Με την έναρξη του πρώτου λοκντάουν και με την δημιουργία της “Συνέλευσης Χρηστών υπηρεσιών Υγείας της ΤΟΜΥ Κεραμεικού” έχει αρχίσει ένας αγώνας για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, γιατρών και νοσηλευτών, στην Πρωτοβάθμια Υγεία της περιοχής Κεραμεικού (Πετράλωνα, Θησείο, Βοτανικό, Κεραμεικό, Ταύρο) που καλύπτουν χιλιάδες ασφαλισμένους και ανασφάλιστoυς/ες.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με αφορμή την αποψίλωση από γιατρούς στην Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ Κεραμεικού), συνεχίστηκαν με παράλληλες διεκδικήσεις για μονιμοποιήσεις γιατρών στο πρώην ΙΚΑ μιας και καμμία αντικατάσταση γιατρών από αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν δεν έγινε. Συγκεντρώσεις, πορείες, συλλογή υπογραφών, δράσεις ενημέρωσης στις γειτονιές, παρεμβάσεις στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής και εν μέσω πανδημίας κορονοϊού κράτησαν τον κόσμο του αγώνα σε επαγρύπνηση.

Πριν λίγες μέρες πληροφορηθήκαμε ότι στις αρχές του Φλεβάρη 2021 θα σταματήσει να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας και ο μοναδικός Γενικός γιατρός που έχει απομείνει στην ΤΟΜΥ Κεραμεικού θα μεταφερθεί σε ένα δωμάτιο ώστε όλοι οι χώροι στο ισόγειο του κτιρίου που ήταν για τα επείγοντα περιστατικά, ιατρεία, φαρμακείο, διοίκηση για την ΤΟΜΥ, θα μετατραπούν σε χώρους εμβολιασμών. Ήδη μιλούν για δημιουργία περίπου 12 – 16 εμβολιαστικών κέντρων στο κτίριο. Πληροφορηθήκαμε ότι σκέφτονται να σταματήσουν ακόμη και τη λειτουργία του σύγχρονου μικροβιολογικού τμήματος για να προωθηθεί το προσωπικό στις υπηρεσίες των εμβολιασμών.

Οι υπεύθυνοι της 1ης ΥΠΕ Αττικής σε αλλεπάλληλες επισκέψεις στο κτίριο τις τελευταίες μέρες κάθε φορά έδιναν διαφορετικές οδηγίες για την δημιουργία του εμβολιαστικού κέντρου, αυτοσχεδιάζοντας. Αρχικά λέχθηκε ότι θα έλθουν γιατροί που έχουν τελειώσει ειδικότητα από τα νοσοκομεία, τελευταία πληροφορηθήκαμε ότι απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς να τα στελεχώσουν και μπροστά στις διαμαρτυρίες γιατρού για την διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με εξουσιαστικό ύφος του απάντησαν ότι: “έχουμε πόλεμο και δεν μπορείτε να μείνετε αμέτοχοι”. Οι αλλαγές αυτές γίνονται στα περισσότερα Κέντρα Υγείας της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου Αττικής. Στα Ψυχιατρικά νοσοκομεία Δρομοκαΐτειο και Δαφνί τα εξωτερικά ιατρεία τους έχουν ήδη μετατραπεί σε εμβολιαστικά κέντρα, αφήνοντας έκθετους τους ψυχικά ασθενείς. Υπερήλικες έχουν πάρει ραντεβού για εμβολιασμό από παιδιάτρους ή και οδοντιάτρους και ένα χάος επικρατεί σε όλο το φάσμα των υγειονομικών υπηρεσιών.

Η πολυδιαφημισμένη καμπάνια για τον οικογενειακό γιατρό έχει πέσει στο κενό. Πριν λίγους μήνες μιλούσαμε για υποστελέχωση σε γιατρούς και νοσηλευτές των υπηρεσιών υγείας. Τώρα μιλάμε για πλήρη κατάργηση στο δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν πρωτοβάθμια πρόληψη και περίθαλψη με δραματικές συνέπειες για αυτή την χρονική περίοδο. Η παραμέληση της υγείας για τις στρατιές των φτωχοποιημένων χωρίς ιατρική φροντίδα θα γίνει καθεστώς για πρόσφυγες, μετανάστριες/ες, ανέργους/ες, άστεγοι/ες, ανασφάλιστους/ες, τοξικομανείς, συνταξιούχους, ΛΟΑΤΚΙ άτομα και την πλειοψηφία των ανθρώπων που λόγω χαμηλού εισοδήματος αδυνατούν να επισκεφτούν ένα ιδιώτη γιατρό ή νοσοκομείο.

