Όχι στη διάλυση της παιδείας! Όχι στις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά!

Όχι στη διάλυση της παιδείας!  

Όχι στις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά!Το υπουργείο παιδείας, με τη σύμπνοια των πρυτανικών αρχών, προωθεί ένα νέο βελούδινο “σχέδιο Αθηνά” με συγχώνευση των ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής! Ένα νέο σχέδιο λουκέτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ προετοιμάζεται μέσα από αυτή τη συγχώνευση.

Η προώθηση της “ανωτατοποίησης” των ΤΕΙ είναι κομμάτι του άθλιου νομοσχεδίου που κατέθεσε ο υπουργός παιδείας Κώστας Γαβρογλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και υπερψηφίστηκε στη βουλή μέσα στο καλοκαίρι. Ο νέος νόμος Γαβρόγλου δεν αποτελεί σχέδιο ανάπτυξης της παιδείας, αλλά επιχειρεί να μετατρέψει σε ελεγχόμενη την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Η αναστολή της διανομής των δωρεάν συγγραμμάτων και το κλείσιμο εστιών σίτισης εξαιτίας χρεών του Υπουργείου στους ιδιώτες είναι αποκαλυπτική για το πού βαδίζει η ανώτατη εκπαίδευση.

Καμιά αναβάθμιση της προσφερόμενης γνώσης και της παραγόμενης έρευνας δεν φέρνει η ανωτατοποίηση. Αντίθετα οδηγεί στην συνολική υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσηςκαι την στροφή προς την fast track διετή τεχνική εκπαίδευση με δίδακτρα προς όφελος των βραχυπρόθεσμων αναγκών των αφεντικών. Πρόκειται για νέο χτύπημα στη νεολαία, τον καθημαγμένο λαό και τον πολιτισμό – η καραδοκούσα δεξιά ΝΔ διαμαρτύρεται μόνο γιατί θέλει να είναι ακόμα χειρότερο.

Τα 37 τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σήμερα πρόκειται να συγχωνευτούν σε 21 τμήματα, απλώς για να αποφύγουν το λουκέτο εξαιτίας της κομμένης κρατικής χρηματοδότησης και των τρομακτικών ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό. Καταργούνται-συγχωνεύονται 16 τμήματα πολλά εκ των οποίων μη συναφούς επιστημονικού αντικειμένου (π.χ. τμήμα εργοθεραπείας και φυσικοθεραπείας) και όλα αυτά βαφτίζονται αναβάθμιση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνηθίζει να βαφτίζει τα κρέας ψάρι και αυτό επιχειρεί ξανά. Αφού έχει κηρύξει ανεπίσημη στάση πληρωμών στα ΤΕΙ, τώρα τα “αναβαθμίζει” βάζοντας λουκέτο, και χωρίς καν να παραχωρεί στους “αναβαθμισμένους” αποφοίτους τους έστω τύποις μεγαλύτερα επαγγελματικά δικαιώματα. Η υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών είναι εντελώς πραγματική εξαιτίας της υλικοτεχνικής κατάρρευσης: απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, ελλείψεις σε απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα για τη διεξαγωγή των εργαστηρίων.

Η συγχώνευση των ΤΕΙ οξύνει περαιτέρω τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό καθώς η κατάργηση-συγχώνευση τμημάτων θα οδηγήσει σε έμμεσες απολύσεις καθηγητών μέσω της μη ανανέωσης συμβάσεων κάνοντας ακόμη πιο δυσανάλογη την αναλογία καθηγητών – φοιτητών. Τα κενά διδακτικού προσωπικού που δημιουργούνται θα καλυφθούν από πανεπιστημιακούς υπότροφους, δηλαδή προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που δουλεύουν στο ίδρυμα χωρίς να πληρώνονται. Τα ανωτατοποιημένα ΤΕΙ θα λειτουργούν δηλαδή κάπως σαν τα διθέσια σχολεία που οι μεγάλοι μαθητές δείχνουν… στους μικρότερους.

Το κενό που αφήνει η υποχρηματοδότηση γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί από την καπιταλιστική “ιδιωτική πρωτοβουλία”, φυσικά χωρίς αποτελέσματα. Η κατεύθυνση του νομοσχεδίου Γαβρόγλου για αυτοχρηματοδότηση και είσοδο των επιχειρήσεων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ σημαίνει περαιτέρω διάλυση σε συνθήκες οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης και χρεοκοπίας τουελληνικού καπιταλισμού.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το κεφάλαιο ούτε μπορούν ούτε θέλουν να κρατήσουν ανοιχτά τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Υπάρχουν ήδη πάνω από 240.000 άνεργοι πτυχιούχοι που η “αγορά εργασίας” πετά στο περιθώριο ή αναγκάζει στη μετανάστευση. Οι έρευνες των ίδιων των αφεντικών (βλέπε έκθεση ΙΟΒΕ) υποστηρίζουν πως οι άνεργοι πτυχιούχοι αναπτύσσουν υψηλές προσδοκίες που όταν διαψεύδονται εξαιτίας της υψηλής ανεργίας, οδηγούν σε πολιτική αναταραχή. Με άλλα λόγια η νέα γενιά είναι πολιτικά επικίνδυνη όσο σπουδάζει και ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή!

