Πέμπτη 1/4, στις 7.00 μ.μ.

Εργατικά σχήματα, Κινήσεις, Συλλογικότητες

Η εργατική τάξη καλείται να πληρώσει ξανά τα σπασμένα της βαθιάς ύφεσης της πανδημίας – Μην τολμήσετε να φέρετε για ψήφιση το αντεργατικό, αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιό σας

H παγκόσμια εκδήλωση της πανδημίας από τις αρχές του 2020 και οι σοκαριστικές συνέπειές της σε όλους τους τομείς, επιτάχυνε εφιαλτικά το καθοδικό σπιράλ στο οποίο έχουν περιέλθει οι κοινωνίες και οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο από το 2008, οπότε ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία ουδέποτε ξεπεράστηκε.

Στην καταστροφική αυτή πορεία, η οποία δεν πρόκειται να ανακοπεί σύντομα, παρά την προσπάθεια να μας παραμυθιάσουν για το αντίθετο τα στρατευμένα με αδρή πληρωμή από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ΜΜΕ, τα μοναδικά θύματα είναι οι ίδιοι οι λαοί, οι οποίοι πληρώνουν κυριολεκτικά με τη ζωή τους το παρανοϊκό και ασύδοτο κυνήγι των καπιταλιστών για το κέρδος. Εκατομμύρια θάνατοι, εκατομμύρια άνεργοι, ύφεση που καλπάζει, τεράστια ελλείμματα και ασύλληπτα μεγέθη χρέους είναι το σκηνικό που επαναλαμβάνεται σε όλες τις οικονομίες των αναπτυγμένων κρατών, τα οποία αποδεικνύονται «γυμνοί βασιλιάδες», με διαλυμένα συστήματα υγείας και ανύπαρκτους μηχανισμούς κοινωνικής στήριξης. Με εμμονικές ακροδεξιές κυβερνήσεις στις περισσότερες περιπτώσεις να επιδίδονται στις πιο κυνικές πολιτικές, τα αφεντικά την ώρα των δεινών που τα δικά τους συμφέροντα έχουν προκαλέσει στην ανθρωπότητα, επιχειρούν να αποσπάσουν από την εργατική τάξη και την τελευταία ικμάδα ζωής, προκειμένου να διασώσουν τα κεφάλαιά τους. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτή την ανίερη συμμαχία με τους καπιταλιστικούς βρικόλακες. Έχει κηρύξει απροκάλυπτο ταξικό πόλεμο από την πρώτη στιγμή της θητείας της και επιτίθεται εναντίον κάθε εργατικού δικαιώματος που έχει απομείνει μετά την υπερδεκαετή λιτότητα που διαλύει τις κοινωνίες. Η κυβέρνηση της ΝΔ, πέρα από την εγκληματική άρνησή της να ενισχύσει το σύστημα υγείας, να εξασφαλίσει στοιχειώδεις υποδομές και συνθήκες αξιοπρέπειας και ισότητας στην εκπαίδευση, εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες που δημιουργούν οι υγειονομικοί περιορισμοί, επιδίδεται με τη λογική της αρπαχτής και της λείας σε ένα όργιο αντεργατικής νομοθέτησης, πλήρως ανίκανη να δημιουργήσει οποιαδήποτε θετική προϋπόθεση, που να δίνει διέξοδο στα αδιέξοδα της πολιτικής που ακολουθούν απαρέγκλιτα όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις τα τελευταία δέκα χρόνια. Το προεκλογικό αφήγημά της για προσέλκυση ξένων επενδυτών και επανεκκίνηση της οικονομίας διαψεύστηκε με οδυνηρό για όσους την πίστεψαν τρόπο και όσο κι αν θέλουν να το εμφανίσουν ως αποτέλεσμα της «αναπάντεχης» υγειονομικής κρίσης, δεν γίνονται πιστευτοί.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή τη φαύλη διακυβέρνηση, πραγματική αντιπολίτευση στη ΝΔ ασκείται στην ουσία μόνο από το κοινωνικό και εργατικό κίνημα που φαίνεται ότι αναδύεται ξανά με ορόσημο τη μεγαλειώδη αντιφασιστική συγκέντρωση στις 7 Οκτώβρη του 2020. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πολιτικός φορέας προσδεμένος πλέον στο άρμα των μνημονιακών αστικών κομμάτων, αδυνατεί να εκφράσει οτιδήποτε θα μπορούσε να συγκροτήσει μία εναλλακτική πρόταση αντιμετώπισης της κρίσης. Η διάρρηξη των δεσμών του με τα κοινωνικά και εργατικά κινήματα δεν μπορεί παρά να γίνεται όλο και πιο βαθιά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς να διαθέτει πραγματικά καμία πρωτοβουλία στις κινήσεις της, μη μπορώντας να επιδείξει την παραμικρή επιτυχία σε μακροοικονομικό ή μικροοικονομικό επίπεδο, επιδιώκει με επιδρομική λογική είτε να κλείσει όσες δουλειές μπορεί για λογαριασμό των εταίρων της, πλιατσικολόγων του κράτους, είτε να γκρεμίσει ό,τι μπορεί από το θεσμικό περιβάλλον που ρυθμίζει την εργασία, προς όφελος των αφεντικών. 

