Eπικαλούμενοι το κόστος, 6.000 ευρώ ετησίως, η κυβέρνηση Σαμαρά-Bενιζέλου και το υπουργείο Παιδείας, με υπουργό το Λοβέρδο, κλείνουν το σχολείο των παιδιών που βρίσκονται στο πρόγραμμα απεξάρτησης 18 Άνω. Mαθητές, γονείς, θεραπευτές και πλήθος κόσμου είναι ανάστατοι με αυτή την άτεγκτη και απάνθρωπη απόφαση.
Mε επιστολή τους οι μαθητές απευθύνονται στον υπουργό παιδείας:
ANOIKTH ΕΠΙΣΤΟΛΗ Αθήνα 25/11/20104
Προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Α. Λοβέρδο
Κύριε Υπουργέ
Σας γράφουμε, για άλλη μια φορά, με την ελπίδα να μας ακούσετε. Άλλωστε στην θεραπεία μας μαθαίνουμε καθημερινά να επιμένουμε για να είμαστε συνεπείς στις αξίες της ζωής όπως αυτές της επικοινωνίας και της διεκδίκησης.
Είμαστε οι θεραπευόμενοι της μονάδας απεξάρτησης του 18 Άνω και θέλουμε να μην περιμένουμε άλλο για να δούμε το σχολείο μας να λειτουργεί.
Ξέρουμε ότι το θεσμικό πλαίσιο που υπογράψατε πριν μερικά χρόνια και τώρα λέτε ότι δεν έχει την απαραίτητη νομιμότητα για να εφαρμοσθεί, δηλαδή να γίνει η προκήρυξη που θα φέρει καθηγητές που θέλουν και ξέρουν να διδάσκουν σε εμάς μέσα από ένα πρόγραμμα διδασκαλίας που θα ανταποκρίνεται στα μεγάλα κενά που άφησε η χρήση των ουσιών στην ύπαρξή μας, βοήθησε άλλους θεραπευόμενους του προγράμματος να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους .
Τα τρία τελευταία χρόνια οι ευθύνες έχουν μετατραπεί σε μπαλάκι ανάμεσα σε υπηρεσίες, υπουργεία και υπουργούς, χωρίς όμως κανένας να αναλαμβάνει ώριμα τη διευθέτησή τους όπως το αξίωμα του τον υποχρεώνει, υποβιβάζοντας καθ’ αυτό τον τρόπο όλη μας την προσπάθεια για απεξάρτηση, στερώντας μας το δικαίωμα στην σχολική εξέλιξη και την επαγγελματική κατάρτιση. Εκφράζοντας απροκάλυπτα απαξίωση σήμερα προτείνονται από το υπουργείο δήθεν λύσεις, που ουσιαστικά εξασφαλίζουν για τα μάτια και τα αυτιά της κοινής γνώμης, την ελάχιστη λειτουργία του σχολείου στην μέση του σχολικού έτους με καθηγητές που προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες μας με όσες ώρες μπορούν να έχουν ελεύθερες από την πρωινή εργασία τους.
Αν δεχτούμε αυτό το πρόχειρο σχέδιο (αλήθεια πόσο νόμιμη είναι η πρακτική της ελάχιστης λειτουργίας;), εκτός του ότι υπολείπεται της αποδοτικότητάς του, θα είναι σαν να πετάμε αβασάνιστα και χωρίς τον παραμικρό ίχνος σεβασμού, το μέλλον μας στα σκουπίδια.
Το σχολείο για μας είναι το εφόδιο που μας δίνει την ευκαιρία να δυναμώσουμε σαν άνθρωποι, να αναπτυχθούμε σαν κοινωνικοί χαρακτήρες παίρνοντας τη ζωή στα χέρια μας, να γίνουμε δημιουργικοί και παραγωγικοί στο κοινωνικό σύνολο που εντασσόμαστε. Το σχολείο είναι η δεύτερη ευκαιρία. Μια ευκαιρία που επειδή ακριβώς την συνειδητοποιούμε δε επιτρέπουμε στον ευατό μας να την αφήσουμε να χαθεί. Σε αυτή τη φάση, που προσπαθούμε να γκρεμίσουμε τον “κακό” μας εαυτό, με την επιλογή σας για μια ουσιαστικά υπολειτουργία του σχολείου, προσβάλετε με την αδιαφορία σας ότι για μας αποτελεί ένα γερό θεμέλιο για την αναδόμηση της νέας μας αρχής.
‘Ετσι, δεν έχουμε παρά να σας υπενθυμίσουμε, πως στο δικαίωμα της ανθρώπινης εξέλιξης με πλήρη σεβασμό και συνέπεια, μένουμε αμετακίνητοι.
Μπροστά στο παραπλανητικό δίλημμα, κλειστό ή ελάχιστο σχολείο που μας βάζετε με τις επιλογές σας, απαντάμε με την διεκδίκηση της άμεσης εφαρμογής και ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου που έχει ψηφιστεί για το σχολείο μας.
Η ομάδα μαθητών του σχολείου
στην Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΆΝΩ