέγεται ανεργία ή από την άλλη μεριά με το τρέξιμο σε δύο και τρεις δουλειές λάστιχο για να βγει ένας μισθός, οι κίνδυνοι για τη ζωή μας μέσα στους χώρους δουλειάς έχουν ανέβει κατακόρυφα. Αν όλα αυτά συνδυαστούν με το ξεχαρβάλωμα οποιουδήποτε φορέα που επιτηρούσε στο να υπάρχουν ασφαλείς όροι δουλειάς, όπως οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, που ακόμα και στην προηγούμενη κατάσταση πολύ λίγα μπορούσαν να προσφέρουν, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε, πως η υπεράσπιση της εργασίας και της εργατικής μας δύναμης είναι ένα επείγον καθήκον της εποχής μας.

 

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Το σύστημα που ζει από την απλήρωτη δουλειά μας, ο καπιταλισμός, στην προσπάθειά του να βάλει ένα φρένο στην κρίση του, επιτίθεται και καταστρέφει την ίδια την πηγή των κερδών του, την εργατική μας δύναμη. Από τη μια την καταστρέφει αργόσυρτα και βασανιστικά με τη διεύρυνση της ανεργίας, αλλά σε πάρα πολλές περιπτώσεις και με την αφαίρεση της ζωής. Διαρκές εργοδοτικό έγκλημα όμως αποτελεί και η εμφάνιση δεκάδων καινούργιων εργατικών ασθενειών, βιολογικών και ψυχολογικών, που ξεζουμίζουν καθημερινά τη φαντασία και τη δημιουργικότητα μας, μέσα σε ένα καθημερινό κυνήγι της επιβίωσης. Μόνο με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που εμφανίζουν τα ινστιτούτα του κεφαλαίου, στην Ελλάδα οι αυτοκτονίες και οι θάνατοι από εργοδοτικές δολοφονίες έχουν ανέβει τουλάχιστον στο 15%.

 

Η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ηθικός αυτουργός των εργοδοτικών εγκλημάτων, με το πεδίο που παραχωρεί στα αφεντικά να κάνουν ότι θέλουν στους χώρους δουλειάς, και κυρίως με το κράτος έκτακτης ανάγκης, το οποίο μπορεί να διαλύει κάθε όρο παροχής αξιοπρεπούς εργασίας, αλλά από την άλλη μπροστά στο φόβο για το τι εξεγέρσεις μπορεί να προκαλέσει η πολιτική της, διατηρεί και αυξάνει τα σώματα καταστολής, το χαφιεδισμό, το φασισμό και το ρατσισμό.

 

Τα περιστατικά που δείχνουν την αδιαφορία των αφεντικών, για τους όρους που καθημερινά πάμε να προσφέρουμε τη δουλειά μας είναι συγκλονιστικά. Εκρήξεις φιαλών υγραερίου στον Ασπρόπυργο. Καθημερινά ατυχήματα επειδή δίκυκλα δεν συντηρούνται. Θάνατοι από εξάντληση, όπως του πακιστανού εργάτη στη Νέα Ιωνία. Και άλλα που δεν έχουν τελειωμό.

 

Τα εργοδοτικά εγκλήματα έρχονται ως αποτέλεσμα του φόβου για την ανεργία από εκατομμύρια εργαζόμενους που υπομένουμε απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς για να μη βρεθούμε στο δρόμο. Αποτυπώνουν την άρνηση των αφεντικών και του κράτους, να καταρτίσουν τους εργαζόμενους τους πάνω στις νέες τεχνολογικές αλλαγές, έτσι που κάθε αλλαγή να μη φαντάζει ένα τέρας που παράγει κινδύνους. Δημόσιοι φορείς και υπηρεσίες, όπως τα νοσοκομεία ή τα πανεπιστήμια εγκαταλείπονται στο έλεος της φιλοτιμίας των εργαζόμενων, χωρίς μέσα αξιοπρεπούς εργασίας. Ενώ είναι πανταχού παρών ο ρατσισμός του κεφαλαίου με την κακομεταχείριση ιδιαίτερα των μεταναστών εργατών.

 

Φτάνει πια! Ως εδώ!

 

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, ντόπιοι και μετανάστες εργαζόμενοι δημιουργούμε μια πρωτοβουλία, ενάντια στα εργοδοτικά εγκλήματα. Αυτή η στάση μας σημαίνει την πάλη για καλύτερες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

  • Με την πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση.
  • Με την πάλη για την καταδίκη των αφεντικών δολοφόνων.
  • Για την κατάρτισή μας με όλες τις σύγχρονες εξελίξεις στη δουλειά μας, με έξοδα του κράτους και των αφεντικών.
  • Δε θα πληρώσουμε την κρίση τους με τη ζωή μας.

 

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