Παράλληλα, μη έχοντας καμία απάντηση στα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί η εκτίναξη της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας και τα οποία όσο περνά ο καιρός θα μεγεθύνονται, επιχειρεί με απαγορεύσεις, άγρια κρατική βία και αστυνομική καταστολή εναντίον του υγειονομικού, φοιτητικού και λαϊκού κινήματος να περιορίσει τις αντιδράσεις εναντίον της που φαίνεται να γίνονται όλο και πιο ανησυχητικές γι αυτή.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο υπουργός εργασίας Χατζηδάκης ετοιμάζεται να επιχειρήσει αυτό που δεν μπόρεσε να φέρει εις πέρας ο προκάτοχός τους Βρούτσης. Να νομοθετήσει ώστε να περιστείλει το απεργιακό δικαίωμα, να περιορίσει τη συνδικαλιστική δράση και την οργανωμένη πάλη των εργαζόμενων, με ηλεκτρονικά φακελώματα και απειλές διώξεων και απολύσεων. Οι αστοί γνωρίζουν ότι τα αδιέξοδα της πολιτικής τους, σύντομα θα στρέψουν τους εκατομμύρια απελπισμένους εναντίον τους και οι πρόθυμοι πολιτικοί εκπρόσωποί τους σπεύδουν να ελέγξουν αυτές τις εξελίξεις, όσο μπορούν. Παράλληλα, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιχειρείται η πλήρης απορρύθμιση της εργασίας, με την κατάργηση του οκτάωρου στην ουσία. Η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, η ασυδοσία των αφεντικών και η εκμετάλλευση με την κατάργηση κάθε κανόνα και δικαιώματος, παίρνει θηριώδεις διαστάσεις.

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις και οι ανεξάρτητες εργατικές συλλογικότητες δεν σκοπεύουν να παραμείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Καλούν σε ανοιχτή σύσκεψη αγώνα την Πέμπτη 1/4 στις 7 μ.μ., με σκοπό να συζητηθούν οι τρόποι δράσης και η δυνατότητα κήρυξης απεργίας μέσα στον Απρίλη ενάντια στο νόμο που εξαρθρώνει την οργανωμένη εργασία και επιχειρεί να διαλύσει την οργανωμένη ταξική πάλη.

Μ.Κ.

Κάλεσμα σε ανοιχτή σύσκεψη αγώνα, Πέμπτη 1/4, στις 7.00 μ.μ.

ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΑΣ Ν/Σ

Θέλουμε Υγεία, Παιδεία, Δουλειά – Όχι τρομοκρατία

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας η κοινωνία βρίσκεται στη δίνη που προκαλεί η χρεοκοπημένη και εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Έχει αφήσει το δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και ΜΕΘ. Την ίδια ώρα ο κορωνοϊός σαρώνει την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στη δουλειά, αυξάνεται ο κόσμος που διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ ή πεθαίνει αβοήθητος.

