Πανεκπαιδευτική διαδήλωση στην Αθήνα

του Ερνέστο Αγγελή

Με 1000-1500 διαδηλωτές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους διοικητικούς του πανεπιστημίου, έγινε η πανεκπαιδευτική διαδήλωση στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, στις 12 το μεσημέριτης Πέμπτης 21 Ιανουαρίου 2021. Παράλληλα προς τη φοιτητική διαδήλωση,η ΟΛΜΕ είχε κηρύξει στάση εργασίας, ενώ δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο από την ομοσπονδίας των δασκάλων (ΔΟΕ), παρά μόνο ορισμένων ταξικών συλλόγων τους. 

Το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων ήταν πολύ δυναμικό, οι φοιτητές φωνάζανε διαρκώς συνθήματα ενάντια στους Υπουργούς των αντιεκπαιδευτικών μέτρων, καταγγέλλοντας το μέτρο της διαγραφής των υποτιμητικά χαρακτηριζόμενων «αιώνιων φοιτητών» -των εργαζόμενων κατά βάση φοιτητών που αδυνατούν να τελειώσουν τις σπουδές στον προβλεπόμενο χρόνο.Και επίσης κατά της καταστολής μέσα στα πανεπιστήμια με την προβλεπόμενη μάλιστα ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. 

Ακολουθούσαν τα μπλοκ των σχημάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και των αναρχικών, ενώ προς το τέλος της διαδήλωσης, ήταν με τα πανό των συλλόγων τους και του Συντονιστικού των αναπληρωτών και αδιόριστων, οι εκπαιδευτικοί. Το μπλοκ φοιτητών του ΜΑΣ και ΠΑΜΕ, δεν ακολούθησε την πορεία, αλλά από τα Προπύλαια ανέβηκε την Πανεπιστημίου και έφθασε στη Βουλή όπου διαλύθηκε.

Η πορεία του φοιτητικού μπλοκ από τα Προπύλαια κατηφόρισε την Πανεπιστημίου, έφθασε στα Χαυτεία και ανέβηκε την Σταδίου. Στο ύψος του υπουργείου Εργασίας, συναντήθηκε με τους μουσικούς του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου που είχαν κινητοποίηση, και στη συνέχεια πορεύτηκε προς το Σύνταγμα. Έξω από τη Βουλή, οι φοιτητές απάντησαν με συνθήματα στις προειδοποιήσεις της αστυνομίας για αποχώρηση από τον χώρο. Η πορεία έληξε ειρηνικά στην Ομόνοια. Όμως δεν ήταν το ίδιο ειρηνική η πορεία ότι στη Θεσσαλονίκη. Εκεί η πορεία χτυπήθηκε από την αστυνομία, έγιναν συλλήψεις, προκαλώντας την οργή των διαδηλωτών.

Οι φοιτητές ετοιμάζονται για την πραγματοποίηση συνελεύσεων στις σχολές την επόμενη εβδομάδα, για να αποφασίσουν για τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους, ενάντια στο νομοσχέδιο που προκλητικά παρουσίασαν από κοινού οι υπουργοί εκπαίδευσης και καταστολής, Κεραμέως και Χρυσοχοΐδης, δείχνοντας που το πάνε.

Στη διαδήλωση μέλη του ΕΕΚ-Τροτσκιστές, μοίρασαν εκατοντάδες προκηρύξεις. Η προκήρυξη παρατίθεται:

Εμπρός στον δρόμο της Γενικής Απεργίας Διαρκείας! 

Η κυβέρνηση-αμάλγαμα δεξιάς και ακροδεξιάς και φασιστοειδών χρησιμοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλλει στην εκπαίδευση το αντιδραστικό νέο-λίμπεραλ αφήγημά της. Και μόνο το γεγονός ότι το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία παρουσιάστηκε από κοινού από την υπουργό παιδείας Κεραμέως με τον υπουργό της αστυνομιαςΧρυσοχοΐδη απεικονίζει την πραγματική διάσταση των στοχεύσεών τους.

Για την εισαγωγή από τα Λύκεια στα Πανεπιστήμια καθορίζεται βάση εισαγωγής – βάση εισαγωγής σε ένα σύστημα που με αυξημένης δυσκολίας θεμάτων θέλει να πετάξει έξω από την εκπαίδευση χιλιάδες παιδιά φτωχών κατά βάση οικογενειών, εργατών και αγροτών.

