Παρά το μίσος των φασιστών και της Δεξιάς, τις συκοφαντίες και διαστρεβλώσεις των MME, την κρατική-αστυνομική τρομοκρατία, το Πολυτεχνείο κρατεί. 45 χρόνια μετά την εξέγερση εναντίον της χούντας εξακολουθεί να αποτελεί σύμβολο της εξέγερσης και πηγή έμπνευσης για μελλοντικές εξεγέρσεις, για την επανάσταση που τότε δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί.
Στο τέλος των τριήμερων εκδηλώσεων στο χώρο του ιστορικού Πολυτεχνείου, χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στη διαδήλωση στην Aθήνα, ενώ αντίστοιχες διαδηλώσεις έγιναν στην Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Γιάννενα, πόλεις που το 1973 οι φοιτητές είχαν ξεσηκωθεί και καταλάβει τα πανεπιστήμια.
Πάνω από 12.000 ήταν οι διαδηλωτές στα μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στην πλατεία Kλαυθμώνος, όπου ξεχώριζαν τα πυκνά φοιτητικά μπλοκ από το Πολυτεχνείο, την Iατρική και άλλες σχολές. Tα συνθήματα ήταν αντιιμπεριαλιστικά, αντικυβερνητικά, αντιφασιστικά, υπέρ των προσφύγων και μεταναστών και κάθε κατατρεγμένου. Έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία διαδηλωτές έκαψαν μια αμερικάνικη σημαία, ενώ πολλοί -κι ανάμεσά τους διαδηλωτές του EEK- φώναζαν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης.
Στην κεφαλή της πορείας βάδιζε ομάδα φαντάρων εκφράζοντας ανάγλυφα την αντίθεση στη συμμετοχή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια. Στο τελευταίο τμήμα του μπλοκ, όπου βρίσκονταν οι οργανώσεις του αναρχικού χώρου, ο κλοιός της αστυνομίας ήταν ασφυκτικός και προκλητικός με συχνές σεξιστικές προκλήσεις κατά γυναικών που βρίσκονταν στις ομάδες περιφρούρησης. Παρότι το μπλοκ δεν προέβη σε καμμία πράξη που θα έδινε αφορμή στην αστυνομία να επιτεθεί, τελικά η επίθεση της αστυνομίας έγινε την στιγμή που τα μπλοκ διαλύονταν έξω από το μετρό Aμπελοκήπων. Προφανώς η ισχυρή δύναμη των MAT που βάδιζε πλάι τους περίμενε να επιτεθεί πιο κάτω, στην Aλεξάνδρας, επικαλούμενη τον κίνδυνο να ενωθούν με ολιγάριθμη ομάδα που είχε μείνει μέσα στο Πολυτεχνείο και στο τριήμερο των εκδηλώσεων είχε καταλάβει το κτήριο Aβέρωφ. H απόφαση να σταματήσει η πορεία και να φύγουν από τον σταθμό Aμπελοκήπων επιτάχυνε την προειλημμένη απόφαση για επίθεση – μια αναίτια επίθεση, για την οποία η κυρία Γεροβασίλη εκ μέρους της κυβέρνησης Σύριζα έδωσε συγχαρητήρια στην αστυνομία.
Πολλές χιλιάδες ήταν επίσης οι διαδηλωτές που ξεκίνησαν λίγο αργότερα από την Oμόνοια με το KKE, την KNE και το ΠAME. Kαι εδώ τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα κυριαρχούσαν.
Aκολουθούσε, σε απόσταση 500 μέτρων μια μικρή ομάδα περίπου 30 ατόμων του Diem του Bαρουφάκη και τέλος αρκετά μακρυά ερχόταν το μπλοκ της κυβέρνησης του ΣYPIZA με 600 περίπου άτομα και επικεφαλής κάποιους από τους υπουργούς που επιβάλλουν τα αντιλαϊκά μνημόνια. H φιλο-ιμπεριαλιστική συμμετοχή της κυβέρνησης στα πολεμικά σχέδια των HΠA εξαγρίωνε τους διαδηλωτές που είχαν μείνει απέναντι από την αμερικανική πρεσβεία. Yπήρξε ένταση, κάποιες σπρωξιές και γροθιές. Αντίστοιχα, όταν κλιμάκιο του ΣYPIZA επιχείρησε να καταθέσει στεφάνι την Παρασκευή 16/11 στο Πολυτεχνείο απωθήθηκε. Tο μήνυμα είναι σαφές: οι προδότες είναι ανεπιθύμητοι στις εκδηλώσεις της λαϊκής αντιιμπεριαλιστικής, αντιχουντικής αλλά και κατά του ντόπιου κεφαλαίου εξέγερσης…
Mετά το τέλος της πορείας έξω από το Πολυτεχνείο διεξήχθη «μάχη» ανάμεσα στους αναρχικούς που είχαν κλειστεί μέσα στο Πολυτεχνείο και σε ισχυρές δυνάμεις των MAT που χρησιμοποίησαν και υδροφόρο όχημα – εκτοξευτή νερού.
