"ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ"

Συνέντευξη του Σαϊντ Γκαφούροφ

 

Σαϊντ Γκαφούροφ: «Πολίτες της Ελλάδας, σταματήστε να σκοτώνετε τους φιλοσόφους»
Στη δίκη του Σάββα Μιχαήλ ο Ρώσος οικονομολόγος και Ανατολιστής, αρχισυντάκτης του περιοδικού «ΑΕΠ» Σαϊντ Γκαφούροφ, είπε στους δικαστές ότι οι Ρώσοι πιστεύουν πώς είναι παράξενο που οι Έλληνες έχουν καταφέρει να δικάσουν τους περισσότερους από τους σπουδαίους φιλοσόφους που διαθέτουν, ξεκινώντας με τον Σωκράτη και τελειώνοντας με το Σάββα.
ΝΠ: Σύντροφε Σαϊντ ποιά είναι η εμπειρία σου από τη δίκη;
Σ.Γκ: Νομίζω ότι δεν ήμουν στην Αθήνα ως γνωστός δημοσιογράφος αλλά για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στο σ. Σάββα Μιχαήλ, το ΕΕΚ και γενικότερα το επαναστατικό κίνημα στην Ελλάδα. Φυσικά είμαι χαρούμενος με το αποτέλεσμα της διαδικασίας το οποίο έδειξε ότι η πρώτη προσπάθεια των αρχουσών τάξεων να πάρουν εκδίκηση για τα γεγονότα της εξέγερσης απέτυχε. Το Δεκέμβρη του 2008 η ελληνική και ευρωπαϊκή άρχουσα τάξη ένιωσε φόβο. Δεν ξέχασαν και δε συγχώρησαν. Η προσπάθεια να πάρουν εκδίκηση γεννήθηκε μέσα στη συλλογική ψυχολογία της άρχουσας τάξης και της κρατικής γραφειοκρατίας. Παρ όλα αυτά αυτή η δίκη έγινε αιτία εκδήλωσης ενός διεθνούς κύματος συμπαράστασης στο σ. Σάββα και στο τέλος είχε μεγάλη επιτυχία ως προπαγανδιστικό γεγονός ελκύοντας την προσοχή και την υποστήριξη από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Ακόμα περισσότερο το αποτέλεσμα θα ενθαρρύνει την πάλη της εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων στις νοτιο-ευρωπαϊκές χώρες, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τις Βαλκανικές χώρες. Έδειξε ότι μπορούμε να νικήσουμε στους αγώνες μας. Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από τις εκδηλώσεις συμπαράστασης μέσα και έξω από το δικαστήριο παρά τις προσπάθειες του δικαστηρίου να τις απαγορεύσει.
ΝΠ: Βλέπουμε ότι στη Ρωσία του Πούτιν, η κρατική καταστολή ενάντια σε αγωνιστές και οργανώσεις της αριστεράς έχει ενταθεί. Ποια πιστεύεις ότι πρέπει να είναι η απάντηση;
Σ.Γκ: Η επαναστατική πάλη έχει τα χαρακτηριστικά παλίρροιας και άμπωτης του κύματος. Μετά από κάθε κύμα της ταξικής πάλης και οι δύο τάξεις αναδιοργανώνουν τις δυνάμεις και επεξεργάζονται νέες ταχτικές για την επόμενη περίοδο. Δεν υπάρχει γενική συνταγή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε στάδιο. Όλα υπόκεινται στο συσχετισμό των δυνάμεων και τις συνθήκες που θέτει σήμερα η παγκόσμια κρίση. Δε μπορούμε να προβλέψουμε ποιες ακριβώς ταχτικές θα χρειαστούν αλλά εκτιμώ τη θέση του ΕΕΚ που βασίζεται στην ανάγκη ενδυνάμωσης της επαναστατικής πάλης του προλεταριάτου παρά στην ιδεολογικοποίηση/προσαρμογή στις ήττες. Η ταξική πάλη σκληραίνει σε όλο τον κόσμο αλλά έχει διαφορετικές συνθήκες στις διαφορετικές χώρες.
Στην Ελλάδα η μπουρζουαζία κάνει μια χρήση της χρυσής αυγής σαν το στοιχείο κλειδί. Στη Ρωσία είναι διαφορετικά. Η βοναπαρτιστική Κυβέρνηση Πούτιν πρώτα κατέστρεψε τους νεοναζί και μετά άρχισε να καταστρέφει τις αριστερές δυνάμεις. Η γυναίκα μου είναι η μόνη ηγέτης του Αριστερού Μετώπου (σ.σ: μέτωπο αριστερών οργανώσεων στη Ρωσία) που δεν είναι σε δίωξη, κατ οίκον περιορισμό, φυλάκιση ή μετανάστευση. Κι αυτό μόνο επειδή κατά τη διάρκεια των γεγονότων στην πλατεία Μπολότναγιά στη Μόσχα στις 6 Μάη του 2012, έτυχε να είναι μαζί μου στη Δαμασκό. Φαίνεται ότι η Δαμασκός είναι πιο ασφαλής για τους κομμουνιστές από ότι η Μόσχα. Για ευνόητους λόγους δε θέλω να σχολιάσω περαιτέρω την κατάσταση μέχρι το τέλος της δίκης των συντρόφων μας. Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά είμαι αισιόδοξος.
