Άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων, Tώρα!
του Γ.Χ.
Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η επιδημία του κορωνοϊού και ήδη και πριν από αυτόν, ένα αγαπημένο επιχείρημα των απανταχού ρατσιστών ήταν (και είναι) ότι οι πρόσφυγες είναι φορείς μολυσματικών ασθενειών. Βέβαια τα πρώτα κρούσματα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου κάθε άλλο παρά δικαίωσαν αυτόν τον αναπόδεικτο χειρισμό και ρεζίλευσαν τους ρατσιστές.
Στη Λέσβο, ο ιός έφτασε από ντόπιους προσκυνητές των Αγίων Τόπων και επιχειρηματίες που είχαν ταξιδέψει στην Ταϋλάνδη σε ταξίδι αναψυχής και όχι από την Μόρια. Από αυτούς κόλλησε και ηλικιωμένη που δυστυχώς απεβίωσε και της οποίας η κόρη είναι νοσηλεύτρια μπαίνοντας σε υποχρεωτική καραντίνα και οδηγώντας σε προσωρινό κλείσιμο τα δύο κέντρα υγείας στα οποία εργάζεται στην Καλλονή και τον Πολίχνιτο.
Στη Χίο, ο ιός έφτασε από επαγγελματία στρατιωτικό που υπηρετεί σε στρατιωτική μονάδα του νησιού που δεν έχει σχέση με το προσφυγικό. Μάλιστα, η ολιγωρία των τοπικών υγειονομικών αρχών να εντοπίσουν το σύνολο των επαφών του, οδήγησε τον δήμαρχο Οινουσσών να θέσει σε υποχρεωτική καραντίνα όσους έρχονται από την Χίο στο μικρό νησί του.
Στη Ρόδο, ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε μωρό 7 μηνών, που σίγουρα δεν ευθύνεται το προσφυγικό.
Στην Ικαρία, σε μια πράξη ακραίας κοινωνικής ανευθυνότητας, τον ιό αποδεδειγμένα τον έφερε ο γιός εφοπλιστή ο οποίος έφτασε από το Λονδίνο και έσπασε την καραντίνα του στην Αθήνα μεταβαίνοντας στο νησί ακτοπλοϊκώς. Αυτό υποχρέωσε μικρές τοπικές επιχειρήσεις στο χωριό που διέμενε να κλείσουν και να μπουν σε καραντίνα κατ’ οίκον καθώς υπάλληλοί τους είχαν έρθει σε επαφή μαζί του (φούρνος, φαρμακείο, μίνι μάρκετ, υδραυλικός κ.λπ.). Μάλιστα κατά την διάρκεια του ταξιδιού του με το πλοίο καθώς ήρθε σε επαφή με επιβάτες υποχρέωσε δεκάδες από αυτούς να μπουν σε καραντίνα τόσο στην Ικαρία όσο και στην Λήμνο στην οποία έδεσε μετά! Ήδη ο δήμος Ικαρίας δήλωσε πως θα κινηθεί νομικά εναντίον του.
Προσκυνητές των Αγίων Τόπων, στρατιωτικοί, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και όχι πρόσφυγες είναι τα πρώτα κρούσματα του ιού.
Όμως, αυτό για το οποίο εδώ και καιρό φοβόμασταν εμείς και αντίθετα, οι ρατσιστές προσεύχονταν και παρακαλούσαν να γίνει, συνέβη τελικά, αλλά άλλού. Την Τρίτη 31 Μαρτίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το πρώτο εντοπισμένο κρούσμα κορωνοϊού σε προσφυγίνα, λεχώνα από το Κονγκό της οποίας το τεστ βγήκε θετικό και η οποία διέμενε στον καταυλισμό της Ριτσώνας έξω από την Χαλκίδα. Η αρχική ανακοίνωση μιλούσε για το ενδεχόμενο να κόλλησε τον ιό στο νοσοκομείο της Αθήνας λίγες μέρες πιο πριν όταν είχε πάει εκεί για να γεννήσει.
Ωστόσο δύο μέρες μετά και αφού μεσολάβησε ένα εκτεταμένο δείγμα τεστ σε 63 άτομα που μένουν στον καταυλισμό τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Σε 20 ανέρχονται οι πρόσφυγες που εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό. Κανείς δεν είναι σοβαρά αλλά οι συνθήκες διαβίωσης είναι τέτοιες που ευνοείται η διασπορά του στον υπόλοιπο καταυλισμό.
Αντί να τους θέσουν σε ατομική – οικογενειακή καραντίνα, το κράτος με απόφαση του ΕΟΔΥ, θέτει σε υποχρεωτική καραντίνα – εγκλεισμό το σύνολο του καταυλισμού με 2.800 άτομα. Δηλαδή επιβάλλει καραντίνα οριζόντια με τέτοιον τρόπο ώστε να εφαρμοστεί στη χώρα το herd immunity ή αλλιώς η ανοσία της αγέλης. Τους κλειδώνουν μέσα και όποιος αντέξει σε συνθήκες διαβίωσης χωρίς κανόνες υγιεινής.
Νομίζουν ότι έτσι θα περιορίσουν το πρόβλημα και δεν θα διασπείρουν τον ιό και παράλληλα θα επιχειρηματολογήσουν υπέρ των “πλεονεκτημάτων” των κλειστών δομών. Κούνια που τους κούναγε. Με τόσες χιλιάδες άτομα δεν μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η συλλογική καραντίνα.
