Μετά την παλλαϊκή κατακραυγή η εγκύκλιος Γκάγκα αποσύρθηκε (προεκλογικά)

της Κατερίνας Μάτσα

Λίγο πριν τις εκλογές ο Μητσοτάκης ξαναχτύπησε. Στην προεκλογική του ομιλία για την Υγεία «ανέλυσε» το προσωπικό του ενδιαφέρον για την «αναμόρφωση» του πολύπαθου ΕΣΥ. Πιστός εκφραστής των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο της Υγείας περιέγραψε τον «υγειονομικό χάρτη της χώρας». Με βάση την αρχή του «εξορθολογισμού των δαπανών», θα κλείσουν νοσοκομεία και δομές που κοστίζουν, αυτά που θα μείνουν δεν θα στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό -μίλησε για 10.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών με ορίζοντα 4\ετίας- τη στιγμή που οι κενές θέσεις σήμερα ξεπερνούν τις 30.000. Μάλιστα για τις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές που στερούνται δομών Υγείας το πρόβλημα θα το λύσει η Τηλεϊατρική, η Ιατρική μέσω του Διαδικτύου! Τι είναι, όμως, η Ιατρική χωρίς τη ζωντανή, βαθειά ανθρώπινη θεραπευτική σχέση γιατρού – ασθενή, που παίζει τόσο καταλυτικό ρόλο για το καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα;

Σίγουρα, όταν η Υγεία γίνεται εμπόρευμα που κοστολογείται και βγαίνει στην καπιταλιστική αγορά, η ίδια η Ιατρική αλλάζει χαρακτήρα, γίνεται απρόσωπη και επιχειρηματική, τον πρώτο λόγο παίρνει η Τεχνολογία, η διαχείριση και η εξοικονόμηση πόρων. Αυτήν δοξάζει ο Μητσοτάκης. Από αυτό το πνεύμα διέπεται και η απαράδεκτη εγκύκλιος της Μίνας Γκάγκα για τις εφημερίες, που προέβλεπε την κάλυψη των εφημεριών από γιατρούς… άλλης ειδικότητας(!) όταν δεν υπάρχει γιατρός ενός τμήματος ή μιας κλινικής, που εφημερεύει. Με απλά λόγια, όταν λείπει ο παθολόγος ή ο καρδιολόγος την εφημερία θα καλύπτει γαστρεντερολόγος ή παιδίατρος, όταν δεν υπάρχει ογκολόγος την εφημερία θα καλύπτει νεφρολόγος ή ΩΡΛ!! Μια κυνική ομολογία ότι δεν πρόκειται να διορίσει γιατρούς και θα αφήσει τα δημόσια νοσοκομεία να κλείσουν, στρέφοντας αναγκαστικά τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα. Με αυτή την εγκύκλιο η κυβέρνηση ήρθε να παραδεχτεί δημόσια τις τεράστιες ελλείψεις στο προσωπικό των νοσοκομείων, που οδηγεί αναπόφευκτα στην εργασιακή εξουθένωση των εργαζομένων και τις αθρόες παραιτήσεις ειδικευμένων γιατρών από το ΕΣΥ. Ούτε λόγος, φυσικά, για αυξήσεις μισθών. Μέσα σε αυτούς ακριβώς τους όρους καταρρέει το ΕΣΥ. Όποιος έχει να πληρώσει θα έχει περίθαλψη. Αλλοίμονο στους φτωχούς!

Η αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των γιατρών -ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ- και των νοσηλευτών -ΠΟΕΔΗΝ- ήταν άμεση και αποφασιστική. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να εφαρμοστεί μια τέτοια εγκύκλιος που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την αξιοπρέπεια των ασθενών, δήλωσαν, αναγγέλλοντας κινητοποιήσεις και άλλες ενέργειες (εξώδικα στους διοικητές των νοσοκομείων, κ.ά.)

Μετά την κατακραυγή η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί και να αποσύρει την εγκύκλιο. Οι κίνδυνοι, όμως, για τη Δημόσια Υγεία και τη φτωχοποιημένη ελληνική κοινωνία παραμένουν. Η πολιτική του Κούλη Μητσοτάκη έχει πλέον αναχθεί σε υπ’ αριθμόν ένα δημόσιο κίνδυνο. Το εντελώς αναγκαίο και επείγον : να μαυριστεί αγρίως.