ΠΑΤΡΑ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 

 

Σε ζεστό κλίμα, στη λέσχη της Νέας Προοπτικής πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Μαρτίου η εκδήλωση της κομματικής οργάνωσης Πάτρας του ΕΕΚ, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Οι συντρόφισσες Ιωάννα και Βάσω Κ., μέλη της οργάνωσης και δραστήριες αγωνίστριες, μας θύμισαν γιατί αυτή η 8η Μάρτη δεν είναι η μέρα που δίνουμε λουλούδια στο “ασθενές φύλο”, αλλά μια ημέρα μνήμης και αγώνα.

Τιμώντας μέσω αυτής της εκδήλωσης, όλες τις γυναίκες που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται καθημερινά, οι  εισηγήτριες παρουσίασαν εκτενώς την εμφάνιση και την εξέλιξη του σεξισμού από τις πρωτόγονες μητριαρχικές κοινωνίες και την εμφάνιση της πρώτης μορφής ιδιοκτησίας μέχρι και τον σύγχρονο καταμερισμό εργασίας, εξηγώντας πως το ίδιο το φύλο έχει χρησιμοποιηθεί ως διαχωρισμός εντός της εργατικής τάξης και μέσω της βιοεξουσίας έχει αποτελέσει όπλο κοινωνικού ελέγχου. Μέσα από παραδείγματα αντιστάσεων των γυναικών αλλά και από τον ρόλο τους στα επαναστατικά κινήματα οι συντρόφισσες παρουσίασαν τόσο τους αγώνες των γυναικών για την απελευθέρωσή τους, από το ρόλο τους σε διάφορες απελευθερωτικές αιρέσεις μέχρι και τον γυναικείο στρατό στη Ροζάβα, τονίζοντας πως αυτή η απελευθέρωση μπορεί να πραγματωθεί ολοκληρωτικά μόνο μέσω της καθολικής ανθρώπινης χειραφέτησης.

Η πλούσια συζήτηση η οποία ακολούθησε προσπάθησε να εμβαθύνει στην επικαιρότητα της πάλης ενάντια στην καταπίεση της γύναικας, την πατριαρχία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την καταπίεση σε κάθε του μορφή.

Ισ.