Και μόνο το γεγονός ότι οι επίσης χιλιάδες εργαζόμενοι που εργάζονται εκεί, θα μεταφέρουν τον ιό από και προς τις 28 δομές προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα συν τα 5 hot spots στα νησιά, είναι αρκετό για την ευρύτατη διασπορά της επιδημίας. Μόνο η αποσυμφόρησή τους και η αξιοποίηση των κλειστών ξενοδοχείων και λοιπών τουριστικών καταλυμάτων θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση δραστική που θα μειώσει στο ελάχιστο την διασπορά του ιού καθώς η συγκέντρωση μεγάλων πληθυσμών σε άθλιες συνθήκες τον ευνοεί. Αλλιώς πάμε για μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία την οποία θα την πληρώσουν όλοι εντός και εκτός δομών.
Αυτό επισήμαναν και με πρόσφατη ανακοίνωσή τους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγεία, ο ΟΗΕ, η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες, ο Ερυθρός Σταυρός αλλά και δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό, ανάμεσα τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου και άλλοι. Ακόμη και η Κομισιόν με επείγουσα ανακοίνωσή της καλούσε την Ελλάδα να πάρει άμεσα μέτρα απεγκλωβισμού των προσφύγων από την συγκέντρωσή τους σε μεγάλες δομές.
Μάλιστα επ’ αυτού, φάνηκε πως στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη κορυφής της ΕΕ έχει ήδη αποφασιστεί ως προς το προσφυγικό να υπάρχει μια χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών τέτοια που να επιτρέπει στα κράτη μέλη να πάρουν μέτρα με το όποιο οικονομικό κόστος θα επέτρεπε την αποφυγή διασποράς του ιού. Ήδη η Γαλλία υλοποιώντας την σχετική απόφαση, αποφάσισε τον σταδιακό απεγκλωβισμό και αποσυμφόρηση των δικών της προσφυγικών δομών και μετέφερε τους πρώτους 700 πρόσφυγες από στρατόπεδο στα προάστια του Παρισίου σε σπίτια και διαμερίσματα που ενοικίασε με αξιοποίηση των σχετικών κονδυλίων.
Η Πορτογαλία αποφάσισε να δώσει προσωρινά πλήρη δικαιώματα πολίτη για περίοδο 6 μηνών στους περίπου 38 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο έδαφός της και έχουν κάνει αίτημα ασύλου για άλλες χώρες της Ευρώπης και εκκρεμεί, κατά παράβαση των κανονισμών του Δουβλίνου. Ο στόχος είναι να αποκτήσουν τον αντίστοιχο αριθμό ΑΜΚΑ και έτσι να έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγεία και έτσι στην εξέταση με τεστ για κορωνοιό.
Αντίθετα τις προηγούμενες μέρες η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση. Με συνεχόμενες ρυθμίσεις που εντάχθηκαν στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, αποφάσισε πρώτα την προσωρινή αναστολή αιτημάτων ασύλου που επεκτάθηκε μετά τον Μάρτιο και για τον Απρίλιο (κατά παράβαση κάθε σύμβασης διεθνούς δικαίου και του ίδιου του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ). Έτσι οι νεο-εισερχόμενες αφίξεις προσφύγων μετά την 1η Μαρτίου ξεχωρίζονται από τις υπόλοιπες και μπαίνουν σε μια «νομική καραντίνα» απροσδιόριστης διάρκειας. Δύο νέες κλειστές δομές φτιάχτηκαν κακήν κακώς σε Μαλακάσα και Σέρρες με πρόχειρες σκηνές στοιβαγμένες σε ασφυκτικές συνθήκες, πράγμα που κατήγγειλαν ακόμη και συνδικαλιστές της αστυνομίας που φοβούνται να υπηρετήσουν σε αυτές διότι κινδυνεύει η δική τους υγεία.
Κατόπιν πέρασε ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα να μετατραπούν οι υφιστάμενες ανοιχτές δομές σε κλειστές για «λόγους καραντίνας», πράγμα που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την Ριτσώνα.
Κατόπιν, η κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει την χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιτρέπει η Κομισιόν, κατά παράνομο τρόπο αποφάσισε το πάγωμα και παρακράτηση των ποσών που κατανέμει η Ύπατη Αρμοστεία στους πρόσφυγες που ανέρχονται σε 90 ευρώ τον μήνα ανά άτομο. Κατά αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να τους εμποδίσει την πρόσβαση σε ΑΤΜ τραπεζών και έτσι στην αγορά. Αντί αυτού τους καλεί να αρκεστούν στις πενιχρές διανομές συσσιτίου και ειδών πρώτης ανάγκης που δεν φτάνουν ούτε για το μισό των μηνιαίων αναγκών τους.
Βέβαια την ίδια στιγμή δια στόματος Μηταράκη ισχυρίστηκε ότι το μέτρο είναι προσωρινό μέχρι να αναπτύξουν οι τράπεζες ΑΤΜ μέσα στις δομές και μέχρι να στηθούν σε όλες θάλαμοι ιατρείων απομόνωσης σε κοντέινερς πράγμα που ξεκίνησε. Ωστόσο αυτό δεν προβλέπει μαζική καραντίνα δεκάδων ή πολύ περισσότερο εκατοντάδων ανθρώπων αλλά μεμονωμένες περιπτώσεις.