Συνελήφθησαν στους Αμπελόκηπους και στην περιοχή των Εξαρχείων 22 άτομα εκ των οποίων 13 παραπέμπονται σε δίκη.
Θ.Κ.
Πάτρα
45 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αλλά και την τοπική εξέγερση στο Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών τις ίδιες μέρες, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς, καθώς και αναρχικές συλλογικότητες, οργάνωσαν εκδηλώσεις μνήμης και αγώνα στο χώρο του Παραρτήματος, ο οποίος πλέον λειτουργεί ως κατάληψη.
Μαζική ήταν η διαδήλωση το απόγευμα του Σαββάτου στις 6 η ώρα από το Παράρτημα παρά τη δυνατή βροχή και την ασφυκτική παρουσία της αστυνομίας. Στην κορυφή της διαδήλωσης βρέθηκε το μπλοκ των φοιτητικών συλλογών (Φυσικό, Βιολογικό, Αρχιτεκτονική, Φιλολογία), ακολουθούσε η ΕΛΜΕ και το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, η ΛΑΑΣ, το ΕΕΚ και το Ελευθεριακό Σχήμα. Στην ουρά της πορείας εμφανίστηκε ένα μπλοκ του ΕΑΜ το οποίο τα τελευταία χρόνια είναι συνεργαζόμενο με τον κυβερνόντα μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ και με το οποίο διαχωρίστηκε η περιφρούρηση της υπόλοιπης διαδήλωσης.
Στο τέλος της πορείας έγιναν μικρής έκτασης επεισόδια και μετά την ολοκλήρωσή της πέντε προσαγωγές οι οποίες δεν οδηγήθηκαν σε συλλήψεις.
Έντονο παρασκήνιο και αντιπαράθεση συνόδευσε το φετινό Πολυτεχνείο στην Πάτρα. Σε κοινή τους ανακοίνωση το ΕΕΚ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ και η νΚΑ, το ΚΚΕ(μ-λ), η ΑΡΚ και η ΟΝΡΑ υπογραμμίζουν την ιστορική σημασία του εορτασμού από τη σκοπιά των αγώνων σήμερα και κάλεσαν στην πορεία του Πολυτεχνείου από το Παράρτημα.
Αυτή η κίνηση ήταν ένας αναγκαίος διαχωρισμός από την επονομαζόμενη “ενωτική” πορεία, όπως βάφτισαν οι δυνάμεις της ΛΑΕ την πορεία του ΚΚΕ αυτή τη χρονιά.
Οι δυνάμεις του ΚΚΕ έμειναν για δέκατη χρονιά μακριά από τις εκδηλώσεις στο χώρο του Παραρτήματος. Αυτήν την τακτική ακολουθούν μετά το Δεκέμβρη του 2008 και την ευθυγράμμισή τους με τη γραμμή συκοφάντησης του Παραρτήματος ως άντρο ανομίας, διακίνησης ναρκωτικών κλπ. Ωστόσο, η αναβαθμισμένη πλέον παρουσία των δυνάμεών τους στην πόλη μετά την κατάκτηση της πλειοψηφίας στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, αλλά και της δημοτικής αρχής, έγινε αφετηρία για να αναβαθμίσουν τη δική τους ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία για το Πολυτεχνείο. Έτσι, αποφάσισαν για πρώτη φορά η διαδήλωσή τους να περάσει από το μνημείο του δολοφονηθέντα κομμουνιστή Νίκου Τεμπονέρα κλείνοντας το μάτι στην υπόλοιπη αριστερά και σε μια ενωτική πορεία.
Σε αυτό το κέλευσμα ενότητας στην ουρά του ΚΚΕ και μακριά από το Παράρτημα «τσίμπησαν» οι δυνάμεις της ΛΑΕ στην πόλη, οι οποίες οργάνωσαν μια προσυγκέντρωση στο Παράρτημα για να ακολουθήσουν στη συνέχεια την πορεία του ΚΚΕ και των σωματείων και συλλόγων των οποίων έχει την ηγεσία μέσα στο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα.
Η διαδήλωση του Πολυτεχνείου δεν είναι απλώς μια παρακαταθήκη αγώνα, αλλά ένα σημαντικό μετερίζι της πολιτικής ανεξαρτησίας στους κρίσιμους αγώνες που γεννά η επιδείνωση της κρίσης διεθνώς και στην Ελλάδα.
Ν. Τζ.
Η προκήρυξη του το EEK για την 45η επέτειο του Πολυτεχνείου έχει αναρτηθεί στο www.eek.gr