της Μαργαρίτα Κουτσανέλλου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21/10/2020 η παρέμβαση Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα έξω από το Υπουργείο Εργασίας για να μην χρεωθεί καμμία ημέρα κανονικής άδειας σε εργαζόμενους γονείς για τις Άδειες Ειδικού Σκοπού.

Η επιλογή της κυβέρνησης και των εργοδοτών να καταλογίζουν στους εργαζόμενους εις βάρος της κανονικής ετήσιας άδειας τους κατά το ένα τέταρτο την άδεια ειδικού σκοπού, απηχεί την πάγια και οριζόντια στόχευσή τους να εναποθέτουν όσο γίνεται περισσότερο στις ταλαιπωρημένες πλάτες τους το βάρος της πληρωμής του λογαριασμού. Εν προκειμένω, το κόστος της πανδημίας.

Αρκετά πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ήδη από την αρχή του καλοκαιριού και διαβλέποντας την επερχόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας, αφού η κυβέρνηση με το άκριτο άνοιγμα των συνόρων στον τουρισμό θυσίασε το όποιο θετικό ισοζύγιο παρουσίαζε η δημόσια υγεία στη χώρα, όσον αφορά τη διάδοση του κορωνοϊού, διαμόρφωσαν ένα ικανό συνδικαλιστικό πυρήνα που διεκδικεί την απαλλαγή των εργαζόμενων από κάθε επιβάρυνση στην ετήσια κανονική άδειά τους, κατά την επιβεβλημένη απουσία τους προκειμένου να παραμείνουν με τα παιδιά τους, εάν και εφόσον χρειαστεί να επιβληθεί οποιουδήποτε είδους καραντίνα.

Ως μία πρώτη κατάληξη αυτής της διεργασίας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020, από 14 πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, παράσταση στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ 9 και 11 π.μ., με πανώ και μοίρασμα προκήρυξης. Η συγκέντρωση τηρουμένων των αναλογιών ήταν πολύ ικανοποιητική, ενώ αντιπροσωπεία συνδικαλιστών επέδωσε το ψήφισμα των σωματείων με τα σχετικά αιτήματα για την άδεια ειδικού σκοπού στους αρμόδιους υπηρεσιακούς.

Το ζήτημα δεν θα πάψει να απασχολεί τους εργαζόμενους και είναι σίγουρο ότι θα διευρυνθεί τόσο ως προς τα αιτήματα, όσο και προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που θα το στηρίξουν.

Το ψήφισμα που επιδόθηκε αναφέρει:

Να μη χρεωθεί καμιά ημέρα κανονικής άδειας σε εργαζόμενους γονείς
για τις άδειες Ειδικού Σκοπού στο πλαίσιο των μέτρων
για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid–19

ΨΗΦΙΣΜΑ

Εξαιτίας των ρυθμίσεων στις Π.Ν.Π. οι εργαζόμενοι, ειδικά οι γονείς με μικρά παιδιά, οι οποίοι αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση των αδειών Ειδικού Σκοπού έχουν στερηθεί μεγάλο μέρος της κανονικής ετήσιας άδειάς τους.

Τα εργατικά σωματεία και οι εργατικές κινήσεις που υπογράφουμε το κείμενο θεωρούμε ότι τα μέτρα που έλαβε η και λαμβάνει η Πολιτεία για την προστασία της κοινωνίας από την διασπορά της πανδημίας δεν πρέπει να βαρύνουν τους εργαζόμενους γονείς ή τους εργαζόμενους γενικότερα.

Η προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό, σε πανεθνική κλίμακα, πρέπει να αποτελεί ευθύνη που βαραίνει την Πολιτεία συνολικά και όχι ατομικά τον κάθε πολίτη και πολύ περισσότερο την εργαζόμενη μητέρα.

Ζητάμε:

 • Μπροστά στο ενδεχόμενο νέων μέτρων, εξαιτίας των δυσμενών εξελίξεων σχετικά με την πανδημία να υπάρξει νομοθετική πρόνοια ώστε να μην επιβαρυνθούν ξανά οι γονείς που θα κάνουν χρήση των αδειών Ειδικού Σκοπού.
 • Να ακυρωθούν αναδρομικά οι αντικοινωνικές και αντεργατικές διατάξεις των Π.Ν.Π. (ΦΕΚ A_55_11-3-2020, άρθρο 5) που στερούν τους εργαζόμενους γονείς από την κανονική ετήσια άδειά τους. Να μη στερείται καμιά εργατική οικογένεια την άδεια αναψυχής.
 • Να ακυρωθούν οι διατάξεις (ΔΙΔΑΔ/Φ.69/118/οικ. 11134) που υποχρεώνουν τους γονείς να αναπληρώσουν το μειωμένο ωράριο που έκαναν χρήση λόγω των μέτρων για την πανδημία (μη λειτουργία του «ολοήμερου», κλπ.), και να μην αναγκαστούν να εργαστούν 10, 12 ή παραπάνω συνεχείς ώρες σε ημερήσια βάση.
 • Να ληφθεί ουσιαστικότερη και συστηματικότερη πρόνοια για τους εργαζόμενους που συνοικούν με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ώστε να μην εξωθούνται στην πράξη, στην εξάντληση της κανονικής άδειας τους, προκειμένου να προστατεύσουν τους συνοικούντες, όπως συνέβη στην πράξη την προηγούμενη περίοδο.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

 1. Σύλλογος Εργαζόμενων ΤΕΕ (ΣΕΤΕΕ)
 2. Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
 3. Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρία Retail World A.E. – Καταστήματα Public
 4. Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου–Χάρτου–Ψηφιακών Μέσων Αττικής
 5. Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
 6. Σ.Ε.Ο.Μ.Μ.Α. – Σωματείο Εργαζομένων Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
 7. Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις Μ.Κ.Ο. – Σ.Β.Ε.Μ.Κ.Ο.
 8. Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών
 9. Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ)
 10. Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα
 11. Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία Πλαίσιο
 12. Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ)
 13. Σωματείο εργαζομένων στην ΝΟΚΙΑ Ελλάδος
 14. Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών