του Εμιλιάνο Μόνγκε
Τις τελευταίες μέρες χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν στους δρόμους της Βαρσοβίας και άλλων πόλεων κατά της σχεδόν πλήρους απαγόρευσης των αμβλώσεων. Μικρότερες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις, όπως στο Λοτζ της Κρακοβίας, Κατοβίτσε και Πόζναν.
Η διαδήλωση στην πρωτεύουσα ξεκίνησε, την Τετάρτη 27/1 από την έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου, όπου απέκλεισαν τους δρόμους. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τα κεντρικά γραφεία του PiS – του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη. Οι πορείες επαναλήφθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης, αψηφώντας τους ισχυρούς περιορισμούς. Οι ηγέτες του κινήματος «Απεργία των Γυναικών» που ηγείται των διαμαρτυριών σε πανεθνικό επίπεδο, οι οποίες αντιτάχθηκαν στην απαγόρευση, φορούσαν πράσινες μαντίλες, ακολουθώντας το γυναικείο κίνημα στην Αργεντινή που πραγματοποίησε μια πετυχημένη εκστρατεία για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων (BBC, 28/1).
Η Πολωνία μόλις ψήφισε μια από τις πιο αντιδραστικές σε όλη την ιστορία νομοθεσίες για την άμβλωση. Η άμβλωση ουσιαστικά εξαλείφεται από τη χώρα καθώς απαγορεύεται ακόμα και η άμβλωση λόγω εμβρυϊκών δυσπλασιών, αν και το 98% των νόμιμων αμβλώσεων που πραγματοποιούνται στη χώρα είναι για εμβρυϊκές δυσπλασίες (Reuters, 29 Ιανουαρίου). Αυτό υπαγορεύεται από τη λεγόμενη «απόφαση για την προστασία της ζωής» του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία επιτρέπει την άμβλωση μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή κινδύνου για τη ζωή της μητέρας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι πρόκειται για «συστημική κατάρρευση του κράτους δικαίου στην Πολωνία» (El País, 28/1), αλλά δεν προβλέπονται κυρώσεις. Η Πολωνία είναι το μόνο κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει κάνει βήματα προς τα πίσω όσον αφορά τη νόμιμη πρόσβαση στην άμβλωση στην πρόσφατη ιστορία.
Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι «η απαγόρευση των αμβλώσεων δεν εμποδίζει ούτε μειώνει τα ποσοστά αμβλώσεων», αλλά «θέτει σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών ενθαρρύνοντας τις παράνομες αμβλώσεις ή εξαναγκάζοντάς τες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες αμβλώσεων» (ό.π.).

«Δεν έχετε κερδίσει αυτόν τον πόλεμο με τις γυναίκες και δεν θα τον κερδίσετε». Η Μάρτα Λεμπάρτ, μία από τις βασικές εμψυχώτριες της οργάνωσης «Απεργία Γυναικών», του κύριου κινήματος που προωθεί τις διαδηλώσεις δηλώνει ότι «θα συναντηθούμε εδώ καθώς αυτό το Κράτος πιστεύει ότι μπορεί να οικειοποιηθεί την ελευθερία μας». Τα πανό έγραφαν «Βαρεθήκαμε», ή, «Αυτό σημαίνει πόλεμο». Οι διαδηλωτές φορούσαν μάσκες διακοσμημένες με κόκκινη ακτίνα, το σύμβολο των αγωνιστών υπέρ της έκτρωσης (infobae, 29/1).
Η Γουάντα Νοβίκα, μέλος του Αριστερού Κόμματος της Πολωνίας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κερδίσει «αυτόν τον πόλεμο κατά των γυναικών» (DW, 28/1). «Δεν έχετε κερδίσει αυτόν τον πόλεμο με τις γυναίκες και δεν θα τον κερδίσετε», ανέφερε.

Η Μάρτα Λέμπαρτ, μέλος της Γυναικείας Απεργίας, κάλεσε τους πάντες στους δρόμους. Η Στράικ Κομπιέ (Strajk Kobiet), η οργάνωση που διοργάνωσε τις περσινές διαδηλώσεις, κάλεσε για περαιτέρω διαδηλώσεις το βράδυ της Τετάρτης. «Ας τους δώσουμε μια κόλαση που θα θυμούνται μέχρι το τέλος της ζωής τους», έγραψε η ομάδα στο Twitter (FT, 27/1).
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις ετησίως. Αλλά οι φεμινιστικές οργανώσεις ισχυρίζονται ότι εκατονταπλάσιες, περίπου 200.000, πραγματοποιούνται ετησίως παράνομα ή στο εξωτερικό (rfi, 29/1). Ακόμη και πριν από την Απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Οκτώβριο, οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών ανέφεραν ότι μόλις το 10% των Πολωνικών νοσοκομείων είναι προετοιμασμένα για αμβλώσεις.
29/01/2021
Μετάφραση Αρ. Μα.