Ποιοι ήταν στο Σύνταγμα;

Ποιοι ήταν στο Σύνταγμα;

72% άνω των 45 ετών, 77% άντρες, 54% δεξιοί, υπέρμαχοι του Στρατού και της Εκκλησίας

 

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία έρευνας της ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό της εφημερίδας “Το Βήμα”* η οποία διενεργήθηκε με επί τόπου έρευνα στο συλλαλητήριο για το “μακεδονικό ζήτημα” στις 4 Φεβρουαρίου.

Αν δεχόμαστε ότι η συμμετοχή της νεολαίας και των γυναικών, του πιο καταπιεσμένου κομματιού της κοινωνίας είναι ενδεικτική για την επαναστατική φύση μιας κινητοποίησης, φαίνεται πόσο μακριά βρίσκεται ο κόσμος του Συντάγματος της περασμένης Κυριακής από οποιαδήποτε κίνηση αυτής της κοινωνίας προς ένα καλύτερο αύριο.

Μια σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία των κινητοποιήσεων των πλατειών του 2011 είναι εξαιρετικά εύγλωττη: 23% γυναίκες στο Σύνταγμα για το “μακεδονικό” και 44,5% στις πλατείες του ‘11, 72% άνω των 45 ετών τώρα και 39% το 2011.

Άλλωστε οι ίδιοι οι “Αγανακτισμένοι” του 2011 σύμφωνα με την ίδια έρευνα δήλωναν κατά 46% πως συμμετέχουν σε μια “κινητοποίηση ανατροπής του συστήματος”, ενώ το αντίστοιχο νούμερο του “η Μακεδονία είναι ελληνική” είναι 29%. Η πολιτική τοποθέτηση για τους συγκεντρωμένους στο Σύνταγμα της 4/2 φαίνεται να είναι το 54% στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, 21% στο κέντρο και ένα 15% στα αριστερά. Αντιστραμμένη εικόνα δηλαδή από τις πλατείες του 2011 όταν οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 13%, 26%, 45%.

Οι αγαπημένοι θεσμοί των “μακεδονομάχων” της Αθήνα είναι άλλωστε ο Στρατός και η Εκκλησία, που απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του 64% και 55% των ερωτηθέντων αντίστοιχα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι ακόμα και ανάμεσα στο ζόφο του Συντάγματος της περασμένης Κυριακής το 52% δηλώνει ότι ψήφισε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2015, ενώ ΝΑΙ μόλις το 24%.

Αυτό το ινσταντανέ προσφέρεται για χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα για το ποιες κοινωνικές δυνάμεις κινεί ο εθνικισμός.

 

Νίκος Τζ.

 

 

*ολόκληρη η έρευνα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας: http://www.tovima.gr/files/1/2018/02/05/sillal2.pdf