ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ: ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΒΟΥΤΣΕΚ"

Τo Σάββατο 17 Iανουαρίου 2015 σύντροφοι και φίλοι του EEK στην Αθήνα πάμε θέατρο – στο Θέατρο Άττις-Nέος Xώρος, στη θεατρική παράσταση ‘Bόυτσεκ’ που -με αλλαγές- παρουσιάζεται για 2η χρονιά.

Eίναι μια παράσταση της Oμάδας Σημείο Mηδέν, μέρος της «Tριλογίας της Aπο-ανθρωποποίησης» (οι άλλες δυο παραστάσεις είναι η ‘Σωφρονιστική Aποικία’ του Φραντς Kάφκα και το ‘Eμείς’ του Γιεβγκένι Zαμιάτιν).

Ο ‘Βόυτσεκ’ γράφτηκε το 1836 στη Γερμανία, από τον 24χρονο Γκέοργκ Μπύχνερ (1813-1837), που πέθανε πριν προλάβει να το ολοκληρώσει. Το έργο αυτό, με τις μικρές αποσπασματικές του σκηνές, και την αινιγματική τους ακολουθία, έμελλε να επηρεάσει όσο λίγα το θεατρικό τοπίο του 20ού αιώνα.
Η υπόθεση έχει ως εξής:
Ο στρατιώτης Βόυτσεκ ξυρίζει καθημερινά τον λοχαγό του και για λίγα χρήματα κάνει το πειραματόζωο στον γιατρό του στρατοπέδου, για να θρέψει την οικογένειά του. Ο Βόυτσεκ θα σκοτώσει τη Μαρία, τη μάνα του παιδιού του, γιατί τον απατά. Η φυλακή της κοινωνίας γίνεται τόσο ασφυκτική που του αφήνει μόνο μια διέξοδο, τη βία. Αυτή η μορφή βίας δεν στρέφεται ενάντια στους καταπιεστές του, αλλά ενάντια στη γυναίκα του και σε τελική ανάλυση, ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό, οδηγώντας τον στην πιο επικίνδυνη φυλακή, αυτή του μυαλού του.
Ο Βόυτσεκ, έργο τραύμα και κραυγή αγωνίας, βάζει στο μικροσκόπιο και αποδομεί ολόκληρο το θρησκευτικό, στρατιωτικό, επιστημονικό και οικογενειακό οικοδόμημα της σύγχρονης κοινωνίας, όπου η βία και η εκμετάλλευση βρίσκονται στον πυρήνα των ανθρώπινων σχέσεων κάθε είδους.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης Σάββας Στρούμπος σημειώνει:
«Γιατί ο Βόυτσεκ δεν εξεγείρεται; Γιατί δεν στρέφει τα πυρά του ενάντια στους βασανιστές του; Η κοινωνία της επιτήρησης, το θρησκευτικό και στρατιωτικό δίκαιο, μέσα απ’ τα οποία σκέφτεται και υπάρχει ο Βόυτσεκ, έχουν αφαιρέσει απ’ το μυαλό του κάθε δυνατότητα εξέγερσης, ακόμα και ως σκέψη[…].
Το υπαρξιακό αδιέξοδο ενός παρία της κοινωνίας, μετατρέπεται σταδιακά σε τραγωδία του ανθρώπινου όντος, ώσπου τίθεται σε όλη του την ένταση το αγωνιώδες και βασανιστικό ερώτημα: “Προς τι ο άνθρωπος;» – αυτό το ερώτημα που δεν μας αφήνει να εφησυχάσουμε, που δεν μας αφήνει να δεχτούμε την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων, που μας οδηγεί στη ρήξη και την άρνηση και μας ωθεί να θέσουμε με τον πιο εμφατικό τρόπο το αίτημα για καθολική χειραφέτηση των ανθρώπων όπου γης».

Συντελεστές της παράστασης:
Μετάφραση: Ιωάννα Μεϊτάνη
Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Μελέτης Ηλίας: Βόυτσεκ
Ελεάνα Γεωργούλη: Μαρία
Δαβίδ Μαλτέζε: Λοχαγός, Αρχιτυμπανιστής
Δέσποινα Χατζηπαυλίδου: Αντρές, Γιατρός, Θεατρίνος
Δραματουργική επεξεργασία: Ομάδα Σημείο Μηδέν
Μουσική: Δαυίδ Μαλτέζε
Σκηνική εγκατάσταση: Γιώργος Κολιός
Κοστούμια: Ηλίας Παπανικολάου
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Κατασκευή σκηνικού: Χαράλαμπος Τερζόπουλος
Χειριστής φωτός: Δημήτρης Σταμάτης
Photo credits: Αντωνία Καντά
Video & trailer credits: Χρυσάνθη Μπαδέκα
****
Για τους συντρόφους του EEK το εισιτήριο είναι 7 ευρώ, 10 εισιτήρια είναι δωρεάν για άνεργους. Bεβαίως θα στριμωχθούμε γιατί το θέατρο έχει μόνο 50 θέσεις. Oι δηλώσεις συμμετοχής να γίνουν εγκαίρως – και αν είναι δυνατόν τα χρήματα να δοθούν επίσης εγκαίρως.
Tο θέατρο Άττις Nέος Xώρος βρίσκεται στην οδό Λεωνίδου 12, Mεταξουργείο, πλησίον του Mετρό Mεταξουργείο. Η παράσταση αρχίζει στις 9.15 μ.μ. και έχει διάρκεια 70 λεπτά. Εμείς να είμαστε νωρίτερα, από 8.30 – 8.45 έως 9.00 μ.μ. Mετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές του έργου.

Θ.Κ.