Για τη φοίτηση στα πανεπιστήμια καθιερώνεται χρονικό όριο φοίτησης, ν+ν/2, και στη συνέχεια διαγραφή των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών» – κατά βάση των φοιτητών που καθυστερούν να πάρουν πτυχίο γιατί εργάζονται, αλλά που δεν επιβαρύνουν σε τίποτα ούτε οικονομικά τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Είναι μια πολύ παλιά επιθυμία της Δεξιάς που οδήγησε στη φοιτητική εξέγερση του 2006-2007, πρελούδιο της κοινωνικής εξέγερσης του Δεκέμβρη του 2008.

Και ως επιστέγασμα των αντιδραστικών τομών στην παιδεία καθιερώνεται ειδικό σώμα Πανεπιστημιακής αστυνομίας 1000 (αρχικά) ένοπλων και εφοδιασμένων με όλα τα συστήματα ελέγχου, εξομοιώνοντας την είσοδο των φοιτητών στις σχολές τους σε είσοδο στις φυλακές!

Με τον εφιάλτη της πανδημίας να συνεχίζεται, με χιλιάδες νεκρούς χωρίς περίθαλψη σε ΜΕΘ, η ευθύνη της κυβέρνησης για την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις καταστροφικές συνέπειες που έχει στην επιβίωση εκατομμυρίων εργαζόμενων, δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί κάτω από το χαλί της τηλεοπτικής χειραγώγησης και την καταστολή. Οι άνεργοι είναι ήδη εκατομμύρια σε αυτή τη χώρα και η ανεργία το επόμενο διάστημα οδηγείται σε ανεξέλεγκτα επίπεδα, φέρνοντας την ώρα της ταξικής αναμέτρησης, εγγύτερα. Ας τρέμουν οι κυβερνώντες, οι αστοί αφέντες τους και τα γραφειοκρατικά τους δεκανίκια, μπροστά στο κύμα της οργής που θα σαρώσει αυτούς και το σύστημά τους. 

Η γενιά που οι κυβερνήσεις των μνημονίων, καταδίκασαν σε ανεργία και λιτότητα μέχρι τον αιώνα τον άπαντα, συναντά αντικειμενικά όλον τον κόσμο της ανεργίας και της φτώχειας, στο έδαφος που έχει διαμορφώσει η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση του 2007-2008, όπως αυτή κλιμακώθηκε με το ποιοτικό άλμα που γνώρισε με την πανδημία την άνοιξη. Η τρέχουσα πραγματικότητα της κρίσης, αποτυπώνεται στην εκτίναξη του παγκόσμιου χρέους, διαμορφώνοντας μια εκρηκτική κατάσταση σε όλο τον πλανήτη, οδηγώντας σε κινήσεις μιας προληπτικής αντεπανάστασης, όπως αυτή του Τραμπ στις ΗΠΑ με την φασιστική κατάληψη του Καπιτωλίου, αλλά και σε πολιτικές απεργιακές κινητοποιήσεις με εν δυνάμει επαναστατικές προεκτάσεις, όπως αυτή που γίνεται στη Γαλλία, με αίτημα την απαγόρευση των απολύσεων. 

Σε αυτήν την κρίσιμη και πολύ μεταβατική κατάσταση, είναι η ώρα να προχωρήσουμε με τόλμη μπροστά, ανοίγοντας το δρόμο για την ενότητα στη δράση των φοιτητών, των μαθητών, των εκπαιδευτικών, στην κατεύθυνση της Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας για την ανατροπή της κυβέρνησης και ολόκληρου του παρακμασμένου καπιταλιστικού συστήματος. Με συνελεύσεις και διαδηλώσεις στις συνοικίες και τους χώρους εργασίας, σπάζοντας το σάπιο τείχος της γραφειοκρατίας και παλεύοντας για την εργατική εξουσία, τη μόνη δύναμη που μπορεί να δώσει διέξοδο από την σημερινή κρίση. Όλοι στους δρόμους!   

Αθήνα 21-1-2021

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ-ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ

φωτό:Θόδωρος Κουτσουμπός