Απαγορεύσεις, γενικευμένη αστυνομοκρατία και άγρια κρατική καταστολή εναντίον του υγειονομικού, φοιτητικού και λαϊκού κινήματος, εκτίναξη της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας. Ο σοκαριστικός, άγριος και απρόκλητος ξυλοδαρμός πολίτη στην Νέα Σμύρνη, οι κουκουλοφόροι ασφαλίτες που συλλαμβάνουν φοιτητές στο ΑΠΘ, οι αστυνομικές επιθέσεις σε γειτονιές κ.α. αποτελούν τρανταχτά στιγμιότυπα του κυβερνητικού και κρατικού αυταρχισμού.

Τέσσερις μήνες μετά την πρώτη της προσπάθεια η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται ξανά να φέρει για ψήφιση το νέο αντεργατικό αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο αλλά και τη συζήτηση για τον καθορισμό του ύψους του κατώτατου μισθού. Προετοιμάζεται και πάλι για τη ψήφιση ενός προκλητικού αντεργατικού νομοσχέδιου που προβλέπει δεκάωρη δουλειά, πλήρη ευελιξία για τις επιχειρήσεις, συρρίκνωσης του δικαιώματος στην απεργίας με απαγόρευση της περιφρούρησης, ποινικοποίηση των αγώνων και ριζική περιστολή του δικαιώματος στην συνδικαλιστική οργάνωση και δράση.

Συγκεκριμένα στο επίκεντρο του ΝΣ που πρόκειται να πάρει το δρόμο για τη δημόσια διαβούλευση και τη Βουλή προβλέπει:

Ø Ουσιαστική κατάργηση του οκτάωρου, ελαστικοποίηση της εργασίας με συμψηφισμό υπερωριών και ρεπό.

Ø Περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία

Ø Ηλεκτρονικό Φακέλωμα για την υπογραφή ΣΕ και ολοσχερής κρατικός έλεγχος των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ø Περιστολή στην άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος.

Ø Δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού με το μανδύα του προσωπικού ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας», που θα φτάνει το 40% των εργαζομένων.

Ø Απαγόρευση περιφρούρησης της απεργίας, της κατάληψης εργασιακού χώρου, ενώ αν ο εργοδότης επικαλεστεί «άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας» να κηρύσσεται η απεργία παράνομη με συνοπτικές διαδικασίες, ενισχύοντας την απεργοσπασία.

Παράλληλα ο υπουργός εργασίας δήλωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να παρουσιαστεί μέσα στους επόμενους μήνες το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, ενώ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση της απονομής συντάξεων σε εταιρείες (δικηγόρων και λογιστών).

Δεν έχει νόημα να περιμένουμε την αντίδραση της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που έχει βάλει λουκέτο εδώ και πάνω από ένα χρόνο, και δεν έκανε τίποτα για να στηρίξει τους εργαζόμενους! Οι παρατάξεις του κυβερνητικού, εργοδοτικού και γραφειοκρατικού συνδικαλισμού έχουν ευθύνη για την απραξία του συνδικαλιστικού κινήματος, την ώρα που ευρέα κοινωνικά τμήματα βγαίνουν στο δρόμο απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές. 

Καμιά αναμονή! Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό.

Μπροστά στην νέα επίθεση καλούμε εργατικές συλλογικότητες, κινήσεις, σχήματα, ταξικούς συνδικαλιστές, κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια σε ανοιχτή σύσκεψη να συζητήσουμε τους τρόπους δράσης μας και την προκήρυξη ΑΠΕΡΓΙΑΣ μέσα στον Απρίλη, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοθετικό έκτρωμα που προετοιμάζουν και στην αντεργατική επίθεση.

Ανοιχτή εργατική σύσκεψη αγώνα την Πέμπτη 1/4, στις 7.00μμ, με διαδικτυακή σύνδεση

Εργατικά σχήματαΚινήσεις, Συλλογικότητες