Παράσταση “Φυλακισμένη”, στο θέατρο “Εμπρός”, από την ομάδα “Συντεταγμένοι”

“Φυλακισμένη”

 

Ματιές πίσω από το λευκό φως του ενυδρείου

 

(Στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο “Εμπρός”, Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή)

 

Από 29 Δεκέμβρη έως και 21 Γενάρη, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, ανεβαίνει στο θέατρο “Εμπρός” η παράσταση “Φυλακισμένη” από την ομάδα “Συντεταγμένοι”. Το έργο αποτελείται από τους δύο μονολόγους των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε “Μια Γυναίκα Μόνη” και “Εγώ η Ουλρίκε Μάινχοφ Καταγγέλω”.

Με λιτό τρόπο η σκηνοθέτιδα και ερμηνεύτρια Τατιάνα Σκανάτοβιτς μας δίνει γλαφυρά δύο όψεις της φυλακισμένης γυναίκας. Στον πρώτο μονόλογο με έντονη κωμική διάθεση μας παρουσιάζει μια τυπική μεσοαστή Ιταλίδα νοικοκυρά, η οποία πίσω από την φανταχτερή βιτρίνα τής άνετης ζωής της, όπου “ο άντρας της φροντίζει να μην της λείπει τίποτα”, είναι κυριολεκτικά φυλακισμένη μέσα στο σπίτι της, δούλα (και κυρά) μιας ζωής χωρίς προοπτική, χαρά και ευτυχία. Μέσα από την εικονική συζήτηση με μια καινούρια γειτόνισσα ξεδιπλώνεται και συνειδητοποιεί και η ίδια το αδιέξοδο που βιώνει, μέχρι την τελική ρήξη. Στον δεύτερο η ερμηνεύτρια μεταμορφώνεται στην Ουλρίκε Μάινχοφ, η οποία μέσα από το λευκό κελί της κατηγορεί τους κρατούντες και την αστική τάξη ακριβώς για την φυλακή που παρουσιάζεται στον πρώτο μονόλογο, μια φυλακή που ποτέ δεν αποδέχθηκε και για αυτό πολέμησε μέχρι θανάτου αυτούς που την δημιούργησαν.

 

Φαινομενικά οι δύο γυναίκες είναι τελείως διαφορετικές, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύονται τα έργα (και η επιλογή να τοποθετηθούν μαζί) μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε ότι τελικά δεν είναι παρά δύο όψεις της Γυναίκας. Μάλιστα, η επιλογή της ερμηνεύτριας να παρουσιάσει την Ουλρίκε Μάινχοφ όχι σαν μια αποστασιοποιημένη ηρωίδα αλλά σαν μια παθιασμένη γυναίκα δεν μπορεί παρά να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η Ιταλίδα νοικοκυρά είναι η Ουλρίκε Μάινχοφ, έστω εν δυνάμει, και η Μάινχοφ είναι η Ιταλίδα νοικοκυρά, που όμως πέταξε από πάνω της τις αλυσίδες και επαναστάτησε εναντίον των δεσμωτών της, λόγο για τον οποίο και θανατώνεται. Μέσα από τις δύο αυτές γυναίκες βλέπουμε το δράμα αλλά και το πάθος για την λευτεριά όλων των καταπιεσμένων, ένα πάθος που δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε μια επαναστατική έκρηξη.

Εκτός από την σκηνοθέτιδα και ερμηνεύτρια Τατιάνα Σκανάτοβιτς συμμετέχει στο έργο και ο Andy Dhima. Οι φωτισμοί είναι του Βαγγέλη Σαγρή και τα σκηνικά του Δημήτρη Νίκα. Είσοδος ελεύθερη.