Στον πόνο και την οδύνη των κατοίκων, η κυβέρνηση των Μαυρογιαλούρων λέει ψέματα και τους κοροϊδεύει

του Γρηγόρη Δαφνή

Οκτώ νεκροί, σημαντικές ζημιές σε χιλιάδες σπίτια, εκτεταμένες καταστροφές σε επιχειρήσεις και καλλιέργειες είναι ο τελικός απολογισμός των πλημμυρών που έπληξαν την Εύβοια τα ξημερώματα της Κυριακής. Οι περιοχές Μπούρτζι, Βασιλικό και Λευκαντί του δήμου Χαλκίδας επλήγησαν από την υπερχείλιση του ποταμού Λήλαντα και οι περιοχές Ψαχνά και Πολιτικά του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων από την υπερχείλιση του ποταμού Μεσσάπιου. Επί οκτώ ώρες το βράδυ του Σαββάτου έβρεχε καταρρακτωδώς και τόνοι λάσπης και κάθε είδους φερτά υλικά πλημμύρισαν τους δρόμους και τα σπίτια των οικισμών, εγκλωβίζοντας εκαντοντάδες κατοίκους στα σπίτια τους. Οκτώ από αυτούς, ανάμεσα τους και ένα βρέφος μερικών μηνών, έχασαν την ζωή τους κάτω από τις λάσπες, ενώ οι απεγκλωβισμοί κράτησαν όλη την επόμενη μέρα ακόμα και με τη χρήση ελικοπτέρων.

Τα δύο ποτάμια ξεκινούν από το όρος Δίρφυ και αποστραγγίζουν τα νερά της βροχής του βουνού. Πέρσι τέτοια εποχή, 13 Αυγούστου 2019, φωτιά έκαψε 44000 στρέμματα του όρους Δίρφυ. Με έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα το documentonews.gr, ο δήμαρχος των Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, στις 22 Νοεμβρίου του 2019 απέστειλε έγγραφο προς το Δασαρχείο Χαλκίδας με θέμα την «επίσπευση των διαδικασιών του συγκεκριμένου έργου» για την αποφυγή πλημμυρών. Στο έγγραφο ο δήμαρχος αναφερόταν στα «Έργα Πρόληψης Αποκατάστασης των Καμένων Εκτάσεων από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2019 στις περιοχές του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων» με προϋπολογισμό 1,659 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο επίμαχο έγγραφο, η χρηματοδότηση στο μεγαλύτερο μέρος της αφορούσε σε «έργα αντιπλημμυρικά (κορμοφράγματα και κορμοδέματα) και διευθέτησης χειμάρρου Μαντάνια στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου». Μετά τις φωτιές επισκέφτηκε την περιοχή ο υπουργός περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης ο οποίος δήλωσε ότι ήδη έχει στην διάθεση του 2 εκατομμύρια ευρώ που άμεσα θα διατεθούν για αντιπλημμυρικά έργα. Ένα χρόνο μετά δεν έγινε τίποτα! Αν δεν υπήρχαν οι νεκροί και οι καταστροφές το μόνο που θα άξιζε στον Μαυρογιαλούρο της Ν.Δ θα ήταν η χλεύη και η περιφρόνηση.

Την επόμενη μέρα της καταστροφής, ο έτερος Μαυρογιαλούρος της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, εμφανίστηκε στον τόπο της καταστροφής με στολή εκστρατείας για να δηλώσει: «Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη. Θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά. Άρα εμείς δεν φταίμε, φταίει η ΕΜΥ, άμα μας είχε δώσει σωστή πρόβλεψη εμείς θα τα καταφέρναμε». Την επόμενη μέρα ο υποδιοικητής της ΕΜΥ, Μανώλης Αναδρανιστάκης, ανέφερε ότι «στα έκτακτα δελτία επιδείνωσης καιρού η ΕΜΥ ποτέ δεν αναφέρει ύψη υετού αναλυτικά ανά περιοχή διότι αυτό δεν είναι εφικτό, όπως είναι γνωστό σε όλη τη μετεωρολογική επιστημονική κοινότητα»! Ακόμα και ο βουλευτής της Ν.Δ Γ.Καλλιάνος – μετερεωλόγος υποχρεώθηκε νε δηλώσει ότι δεν μπορεί να υπάρχει πρόβλεψη του ύψους της βροχής σε έναν τόπο.

«Εμείς η εξουσία, έχουμε πάντα δίκιο και αν πάει κάτι στραβά φταίει κάποιος άλλος»: η κλιματική αλλαγή· την θυμούνται μόνο στις καταστροφές για να κρύψουν την ανικανότητα τους και συνεχίζουν αμέσως μετά να εφαρμόζουν πολιτικές που τους υπαγορεύει το κεφάλαιο επιδεινώνοντας το πρόβλημα, ο στρατηγός άνεμος, ο θεός, η βροχή ο κακός μας ο καιρός και τέλος η ΕΜΥ.

«Αν χρησιμοποιούσαμε το 112 και καλούσαμε τον κόσμο να εγκαταλείψει τα σπίτια του θα είχαμε εκατόμβες θυμάτων» λέει ο ανεκδιήγητος υπουργός, λες και η μόνη χρήση του 112 είναι να δίνει εντολή εγκατάλειψης! Μας θεωρούν ηλίθιους ή πιστεύουν ότι με τα εκατομμύρια που τάισαν τα κανάλια μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Είναι ανίκανοι, ψεύτες και ανεύθυνοι αλλά κυρίως ανθρωπάκια που κρύβονται πίσω από την εξουσία.

Τέλος, εμφανίστηκε στην περιοχή, δίνοντας τη δική του παράσταση, ο αρχηγός των Μαυρογιαλούρων, ο Κούλης, ο οποίος έταξε χάνδρες και καθρεπτάκια στους ιθαγενείς και θα εποπτεύσει ο ίδιος, όπως είπε, για να δοθούν οι αποζημιώσεις πιθανώς με τον ίδιο τρόπο που έδωσε τα χρήματα ο Χατζηδάκης για τα αντιπλημμυρικά έργα.

Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι τις περιοχής δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από αυτούς που μέσα στην οδύνη και την καταστροφή τους έρχονται να τους κοροϊδεύουν με ψέματα και υποσχέσεις που αύριο θα ξεχάσουν. Ο μόνος δρόμος είναι να αναλάβουν οι ίδιοι τις τύχες τους οργανώνοντας επιτροπές αγώνα, συνελεύσεις που θα παλέψουν και θα απαιτήσουν εδώ και τώρα αποζημιώσεις, αποκατάσταση ζημιών και αντιπλημμυρικά έργα.