Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ

της Κατερίνας Μάτσα

Με αφετηρία τις 7 Απρίλη, μέρα δράσης για την Υγεία, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, που προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Την Κυριακή, 7/4, γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Αττικόν» συγκεντρώθηκαν στην πύλη του νοσοκομείου με πλακάτ και συνθήματα και κατάφεραν να υποχρεώσουν τον Μητσοτάκη να ακυρώσει την επίσκεψή του εκεί, συνοδεία της Φον Ντερ Λάϊεν, όπως είχε προαναγγελθεί. Από τη Δευτέρα 8 Απρίλη ξεκίνησαν πολύμορφες δρασεις σε 14 νοσοκομεία της Αττικής, Ευαγγελισμός, Θριάσιο, Μεταξά, στο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου Κρήτης, καθώς και σε πολλά της επαρχίας, ενάντια στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, που μόλις ψηφίστηκε.

Η εφαρμογή από τις 12 Μάρτη του μέτρου των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων είναι πολύ δύσκολη, γιατί, πέραν των άλλων, δεν υπάρχουν γιατροί, κυρίως αναισθησιολόγοι, ούτε νοσηλευτικό προσωπικό για να το πλαισιώσουν. Όταν δεν βγαίνουν οι βάρδιες για τα πρωϊνά χειρουργεία και τα επείγοντα και ο χρόνος αναμονής για μια εγχείρηση φτάνει από μερικούς μήνες μέχρι ένα χρόνο πώς είναι δυνατόν να γίνουν τα απογευματινά; Οσο κι αν χτυπιέται ο Άδωνης, που κουβαλάει τις κάμερες ακόμα και στην αίθουσα ανάνηψης για να τον πάρει ο φακός, τελικά δεν του βγαίνει. Διαρκώς γελοιοποιείται, διαρκώς αυτοδιαψεύδεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέτρο είχε αναγγελθεί ως μέτρο μείωσης της λίστας αναμονής για πρωϊνό χειρουργείο. Στην πράξη, αυτό που γίνεται είναι να χειρουργούνται ασθενείς που δεν μπήκαν ποτέ στη λίστα, αλλά έχουν να πληρώσουν. Εχουν καταγγελθεί πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης, μάλιστα, χειρούργησαν σε απογευματινό επί πληρωμή ασθενή με κάταγμα στον αγκώνα, ενώ έπρεπε να χειρουργηθεί στα επείγοντα! Στο ίδιο νοσοκομείο έβαλαν σε απογευματινό χειρουργείο ογκολογικό ασθενή, που δεν ήταν στη λίστα, αλλά είχε να πληρώσει! Πώς, λοιπόν, να μειωθεί η λίστα αναμονής, η οποία, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ περιλαμβάνει 102.634 ασθενείς;

Η αντιδραστική, ακροδεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο πιο επικίνδυνος μέσα στη φαιδρότητά του υπουργός υγείας επείγεται να ολοκληρωθεί η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, βγάζοντας στο σφυρί της εμπορευματοποίησης το πολύτιμο αγαθό της υγείας του λαού.

Οι εξουθενωμένοι και κακοπληρωμένοι λειτουργοί της υγείας, που αντιστέκονται με σθένος και αυτοθυσία, είναι αποφασισμένοι να δώσουν μέχρι το τέλος τη μάχη για την υπεράσπιση της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας για όλο το Λαό και καλούν την κοινωνία να σταθεί στο πλευρό τους.