Πετράλωνα: Εκδηλώσεις και πορεία ενάντια στην κρατική καταστολή

Πετράλωνα: Εκδηλώσεις και πορεία ενάντια στην κρατική καταστολή

της Τρισεύγενης Βαρελά – Γιαννατσή

Με πρόσχημα την πανδημία, με την συμπλήρωση ενός χρόνου από το 1ο λοκντάουν, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, απέναντι στο αίτημα για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας, υλοποιεί την διάλυσή τους, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, ενώ ενισχύει τους μηχανισμούς καταστολής. Εξαπολύει εδώ και καιρό σε πόλεις, στο κέντρο της Αθήνας, στα Πανεπιστήμια αλλά και στις γειτονιές την “νέα κανονικότητα” με βίαια πογκρόμ, απίστευτη τρομοκρατία, επιχειρώντας να σπείρει φόβο και απόγνωση, σε όσους/ες ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΝ.

Σκοπός τους η πειθάρχηση, η κοινωνική συμμόρφωση, της νεολαίας, των ανέργων, των ηλικιωμένων, των προσφύγων, της εργατικής τάξης γενικότερα, απέναντι στη ψήφιση νόμων κατασταλτικών, αντεργατικών, αντιπεριβαλλοντικών, ενάντια σε ό,τι έχει κατακτηθεί με αγώνες.

Δεν ξεχνάμε το αστυνομικό πογκρόμ από τις ομάδα ΔΕΛΤΑ της τότε ΝΔ, όταν τον Δεκέμβρη του 2009 στην 1η επέτειο από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου διεμβόλησε το μπλοκ του ΕΕΚ και πέρασε πάνω από το σώμα της συντρόφισσας Αγγελικής Κουτσουμπού αφήνοντάς της μέχρι σήμερα, 11 χρόνια μετά, πολλά προβλήματα υγείας.

Τα αστυνομικά πογκρόμ δεν έχουν λείψει το τελευταίο διάστημα και από τις γειτονιές μας. Στις 6 Μάρτη στο Χαλάνδρι την ώρα της λαϊκής αγοράς, οι μηχανές της ομάδας ΔΡΑΣΗ (όπως λέγεται τώρα) και ματατζήδες εξαπόλυσαν κυνηγητό σε αγωνιστές που πραγματοποιούσαν παρέμβαση για την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα. “Το ίδιο βράδυ στη γειτονιά μας, στην πλατεία Μερκούρη, κάνει την εμφάνισή τους «στρατιά» της ομάδας Δίας. Ανεβαίνουν με τα μηχανάκια πάνω στην πλατεία κάνοντας γύρους σε μια επίδειξη ισχύος και εξουσίας, ενώ ο ελάχιστος κόσμος που ήταν εκεί αμέσως κινήθηκε εκτός της πλατείας. Οι μπάτσοι παρέταξαν τα μηχανάκια τους επιδεικτικά το ένα πλάι στο άλλο κι ύστερα κατέβασαν πανό που είχε νωρίτερα κρεμαστεί για την 8η Μάρτη. Η βραδιά συνεχίστηκε με την εισβολή μπάτσων σε πολυκατοικίες και προσαγωγές στους γύρω δρόμους.” (από την ανακοίνωση της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων – Θησείου – Κουκακίου).

Να θυμίσουμε ότι αστυνομικό πογκρόμ με τις ίδιες ομάδες και κυνηγητά είχε γίνει και το βράδυ της 17 Νοέμβρη 2020 αλλά και την απίστευτη αστυνομοκρατία στις 16-17 Γενάρη 2021, διήμερο μνήμης για την δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν.

Στις 7 Μάρτη 2021 εξελίχτηκαν τα περιστατικά αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη με τα πρόστιμα σε οικογένεια που είχε βγει για ένα καφέ σε παγκάκι της πλατείας και το βάναυσο ξυλοκόπημα νέου που διαμαρτυρήθηκε στους αστυνομικούς. Το περιστατικό ήταν ο ατμός που αποσυμπίεσε “την βαλβίδα στο καπάκι της χύτρας” της οργής και αγανάκτησης. Το Σαββατο-Κύριακο 13-14/3/21 αλλά και το πρόσφατο Σ/Κ 19-20/3/21 οι γειτονιές ζωντάνεψαν και κατακλύστηκαν από δράσεις και πορείες. Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους στις πόλεις ανά την επικράτεια, διαδηλώνοντας ενάντια σε ό,τι καταστρέφει την ζωή τους.

Στα Πετράλωνα το εργαστήρι παιδικών δράσεων “Φτου Ξελευτερία” την Κυριακή 14/3/21 με σύνθημα “ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΛΑΜΕ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΝΑΜΕ – ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΖΩΗΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ Αλληλεγγύη στις/στους συλληφθείσες/ντες” κάλεσε σε αποκριάτικη γιορτή στην πλατεία Μερκούρη, όπου μικροί και μεγάλοι διεκδίκησαν και οικειοποιήθηκαν για ακόμα μια φορά τον δημόσιο χώρο ενάντια στις απαγορεύσεις, τον εγκλεισμό, την εμπορευματοποίηση και την καταστολή.

Σε συνέχεια των δεκάδων συγκεντρώσεων το Σάββατο 20 Μάρτη 2021, με σύνθημα “ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΞΩ οι ΜΠΑΤΣΟΙ από τις ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ μας“, η “Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων – Θησείου – Κουκακίου” κάλεσε συγκέντρωση στην πλατεία Μερκούρη των Άνω Πετραλώνων και πορεία σαν απάντηση στην κρατική καταστολή. Παρευρέθηκαν συντρόφισες/οι, μέλη του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (ΕΕΚ), από το Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ) και από όλες τις συλλογικότητες της περιοχής. Στη μαχητική διαδήλωση οι συγκεντρωμένες/οι πλησίασαν τα 1000 άτομα. Η διαδήλωση πέρασε από τους κεντρικούς οδικούς άξονες Πετραλώνων και Θησείου, σταμάτησε στο σημείο της δολοφονίας του μετανάστη εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν φωνάζοντας συνθήματα “Σαχτζάτ Λουκμάν ένας από εμάς”, “Ο Παύλος ζει -τσακίστε τους ναζί” και επέστρεψε στην πλατεία Μερκούρη.

Ενάντια στην αστυνομοκρατία, τον φόβο και την τρομοκρατία, με αλληλεγγύη και αυτοοργάνωση το κίνημα θα αγωνιστεί για Κοινότητες Αγώνα σε κάθε γειτονιά γιατί, Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ !