ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

«να πάρουμε πίσω την ζωή που μας κλέβουν»

Η κυβέρνηση βάζει άμεσα σε εφαρμογή την «μεταρρύθμισή» της στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Από την Δευτέρα 17-2-14 το «μαύρο» θα βρίσκεται μπροστά μας όταν θα αρρωστήσουμε και θα χρειαστούμε γιατρό και κοινωνική φροντίδα.
Από αυτή την ημερομηνία μπήκε επισήμως λουκέτο σε όλα τα υποκαταστήματα του ΕΟΠΠΥ και 8.000 γιατροί και προσωπικό βαίνουν σε διαθεσιμότητα-απόλυση. Το σίγουρο είναι ότι, όταν θα λειτουργήσουν ξανά τα πολυϊατρεία – άγνωστο πότε – θα είναι πολύ λιγότερα, με έλλειμμα πολλών απαραίτητων ιατρικών ειδικοτήτων και 4000 γιατροί θα έχουν προστεθεί στις ατελείωτες ουρές της ανεργίας.
Η δωρεάν επίσκεψη σε ειδικευμένο γιατρό που έχουμε ανάγκη, η δωρεάν συνταγογράφηση, ο δωρεάν εργαστηριακός έλεγχος, οι δωρεάν φυσιοθεραπείες και τα απαραίτητα ιατρικά υλικά, η δωρεάν φροντίδα των ηλικιωμένων, των εξαρτημένων ατόμων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, θα αποτελούν ανάμνηση του παρελθόντος. Γύρω από τον χρεοκοπημένο «αγοραστή υγείας» ΕΟΠΥΥ έχουν ήδη από καιρό τώρα προετοιμαστεί οι «πωλητές υγείας». Τα μεγάλα super markets υγείας αναλαμβάνουν την υγεία μας. Οι επιχειρήσεις υγείας του μεγάλου κεφαλαίου, είναι έτοιμες να ρουφήξουν  κυριολεκτικά και το αίμα μας και  να εξαργυρώσουν τις ζωές μας με τα κέρδη τους.

Το ελάχιστο «βασικό πακέτο» ιατρικής φροντίδας για τα 3.000.000 ανασφάλιστους (30%-40% του πληθυσμού της χώρας) που προβλέπει ο νόμος για το ΠΕΔΥ, είναι στάχτη στα μάτια μας. Στη χώρα που η εργασία ή δεν υπάρχει ή εκεί που υπάρχει είναι ισοδύναμο της σκλαβιάς. Στη χώρα που οι αυτοκτονίες είναι στην ημερήσια διάταξη, οι άστεγοι πεθαίνουν από το κρύο και οι ουρές των συσσιτίων πολλαπλασιάζονται ατελείωτα, είναι τραγική ειρωνεία να μιλάνε για ιατρική φροντίδα. Εάν αρρωστήσεις και δεν έχεις να πληρώσεις θα οδηγηθείς στην απόγνωση, στο περιθώριο, στην παραίτηση, στην αυτοκτονία, στο θάνατο.
Η ιατρική γενοκτονία που μας επιβάλουν, το κεφάλαιο, η τρόικα και η  κυβέρνηση των υποταχτικών δεν πρέπει να περάσει. Χρειάζεται λαϊκή κινητοποίηση και άμεση δράση. Να ενωθούμε όλοι, εργαζόμενοι και άνεργοι, γυναίκες και παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, φτωχοί, αποκλεισμένοι, ανασφάλιστοι, μετανάστες, να δημιουργήσουμε παντού ανεξάρτητα κέντρα αγώνα, να προχωρήσουμε σε καταλήψεις και να μην επιτρέψουμε να δημευθούν και να κλείσουν τα κέντρα του ΕΟΠΥΥ. Είναι ανάγκη να ενώσουμε όλα τα ρυάκια αντίστασης σε ένα μεγάλο ποτάμι, σε ένα μεγάλο κίνημα και να απαιτήσουμε το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα κάθε ανθρώπου που ζει σε αυτήν τη χώρα: το  δικαίωμα σε ένα «δημόσιο, δωρεάν και υψηλού επιπέδου σύστημα υγείας».

Σ’ αυτό το πνεύμα έδωσαν τη μάχη τη Δευτέρα και την Τρίτη (17 και 18 Φλεβάρη) εκατοντάδες αλληλέγγυοι, από συνδικαλιστικούς και άλλους φορείς, πολιτικά κόμματα της αριστεράς, διάφορες συλλογικότητες και κατοίκους της περιοχών όπου λειτουργούσαν τα υποκαταστήματα του ΕΟΠΠΥ μαζί με τις επιτροπές αγώνα των απεργών γιατρών και αρκετούς νοσοκομειακούς. Οι απόπειρες αστυνομικών διευθυντών να σφραγίσουν τα πολυϊατρεία, εκτελώντας τις εντολές του διοικητή του ΙΚΑ και του υπουργού εμποδίστηκαν από τους συγκεντρωμένους σε όλα τα υποκαταστήματα.
Η πορεία και οι προοπτικές αυτού του αγώνα συζητήθηκαν και πλατειά από τους συγκεντρωμένους σε όλες τις συνελεύσεις που έγιναν σε κάθε υποκατάστημα.
Στο μεταξύ η διοίκηση του ΙΚΑ ζητά από τους γιατρούς που έχουν μπει όλοι σε διαθεσιμότητα να υπογράψουν μια κατάπτυστη δήλωση αποδοχής του νόμου (κάτι σα δήλωση μετάνοιας) για τοποθέτησή τους σε κάποια θέση στο ΠΕΔΥ – τέρας του Γεωργιάδη. Όσοι δεν υπογράψουν αυτή τη δήλωση αυτοαπολύονται. Άλλωστε αυτό ήταν εξαρχής ο στόχος του φασίστα υπουργού.
Όμως ο αγώνας αυτός δεν ηττήθηκε. Περνάει τώρα στις λαϊκές γειτονιές, όπου πρέπει να χτιστεί το πανυγιειονομικό, ενιαίο μέτωπο για την ανατροπή της σάπιας μνημονιακής κυβέρνησης και του καπιταλιστικού συστήματος, που γεννά την αρρώστια και το θάνατο.

Κατερίνα Μάτσα.