ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΕ ΔΙΚΗ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΞΕ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥ

Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν

Στην μακρινή Κίνα ο Μπρεχτ βάζει τρεις θεούς να ψάξουν να βρουν έστω έναν καλό άνθρωπο. Αφού περάσανε πόλεις και πόλεις και δεν μπόρεσαν να βρουν ούτε έναν καλό άνθρωπο, ένας φτωχοδιάβολος νερουλάς, τους οδηγεί στον άνθρωπό τους, την φτωχή Σεν Τε. Πώς όμως μπορεί να είναι κάποιος καλός «όταν όλα είναι τόσο ακριβά;» αναρωτιέται η Σεν Τε.

Κι αφού οι θεοί προσπαθώντας να δώσουν λύση φτάνουν σε αδιέξοδο,  ο Μπρεχτ τελειώνει το θεατρικό του με την προτροπή που απευθύνει στο κοινό και αφορά τον καθένα μας:

«Φίλοι θεατές, που μόνος του ο καθείς μια λύση βλέπει, πρέπει τη λύση την καλή να βρει, ναι, πρέπει, πρέπει!»΄

 

ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΞΕ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥ

 

Στις 21 Ιουλίου του 2012, τα μεσάνυχτα, ο Πέτρος Καπετανόπουλος άκουσε φωνές στην γειτονιά του, στον Κολωνό. Κατεβαίνοντας είδε πέντε άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ να έχουν συλλάβει έναν μετανάστη, ενώ ένας από τους αστυνομικούς είχε το πόδι του πάνω στην κοιλιά του κρατούμενου που φορούσε χειροπέδες.

 

«Γιατί το κάνετε αυτό; Τον συλλάβατε, δεν χρειάζεται βία», τους είπε ο Πέτρος. Οι αστυνομικοί όμως πατώντας με μεγαλύτερη αγριότητα το μετανάστη στην κοιλιά που σφάδαζε από τον πόνο, του ξεκαθάρισαν «Αυτό σημαίνει τον πατάμε».

Οι διαμαρτυρίες του Πέτρου είχαν σαν συνέπεια να συλληφθεί, να κρατηθεί για μέρες στο κρατητήριο. Όταν έφτασε στον εισαγγελέα του αποδόθηκαν εκδικητικά κατηγορίες για «αντίσταση κατά της αρχής», για «ψευδή ανωμοτί κατάθεση», για «απόπειρα απόσπασης κρατουμένου» και για «απλή συνεργία σε ληστεία».

Η ρατσιστική αστυνομία και η συνεργός της η δικαιοσύνη δεν μπορούν να δεχθούν κανέναν περιορισμό της αυθαιρεσίας τους. Η έκφραση ευαισθησίας του πολίτη που διαμαρτύρεται για τον βασανισμό και τον εξευτελισμό ενός ανθρώπου που βρίσκεται στο έδαφος φορώντας χειροπέδες ενεργοποιεί τα εκδικητικά αντανακλαστικά τους. Άλλωστε δεν πέρασε πολύς καιρός όπου ο παραλίγο δολοφόνος αστυνομικός της ομάδας ΔΕΛΤΑ Θεμιστοκλής Ποιμενίδης απαλλάχτηκε από τις ποινικές ευθύνες για τη δολοφονική επίθεση που είχε σαν συνέπεια τον βαρύ τραυματισμό  της συντρόφισσας Αγγελικής Κουτσουμπού.

Η κρατική καταστολή και η δικαστική αυθαιρεσία, στην ανθρώπινη ευαισθησία που συμπυκνώνει η χειρονομία του Πέτρου εντοπίζει τον αληθινό της εχθρό.

Την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου, όταν  η Νέα Προοπτική όδευε προς το τυπογραφείο, ο Πέτρος επρόκειτο να οδηγηθεί ξανά στο εφετείο για να δικαστεί για τις κατηγορίες για «αντίσταση κατά της αρχής» και για «ψευδή ανωμοτί κατάθεση». Για την κακουργηματική κατηγορία της «συνέργειας σε ληστεία» ήδη απαλλάχθηκε με το υπ. αριθμ. 805/2013 βούλευμα του  Συμβούλιου Εφετών Αθηνών.

 

Στο ερώτημα του Μπρέχτ ο Πέτρος απάντησε έμπρακτα τα μεσάνυχτα του Ιουλίου του 2012 απαιτώντας από τη ρατσιστική αστυνομία να σταματήσει τα βασανιστήρια στον μετανάστη που είχε συλληφθεί. Ο κόσμος που στάθηκε αλληλέγγυος μαζί του όλα αυτά τα χρόνια και το κίνημα αλληλεγγύης που συσπειρώθηκε γύρω από την «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟ» έδωσε το παρόν και στο δικαστήριο αυτό.

Ο Πέτρος Καπετανόπουλος δεν είναι μόνος!

Όχι μόνο δεν  πρέπει να καταδικαστεί, αλλά πρέπει να τιμωρηθούν οι βασανιστές  αστυνομικοί.

Να απαντήσουμε και εμείς στην προτροπή του Μπρέχτ, αντιπαλεύοντας την αδικία στο πρόσωπο του Πέτρου, δίνοντας τον αγώνα για μια άλλη κοινωνία που δεν θα τιμωρεί αλλά θα ενθαρρύνει και θα οικοδομεί το «ανθρώπινο μέσα στον άνθρωπο». Γιατί όπως λένε και οι θεοί στο έργο του Μπρεχτ, έτσι «όπως ο κόσμος εκατάντησε, δεν γίνεται να εξακολουθήσει».

Αβραμίδης Κώστας