Εκδηλώσεις μνήμης και αγώνα

Εννιά χρόνια πέρασαν από την ημέρα που ο Πακιστανός εργάτης μετανάστης Σαχζάτ Λουκμάν δολοφονήθηκε στο οδόστρωμα στη γωνία των οδών Τριών Ιεραρχών και Φυλασίων στα Άνω Πετράλωνα, από τις μαχαιριές των χρυσαυγιτών Χρ. Στεργιόπουλου και Δ. Λιακόπουλου το ξημέρωμα της 17 Γενάρη 2013 ενώ πήγαινε με ποδήλατο στη λαϊκή για το μεροκάματο.

Την Πέμπτη 13/1/22 στο χώρο του κατειλημμένου πρώην ΠΙΚΠΑ πραγματοποιήθηκε από την “Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων – Θησείου – Κουκακίου” αντιφασιστική εκδήλωση με προβολή της ταινίας “Ο αντιφασιστικός αγώνας στις γειτονιές μας (2006 – 2021)”˙ μετά ακολούθησε συζήτηση για την επανεμφάνιση των φασιστών στον δημόσιο χώρο.

Το Σάββατο 15/1/22 η πλατεία Μερκούρη στα Άνω Πετράλωνα γέμισε από αγωνιστές που παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω πανδημίας, μετά από καλέσματα συλλογικοτήτων, δημοτικών κινήσεων, και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ήλθαν στην συγκέντρωση και πήραν μέρος στην πορεία που έγινε στους δρόμους των Άνω Πετραλώνων και του Θησείου. Οι γειτονιές για μία και πλέον ώρα δονήθηκαν από αντιφασιστικά συνθήματα εκατοντάδων αγωνιστών. Η πορεία σταμάτησε για λίγα λεπτά στο σημείο της δολοφονίας του Σ. Λουκμάν στη συμβολή των οδών Τριών Ιεραρχών και Φυλασίων και κατέληξε πάλι στην πλατεία Μερκούρη.

Η γειτονιά των Πετραλώνων ήταν αστυνομοκρατούμενη από νωρίς το πρωί με την παρουσία στα στενά δρομάκια σωμάτων καταστολής προκαλώντας την αγανάκτηση των κατοίκων και των επαγγελματιών. Στο σταθμό ΗΣΑΠ Πετραλώνων από πολύ νωρίς εκκένωσαν την περιοχή από αυτοκίνητα για να στρατοπεδεύσουν κλούβες, ασφαλίτες, οπκε, μηχανοκίνητες ομάδες, ΜΑΤ, διενεργώντας ελέγχους σε κόσμο που έβγαινε από το σταθμό με κατεύθυνση την πλατεία. Όμως η καλά σχεδιασμένη και περιφρουρημένη διοργάνωση από την “Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων – Θησείου – Κουκακίου” δεν άφησε περιθώριο για επέμβαση των ΜΑΤ κατά την εξέλιξη της κινητοποίησης.

Καλέσματα και παρουσία με πανό είχαν η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων – Θησείου – Κουκακίου, το Aναρχικό/αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια, η Kατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37, ο Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Pasamontaña, η Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση, Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά, η δημοτική κίνηση “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα”, το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ-Τροτσκιστές), το Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ), η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων της Γ΄Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων και πολλοί αγωνιστές/τριες από περιοχές της Αθήνας.

Κάλεσμα στην συγκέντρωση έκαναν με ανακοίνωσή τους και οι φίλοι του Μπαμπακάρ Ντιαέ που τον Φλεβάρη 2013 μετά από επέμβαση της δημοτικής αστυνομίας του Καμίνη, εναντίoν ομάδας μεταναστών μικροπωλητών που βρίσκονταν στο Θησείο, οι δημοτόμπατσοι καταδιώκουν και εγκλωβίζουν, πάνω από το σταθμό του ΗΣΑΠ, τον μετανάστη BABAKAR NDIAYE 38 ετών από την Σενεγάλη. Ο μετανάστης πέφτει στις γραμμές του τρένου, από ύψος 7 μέτρων, όπου και πεθαίνει ακαριαία.

Η ΚΕΕΡΦΑ – Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή και το ΣΕΚ έκαναν δική τους πορεία την Κυριακή 16/1/22.

Την Δευτέρα 17/1/22 στις 6 το απόγευμα στο χώρο της δολοφονίας συγκεντρώθηκαν μετά από καλέσματα από την “Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων – Θησείου – Κουκακίου” και από το ΕΕΚ δεκάδες συναγωνιστές/τριες αποτίοντας φόρο τιμής μοιράζοντας κείμενα και φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα. Η γειτονιά των Πετραλώνων και πάλι γέμισε όλα τα σώματα καταστολής που διενεργούσαν ελέγχους σε κόσμο που πλησίαζε στην συγκέντρωση.

Όμως η τρομοκρατία τους στις γειτονιές των Πετραλώνων και του Θησείου, που έχουν ιστορία αγώνων από τον καιρό της ΕΑΜικής Επανάστασης και του Εμφύλιου της δεκαετίας του ’40 έως και τις μέρες μας δεν θα περάσει!

Γιατί ετούτες τις δυστοπικές μέρες, ο συλλογικός αγώνας, η συλλογική δράση, ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό, τον κανιβαλισμό, την φτώχεια και τον καπιταλισμό που τα γεννά και τα τρέφει είναι αγώνας για την ΖΩΗ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Τ.Β.

  • Το φωτογραφικό υλικό είναι από τον σ. Γ.Σ. και από το μπλογκ της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων – Θησείου – Κουκακίου https://askpthk.espivblogs.net/