Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων θεωρεί απαράδεκτη τηναπόφαση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει την αναγκαστική νοσηλεία ψυχικά ασθενών σε ιδιωτικέςψυχιατρικές κλινικές με την υπουργική απόφαση 65047\ ΦΕΚ 4704\ Β- 23|10|20

Η υπουργική απόφαση υπογράφεται τώρα, εν μέσω πανδημίας, για να παραχωρήσει και άλλα προνόμια στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση , αφού πρώτα άφησε ανοχύρωτο το ΕΣΥ απέναντι στον κορονοϊό, υποστελεχωμένο, χωρίς ΜΕΘ και χωρίς τα μέσα για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία, προχώρησε στις παροχές στον ιδιωτικό τομέα, διπλασιάζοντας το ημερήσιο κόστος νοσηλείας των ασθενών με κορονοϊό, προσφέροντας μισθούς 2.000 ευρώ καθαρά, αφορολόγητα το μήνα στους ιδιώτες γιατρούς που θέλουν να βοηθήσουν στο ΕΣΥ, προσφέροντας ακόμα και προσωπικό του ΕΣΥ στις ιδιωτικές κλινικές που επιτάχτηκαν -με αδρή αμοιβή, βέβαια- για τις ανάγκες της πανδημίας!

Μετά, οι παραχωρήσεις επεκτάθηκαν και στον τομέα της ψυχικής υγείας. Επωφελούμενη από τις συνθήκες, η κυβερνητική πολιτική θεσμοθετεί την αναγκαστική νοσηλεία των ατόμων με ψυχική διαταραχή στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, δηλαδή σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις !

Τί κι αν έχουν γίνει πάμπολλες καταγγελίες για τις συνθήκες και τις απαράδεκτες μεθόδους αντιμετώπισης των ασθενών σε αυτούς τους χώρους !

Τί κι αν υπάρχουν καταδικαστικάπορίσματα της Ειδικής Επιτροπής Προστασίας των Δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές για πολλές από αυτές!

Τί κι αν καταγγέλλουν αυτή τη βαρβαρότητα τα άτομα με ψυχιατρική εμπειρία !

Η υπουργική απόφαση εξασφαλίζει μόνιμη πελατεία στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, αφού η νοσηλεία θα μπορεί να παρατείνεται διαρκώς με γνώμονα όχι το συμφέρον των ασθενών, αλλά το κέρδος των κλινικαρχών! Αφού η νοσηλεία μπορεί να γίνεται όχι γιατί τοεπιβάλει η ψυχοπαθολογική κατάσταση του ασθενούς αλλάτο πόσο « ενοχλητικός» είναι για το περιβάλλον του!

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο δημόσιος τομέας ψυχικής υγείας πάσχει βαρειά από ένα κατασταλτικό, αναχρονιστικό σύστημα, που γεννά χρονιότητα και αναπαράγει το στιγματισμό τωνψυχικά ασθενών. Η αποτυχία τού πολλά υποσχόμενουεγχειρήματος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης,η απουσία πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικήςυγείαςκαι δομών κοινωνικής επανένταξης και επαγγελματικής αποκατάστασηςμετά την ψυχιατρική νοσηλεία των ασθενών, οι τεράστιες, συνήθως, δόσεις των ψυχοφαρμάκων και ο κοινωνικός αποκλεισμός τροφοδοτούν το φαινόμενο της περιστρεφόμενης πόρτας, των διαρκών, δηλαδή, εισαγωγών στις ψυχιατρικές δομές. Αυτό το σύστημαέχει πολλές παθογένειες, έχειβία, μηχανικές καθηλώσεις, που οι αρμόδιοι ονομάζουν «θεραπευτικό εργαλείο», κλειδωμένες πόρτες, εγκατάλειψη. Οι μνημονιακές πολιτικές, με τη διαρκή υποχρηματοδότηση και την άγρια λιτότητα καταδίκασαν ακόμα περισσότερο το δημόσιο ψυχιατρικό σύστημα, που λειτουργεί σήμερα με ελάχιστο προσωπικό, τεράστια λειτουργικά προβλήματα, χωρίς τομεοποίηση, και με ασυλιακή νοοτροπία και πρακτική.

Όμως, ανάλογη και στις περισσότερες περιπτώσεις χειρότερη κατάσταση επικρατεί και στον ιδιωτικό τομέα της ψυχικής υγείας.

Ενδεικτική της βαθειάς κρίσης του συστήματος, ψυχιατρικού και κοινωνικού, είναι η διαρκής αύξηση των αναγκαστικών νοσηλειών που φτάνουν, στο ΨΝΑ, για παράδειγμα, το μεγαλύτερο ψυχιατρείο της χώρας,το 50-60% των εισαγωγών!

Στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας, των περιοριστικών μέτρων, της καραντίνας, της ανατροπής όλων των μέχρι τώρα όρων ύπαρξης των ανθρώπων, οι ψυχιατρικές διαταραχές όλων των τύπων,όπως έχουν αποδείξει οι σχετικέςεπιστημονικές έρευνες, έχουν αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις και αυξάνονται διαρκώς

Μήπως λοιπόν, από μια «πελατεία», που διαρκώς αυξάνεται, θέλουν να αυξήσουνακόμα περισσότερο τα κέρδη τους οι κλινικάρχες και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναλαμβάνει τη βρώμικη δουλειά, ψηφίζονταςμιατέτοιαυπουργική απόφαση;

Ζητάμε την άμεση απόσυρσή της υπουργικής αυτής απόφασης

Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων