Ποινη στον Χρυσαυγίτη είχε σπάσει την τζαμαρία στο στέκι της αριστερής δημοτικής κίνησης Μ.ΑΡΙ.Δ.Α στην Δάφνη και είχε αναγράψει ναζιστικά σύμβολα της Χ.Α.

 

6 μήνη φυλάκιση με τριετή αναστολή επέβαλε, την Tρίτη 20/11, το μονομελές πλημμελειοδικείο στον Ιωάννη Κοσμογιάννη, κάτοικο Δάφνης, που το Νοέμβρη του 2013 είχε σπάσει την τζαμαρία στο στέκι της αριστερής δημοτικής κίνησης Μ.ΑΡΙ.Δ.Α στην Δάφνη και είχε αναγράψει ναζιστικά σύμβολα της Χ.Α.

Ο δράστης είχε τραυματιστεί στη διάρκεια της νυχτερινής του επίθεσης αφήνοντας κηλίδες αίμα σε όλη την διαδρομής μέχρι το σπίτι του. H διαδρομή του αίματος υποδείχτηκε στην αστυνομία η οποία πήρε δείγματα DNA. Η έρευνα που έγινε στο σπίτι του παρουσία εισαγγελέα αποκάλυψε χρυσαυγίτικα και χιτλερικά έντυπα και σύμβολα και συνετάχθη δίωξη για διακεκριμένες φθορές και οπλοκατοχή.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο κατηγορούμενος προσπάθησε να δείξει μεταμέλεια απέδωσε την πράξη του σε μέθη, δήλωσε πως είναι θεολόγος και ότι κάνει μεταπτυχιακό στα τουριστικά με ειδίκευση στο RPNB. Προσκόμισε ακόμα πρόσφατα πιστοποιητικά ψυχολόγων.

Σε αντίθεση με την γραπτή κατάθεση τότε του αδελφού του που είχε παραδεχτεί ότι προέβη σε αυτήν την πράξη επειδή είχε στρεσαριστεί από την «επίθεση στα γραφεία της Χ.Α στο Ηράκλειο» ο ίδιος κράτησε μια απολιτική απολογητική στάση ζητώντας συγγνώμη.

Άξιον απορίας είναι πως παρά την δημοσιότητα που πήρε το θέμα η αστυνομία μετά την παρέλευση του αυτοφώρου -οπου ο κατηγορούμενος διέφυγε-, δεν τον κάλεσε για ανάκριση ούτε για ταυτοποίηση του DNΑ που είχε συλλέξει από την διαδρομή του αίματος.

Το δικαστήριο αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση για το ρόλο της Χ.Α. και τις νεοναζιστικές εμφυλιοπολεμικές προβοκάτσιες που το 2013 ήταν σε έξαρση παρότι με τις ερωτήσεις της έδρας και της πολιτικής αγωγής έγινε καθαρός ο χαρακτήρας της ναζιστικής επίθεσης.

Σημειωτέον πως το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δάφνης Υμηττού με δύο ομόφωνα ψηφίσματα είχε καταδικάσει αυτές τις επιθέσεις.
Ο Δημοτικός σύμβουλος Δάφνης – Υμηττού της Μαχόμενης Αριστεράς (Μ.ΑΡΙ.Δ.Α) γιατρός Γ. Μητροβγένης στην κατάθεσή του δήλωσε πως στους γονείς του που τον επισκέφθηκαν τότε μετά την εισαγγελική έρευνα ενώ τους είχε ζητήσει να τον στείλουν να ζητήσει συγγνώμη και να καταδικάσει τέτοιες νεοναζιστικές ενέργειες αυτός ποτέ δεν ήρθε. 5 χρόνια μετά και εν όψει της καταδίκης του το έκανε με τον πιο πρόδηλο υποκριτικό τρόπο.

Η απάντηση ήρθε δια του συνηγόρου του στη δίκη που είπε: «τώρα ζητάτε εσείς ‘δηλώσεις μετάνοιας’ όπως ζητάγανε παλιά από τους αριστερούς;»

Εν αναμονή της έκβασης της μεγάλης δίκης της Χ.Α. αναμένονται ανακατατάξεις στο χώρο της ακροδεξιάς. Χωρίς ψευδαισθήσεις πως ο φασισμός θα νικηθεί μόνο δικαστικά η κινητοποίηση του λαού ενάντια στην αναβίωση της μισαλλόδοξης φασιστικής εθνικιστικής ιδεολογίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την νίκη.

Γ.Κ