της Κατερίνας Μάτσα
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ατόμων που δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα τροφής αυξήθηκε αλματωδώς στη διάρκεια του ενός χρόνου της πανδημίας 2020-2021: προστέθηκαν επιπλέον 320 εκατομμύρια κι ο συνολικός αριθμός των πεινασμένων έφτασε τα 2,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο (Financial Times 13/7/21).
Είναι φανερό ότι το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού λιμοκτονεί. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την πανδημία. Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις χρεοκόπησαν, η ανεργία εκτινάχτηκε στα ύψη, η φτώχεια επεκτάθηκε ακόμα περισσότερο στον καπιταλιστικό κόσμο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ στις 12/7/21 οι διαστάσεις της λιμοκτονίας στον πλανήτη αυξήθηκαν το 2020-21 τόσο, όσο δεν είχαν αυξηθεί τα προηγούμενα 5 χρόνια.
Αυτό που χαρακτηρίζει την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί ιδιαίτερα στον παγκόσμιο Νότο, είναι ο συνδυασμός μιας δραματικής πτώσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών και μεγάλων ανατιμήσεων των τροφίμων – ένας συνδυασμός εκρηκτικός που δεν υπήρχε στην προηγούμενη κρίση του 2007-8.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, ο δείκτης τιμών των τροφίμων αυξήθηκε κατά 34% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, λόγω της ξηρασίας σε χώρες-κλειδιά και της αυξημένης αποθήκευσης τροφίμων από κυβερνήσεις και εταιρείες. Οι συνέπειες ήταν πολύ οδυνηρές για εκείνες ιδιαίτερα τις φτωχές χώρες που στηρίζουν την οικονομία τους στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων και λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων.
Χτυπήθηκαν, ιδιαίτερα, χώρες όπως ο Λίβανος και η Συρία. Στο Λίβανο η τιμή στο λευκό αλεύρι αυξήθηκε κατά 219%, ενώ στη Συρία η τιμή του λαδιού ανέβηκε κατά 440%! Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν σοβαρές γεωπολιτικές συνέπειες, και νέα αύξηση της μετανάστευσης. Ολόκληροι πληθυσμοί που δεν μπορούν να τραφούν στη χώρα τους θα μετακινηθούν προς άλλες χώρες, βασικά του Παγκόσμιου Βορρά. Η ακρίβεια στα τρόφιμα και η έλλειψή τους στον Παγκόσμιο Νότο απειλεί να γίνει η σπίθα που θα ανάψει νέα εστία φωτιάς στην κοινωνική πυρκαγιά που απλώνεται διεθνώς.