Αυτή τη στιγμή το 80% των θανάτων από κορονοϊό ανήκουν σε κόσμο που πέθαναν μόνοι και αβοήθητοι στο σπίτι χωρίς να υπάρξει νοσηλεία σε ΜΕΘ. Επίσης ήδη εκατοντάδες ασθενείς με βαρειά χρόνια νοσήματα (καρδιολογικά, καρκίνους, νεφροπάθειες, ΧΑΠ, διαβήτη, αυτοάνοσα και πολλά άλλα) παραμελούν τις εξετάσεις τους γιατί είναι δύσκολη η πρόσβαση στα νοσοκομεία και μένουν παντελώς αβοήθητοι/ες.

Είναι εμφανές ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές ανοίγουν τον δρόμο διάπλατα στα ιδιωτικά συμφέροντα και τις ιδιωτικοποιήσεις χωρίς να υπολογίζουν το κόστος στις τοπικές κοινωνίες. Βρίσκει αφορμή η κατάπτυστη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρόσχημα τους εμβολιασμούς μετά την κατάρρευση των νοσοκομείων να καταργήσει με νομοθετήματα ολοκληρωτικά και την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Τα λεφτά που σπαταλά για εκατοντάδες προσλήψεις για ενίσχυση της κρατικής καταστολής με σκοπό την πειθάρχηση του πληθυσμού να δοθούν εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες για την υγεία, την παιδεία, την εργασία, τις συντάξεις.

Λέμε ναι στους εμβολιασμούς. Όμως για να γίνει αυτό, πρέπει να δοθούν χρηματικά κονδύλια για προσλήψεις επιπλέον μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού χωρίς να γίνουν οι εμβολιαστικές ανάγκες της κοινωνίας η αφορμή να καταρρεύσει όλη η δημόσια και δωρεάν περίθαλψη.

Να συνεχίσουν να γίνονται δωρεάν τεστ covid-19 σε όλες/ους μέχρι την ολοκλήρωση των εμβολιασμών. Να δοθούν χρήματα για άνοιγμα των κλειστών ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό και με άλλες επείγουσες ανάγκες νοσηλείας. Να επιταχτούν οι ιδιωτικές ΜΕΘ για τις ανάγκες του πληττόμενου πληθυσμού.

Ενάντια στην θανατοπολιτική που μας επιβάλλουν σε όλες τις πτυχές της ζωής μας απαιτούμε εδώ και τώρα λεφτά για την Υγεία. Το δικαίωμα αυτό είναι πρωταρχικό μαζί με το δικαίωμα, στη στέγη, στην εργασία, στην παιδεία, στην τροφή, στο υγιές περιβάλλον, χωρίς αποκλεισμούς εισοδήματος, φύλου, φυλής, εθνικότητας.

Η υγεία αποτελεί δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια στους καναπέδες μας με το πρόσχημα της πανδημίας, θα αγωνιστούμε ενάντια στα καταστροφικά σχέδια των καπιτα-ΛΗΣΤΩΝ της ζωής μας, ενάντια στη μιζέρια, στο φόβο, την καταστολή και την θανατοπολιτική με όλες μας τις δυνάμεις για τα αυτόνοητα, για το δικαίωμά μας να ζήσουμε ελεύθερα υγιείς και με αξιοπρέπεια με προοπτική να πάρουμε την υγεία και τη ζωή μας στα χέρια μας και να χτίσουμε μια κοινωνία που μας αξίζει!

Η Συνέλευση Χρηστών των υπηρεσιών υγείας της ΤΟΜΥ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ καλεί σε συγκέντρωση έξω από το κτίριο Κειριαδών 4 & Ευρυσθέως 1 στα Κάτω Πετράλωνα την Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021 στις 10 π.μ., μέρα που θα σταματήσει η λειτουργία των δομών υγείας για τους κατοίκους των περιοχών που καλύπτει.

Τ.Β.