Η υλική κατάρρευση των ΑΕΙ-ΤΕΙ είναι αναπόφευκτη μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και μνημονίων. Με τις επιταγές της ΕΕ και των μνημονίων τα χρήματα για την παιδεία πηγαίνουν στην αποπληρωμή του δυσβάσταχτου χρέους και σε νέες τρύπες που ανοίγει η καπιταλιστική χρεοκοπία. Η ψευτοαριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το κεφάλαιο ρίχνουν τα βάρη της δικής τους χρεοκοπίας στο λαό και προπαντός στη νεολαία. Τα παραμύθια για “ανάπτυξη” που υπόσχονται η κυβέρνηση και η μαύρη Δεξιά αντιπολίτευση του Κούλη με στόχο την καρέκλα της εξουσίας μόνο αφελείς μπορεί να τα πιστεύουν.

Τα αφεντικά έχουν ανάγκη από  φτηνούς κι ελαστικούς ανειδίκευτους εργάτες κι όχι νέους εργαζόμενους και επιστήμονες εφοδιασμένους με ολόπλευρη και σφαιρική γνώση. Τόσο οι συγχωνεύσεις όσο και αντίστοιχες αλλαγές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν στόχο νέοι να παρατήσουν τις σπουδές τους και μαθητές να στραφούν μακριά από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Θέλουν νέους χωρίς προσδοκίες και απαιτήσεις, με πρόχειρη τεχνική εκπαίδευση, σκλάβους στα καπρίτσια του κάθε εργοδότη και ήσυχους απέναντι στην κυβέρνηση.

Η ΟΕΝ παλεύει για μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, χωρίς ταξικούς και εξεταστικούς φραγμούς.

Όχι στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων και την ψεύτικη πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ. Τέρμα στην διάλυση-υποβάθμιση της παιδείας, όχι στην καταστροφή της νέας γενιάς! 
Κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου και όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ!                       

Απαιτούμε την άμεση διανομή των συγγραμμάτων κι όλων των απαραίτητων υλικών στα εργαστήρια. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και πρόσληψη νέου μόνιμου διδακτικού προσωπικού.
Έξω οι ιδιώτες και οι εργολάβοι από τα ΑΕΙ-ΤΕΙ  και διαγραφή του χρέους των ιδρυμάτων προς εργολάβους και ιδιώτες.

Δωρεάν σίτιση – στέγαση – φοίτηση για όλους! Να περάσουν η σίτιση, η στέγαση, η καθαριότητα και η φύλαξη στα χέρια των εργαζόμενων και των φοιτητών κάτω από φοιτητικό και εργατικό έλεγχο.
Διεκδικούμε το δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία. Όχι σε διετή προγράμματα κατάρτισης! Όχι στα δίδακτρα! Ούτε ΤΕΙ! Ούτε ΑΕΙ! Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση ανώτατου επιπέδου με ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο και όλα τα επαγγελματικά-εργασιακά δικαιώματα πλήρως κατοχυρωμένα.

Ο μόνος τρόπος τα πανεπιστήμια να μείνουν ανοιχτά, είναι με επαναστατικά μέτρα διαγραφής του καπιταλιστικού χρέους, και μέσω της συνολικής αναδιοργάνωσης της παιδείας και της κοινωνίας σε νέες σοσιαλιστικές βάσεις. Παλεύουμε για μια Παιδεία που θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και τον λαό, όχι τα κέρδη του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου!Τέρμα στο σφαγείο των μνημονίων και των πολιτικάντηδων που τα υπηρετούν. Να ανατραπεί από τα κάτω κι από τ’ αριστερά η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ! Να φράξουμε  τον δρόμο στην ρεβανστική Δεξιά και τους φασίστες! Μόνο η κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη μπορεί να δώσει διέξοδο από το σημερινό καθολικό αδιέξοδο το οποίο βιώνει η νέα γενιά και το σύνολο των φτωχών και καταπιεσμένων μαζών.

Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να απαντήσει με ένα νέο γύρο γενικών συνελεύσεων σε όλες τις σχολέςκαι διαδηλώσεις σε κάθε πόλη ενάντια στην διάλυση και την χρεοκοπία για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία στερεί το παρόν και το μέλλον της νεολαίας, της εργατικής τάξης και του φτωχού λαού.