Πολωνία: Αντιφασιστική πορεία στο Poznan

Στο Poznan της Πολωνίας εκατοντάδες αντιφασίστες (περίπου 800 άτομα) στις 8 Απριλίου πραγματοποίησαν πορεία με σύνθημα «ο φασισμός δεν θα περάσει».

Η πορεία έγινε με αφορμή την αύξηση ρατσιστικών και ομοφοβικών επιθέσεων στη χώρα. Tην πρωτοβουλία είχε η αναρχική ομάδα Rozbrat, και στηρίχθηκε από πλήθος κόσμου, μέλη αντιρατσιστικών, αντιεξουσιαστικών και φεμινιστικών οργανώσεων. Το κύμα των επιθέσεων είναι χαρακτηριστικό, σε μια χώρα που χωρίς αμφιβολία ο εθνικισμός ανεβαίνει. Τα τελευταία 2 χρόνια έχουν γίνει 954 επιθέσεις, εκ των οποίων οι 154 σε Εβραίους, οι 140 σε Pομά και άλλες 140 σε Mουσουλμάνους. Eπιθέσεις όμως έγιναν και κατά μεταναστών αφρικανικής καταγωγής ή από άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της πορείας ομάδα φασιστών επιτέθηκε αλλά αποκρούστηκε και κυνηγήθηκε γρήγορα από τους διαδηλωτές μέχρι την είσοδο ενός εμπορικού κέντρου όπου και βρήκαν καταφύγιο. Στο τέλος της πορείας και καθώς το μπλοκ πλησίαζε στα γραφεία του κυβερνώντος -υπερσυντηρητικού- κόμματος η αστυνομία έκοψε το δρόμο με αποτέλεσμα να σημειωθούν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Επτά άτομα συνελήφθησαν όμως αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα.

Αυτή ήταν η δεύτερη αντιφασιστική πορεία στην Πολωνία τέτοιου μεγέθους μετά τον Νοέμβριο του 2016.

Πηγή: Shades Magazine