ΝΠ: Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σου για την καπιταλιστική κρίση;
Σ.Γκ: Η ενοποίηση της Ευρώπης έχει τις ρίζες της στο 18ο αιώνα. Ο ελληνικός καπιταλισμός συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει το δυνατό του στοιχείο στην ενωμένη Ευρώπη- το εμπορικό κεφάλαιο. Ο ελληνικός καπιταλισμός είδε την εμπορική του δύναμη του όχι ως προς τη Μεσόγειο αλλά και ως προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Για να εξασφαλίσει τη θέση του στην ευρωπαϊκή αγορά το ελληνικό κεφάλαιο έπρεπε να θυσιάσει τη βιομηχανία και τη γεωργία. Το αποτέλεσμα ήταν να ανοίξει ο τομέας των υπηρεσιών που όμως δε μπορεί να υποκαταστήσει την κατεστραμμένη βιομηχανία και την γεωργία.
Είμαι πολύ αναστατωμένος ζώντας αυτές τις μέρες στην Ελλάδα. Όλοι το 2009 έλεγαν «δε θα πληρώσουμε την δική σας κρίση» και το 2013 στη διεθνή συνάντηση του Alter Summit στο Ολυμπιακό Στάδιο είδα πολλούς οικονομολόγους να μιλούν για το πώς θα πληρωθούν τα χρέη αυτής της κρίσης. Αποδέχονται την ιδέα της πληρωμής των χρεών που προκλήθηκαν από την κρίση των τραπεζών και του αστικού κράτους. Είναι γελοία πρόταση γιατί είναι πιο εύκολο να καταστρέψεις το τραπεζικό σύστημα που είναι υπεύθυνο για την κρίση παρά τις βιομηχανίες.
Τώρα οι αριστεροί οικονομολόγοι απορρίπτουν το αίτημα της μη-πληρωμής των χρεών λέγοντας ότι είναι μια ρομαντική ιδεαλιστική πρόταση. Από εμπειρική άποψη οι έλληνες αριστεροί οικονομολόγοι μπορούν να κοιτάξουν τη Ρωσία που το 1998 αρνήθηκε να πληρώσει τα χρέη και απαγόρευσε στις εγχώριες τράπεζες να πληρώσουν εξωτερικά χρέη. Και τι έγινε; Τίποτα. Σε λίγους μήνες άρχισε η ανάπτυξη της οικονομίας. Και από τότε η Ρωσία αναπτύσσεται γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη.
Όταν περπάτησα στην Αθήνα μύρισα την κρίση με τα κλεισμένα μαγαζιά και την κοινωνική απελπισία. Οι τράπεζες όμως παραμένουν και οι διάφοροι τοκογλύφοι αυξάνονται. Οι τράπεζες είναι αναγκαίες για το ελληνικό εμπορικό κεφάλαιο. Τώρα όλο το οικονομικό σύστημα είναι σε καταστροφή αφήνοντας ως μόνη διέξοδο την επανάσταση. Και η τυφλή πολιτική του ελληνικού εμπορικού κεφαλαίου κάνει την επανάσταση πιο κοντινή. Όπως ο Μάρξ είπε η άρχουσα τάξη είναι ο νεκροθάφτης του εαυτού της.
Ν.Π: Ποιες είναι οι συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης στη Ρωσία και οι επιπτώσεις της στην ταξική πάλη;
Σ.Γκ: Μέχρι πολύ πρόσφατα η ρωσική οικονομία αναπτύσσονταν πολύ γρήγορα ενισχυμένη από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Εν τούτοις το 2013 η ανάπτυξη σταμάτησε και κάποιοι είπαν ότι η ύφεση άρχισε. Ένας από τους λόγους για αυτό είναι ότι τα ευρωπαϊκά μονοπώλια κυρίως από τη Γαλλία δεν αποδέχτηκαν τη θέση των ρωσικών μονοπωλίων και άρχισαν πολύ σκληρό ανταγωνισμό που τους οδήγησε να πάρουν ένα μεγάλο μέρος της αγοράς ενεργοποιώντας για αυτό το σκοπό την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Το ρωσικό προλεταριάτο που καταστράφηκε από το καθεστώς του Πούτιν αρχίζει και πάλι να εμφανίζεται με την νέα βιομηχανοποίηση της Ρωσίας. Νομίζω ότι από τη στιγμή που η κρίση βαθαίνει θα αρχίσει να συνειδητοποιεί τα ταξικά του συμφέροντα και θα γίνεται όλο και πιο επαναστατικό.