του Θόδωρου Κουτσουμπού

Η Αθήνα σε κατάσταση πολιορκίας, αλλά τα εργατικά σωματεία κι οι αριστερές οργανώσεις έσπασαν την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και πορειών. Η απεργία της 26ης Νοέμβρη έγινε, όπως και οι απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες.

φωτο Λουίζα Γκουλιαμάκη

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 26 Νοέμβρη η αστυνομία είχε καταλάβει όλο το κέντρο της πόλης. Από τις 8 π.μ. ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, Δράση και πολυποίκιλες νέες ομάδες, είχαν καταλάβει «στρατηγικά» σημεία. Ομόνοια, Κάνιγγος, Προπύλαια, Σύνταγμα. Η περιοχή στην πλατεία Κλαυθμώνος και στο υπουργείο Απασχόλησης ήταν αρματωμένη.

Αλλά η απαγόρευση δεν πέρασε! Η πρώτη παραβίαση έγινε με τη διαμαρτυρία λίγων δεκάδων διαδηλωτών του ΠΑΜΕ μπροστά στο υπουργείο Απασχόλησης. Άπλωσαν τα πανό τους, φώναξαν συνθήματα, μίλησαν για την απεργία και τα αιτήματα και πολύ σύντομα (10:20) αποχώρησαν. Η αστυνομία δεν ήταν ιδιαίτερα πιεστική, αν και αστυνομικοί (με μπλε) είχαν κάνει αλυσίδα.

Λίγα μέτρα πιο πέρα, στην Κοραή, έκανε συγκέντρωση το ΣΕΚ με πανό και λίγες δεκάδες διαδηλωτές παρατεταγμένους και… στοιχισμένους σε στυλ ΚΚΕ (σε μικρογραφία).

Λίγο πριν τις 11 π.μ. ομάδες διαδηλωτών άρχισαν να γεμίζουν τη Σταδίου, προς το μέρος της Κοραή. Ήταν εργατικά σωματεία και πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς. Σωματείο εργαζομένων στο PUBLIC, WIND, ΣΜΤ, συνδικαλιστικά σχήματα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η ΑΤΕ-ΕΚΑ, το συνδικαλιστικό σχήμα Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία στις συγκοινωνίες, η Ανταρσύα (ΝΑΡ), ΕΕΚ, ΚΚΕ (μ-λ), ΜΛ-ΚΚΕ.

φωτο Θόδωρος Κουτσουμπός

Όλοι οι διαδηλωτές στα συνθήματά τους έθεταν αιτήματα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, καταγγέλλοντας συγχρόνως την επίθεση στα εργατικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες από την δεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη που χρησιμοποιεί τις συνθήκες της πανδημίας για να επιτεθεί στην εργατική τάξη και στο λαό.

φωτο Θόδωρος Κουτσουμπός

Ύστερα από κάποια συνθήματα και καταγγελίες από τη ντουντούκα, και καθώς η πίεση από τα ΜΑΤ και από τον υπεύθυνο αστυνόμο για τη διαδήλωση γινόταν εντονότερη οι συγκεντρωμένοι αποφάσισαν να πορευτούν όχι στη συνηθισμένη διαδρομή προς τη Βουλή, αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση προς την Ομόνοια. Στην Ομόνοια όλα τα μπλοκ διαλύθηκαν χωρίς συλλήψεις.

φωτο Θόδωρος Κουτσουμπός

Συλλήψεις-προσαγωγές όμως καταγγέλθηκαν ότι έγιναν τις προηγούμενες ημέρες σε κάποιες παρεμβάσεις για την προπαγάνδιση της απεργίας. Αναφέρεται ότι ο πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών προσήχθη στο Α.Τ. Ομόνοιας για αυτόν τον λόγο. Την ημέρα της απεργίας σε συντρόφους του ΕΕΚ έγινε δύο φορές έλεγχος και οι αστυνομικοί ζητούσαν να δουν τι γράφει το πανό!

φωτο Θόδωρος Κουτσουμπός

Το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο όγκο συνδικαλιστικών δυνάμεων αντί μιας κεντρικής εκδήλωσης που προφανώς θα ήταν απάντηση στην βία της κυβέρνησης στις 17 Νοέμβρη, προτίμησε να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης, οργανώνοντας παρεμβάσεις σε νοσοκομεία και άλλους εργασιακούς χώρους. Σημαντική ήταν η μοτοπορεία της ΠΟΘΑ που πέρασε από διάφορα νοσοκομεία. Συγκέντρωση υγειονομικών έγινε επίσης στο υπουργείο Υγείας και στο ΥΕΝ, στον Πειραιά.

Σε κάθε περίπτωση, στις 26 Νοέμβρη η απεργία που κήρυξε το ΕΚΑ, η ΑΔΕΔΥ και πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είχε επιτυχία καθώς τα πιο βασικά από τα μέσα μεταφοράς (ΜΕΤΡΟ – ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ) απήργησαν και η κίνηση στην Αθήνα παρέλυσε. Τα τρόλευ είχαν εξαγγείλει στάση εργασίας από τις 6 μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

φωτο Θόδωρος Κουτσουμπός

Σε αυτή τη μεγάλη διαμάχη η κυβέρνηση έριξε κατά των εχθρών-εργατών, τις απαγορεύσεις, τις απειλές και όλους τους προπαγανδιστικούς της μηχανισμούς χωρίς όμως μπορέσει να την εμποδίσει. Σύμμαχό της είχε ασφαλώς την διορισμένη ηγεσία της γραφειοκρατίας της ΓΣΕΕ που από την αρχή της πανδημίας βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης. Η εργατική τάξη για να νικήσει τη δεξιά αντιδραστική κυβέρνηση πρέπει να πετάξει έξω από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της γραφειοκρατίες, ιδίως των πρώην Πασόκων που σε συνεργασία με Δεξιούς παίζουν απεργοσπαστικό ρόλο.