ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: ΜΑΖΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η μαζικότητα της φετινής διαδήλωσης του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, την Κυριακή 17 Νοέμβρη 2013, είναι ένα σημαντικό γεγονός. Πάνω από 40.000 κόσμου διαδήλωσαν προς τιμή των 40 χρόνων της εξέγερσης του Νοέμβρη, δείχνοντας ότι αυτό το ιστορικό επαναστατικό γεγονός είναι εγγεγραμμένο στην ιστορική μνήμη και την καρδιά της εργατικής τάξης και του λαού, ως ένα ζωντανό σημείο αναφοράς και πεδίο αντιπαράθεσης των αντίπαλων ταξικών στρατοπέδων.

 

Ο συγκεντρωμένος κόσμος στην Αθήνα πύκνωσε τις πρώτες απογευματινές ώρες όλη την περιοχή από το ύψος του Συντάγματος μέχρι την Ομόνοια. Πίσω από τους φοιτητικούς συλλόγους του Πολυτεχνείου στην κεφαλή της πορείας, παρατάχθηκαν μπλοκ εργαζόμενων της ΕΡΤ, απεργών διοικητικών υπαλλήλων, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΕΚ, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση, η «Κόντρα» και η Αναρχική Αρχειοθήκη με τελευταίο το μπλοκ του  ΣΥΡΙΖΑ. Αλγεινή εξαίρεση στο κόκκινο και το μαύρο των χρωμάτων στις σημαίες και τα πανό, το μπλοκ των εθνικοπατριωτών του ΕΠΑΜ και των όψιμων συμμάχων τους. Το μπλοκ του ΚΚΕ (πάνω από 15.000) πρόταξε τη δική του «ασφάλεια», κρατώντας απόσταση και διαδηλώνοντας μετά το πέρας της πορείας.     

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα συγκεντρώθηκε στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος με συνθήματα στα πανό του για Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για την ανατροπή της Κυβέρνησης και την εργατική εξουσία καθώς και την συνέχιση της εξέγερσης του Νοέμβρη με την επαναστατική κοινωνική πυρκαγιά. Με το μπλοκ του ΕΕΚ πορεύτηκαν φωνάζοντας τα αντικυβερνητικά, αντιφασιστικά και διεθνιστικά συνθήματά του, περί τους 150 συντρόφους, μέλη  και φίλοι του Κόμματος.

Η αστυνομοκρατία και η αστυνομική βία είναι η άλλη πλευρά που χαρακτηρίζει τη φετινή διαδήλωση του Πολυτεχνείου. Ο συνολικός απολογισμός της 17ης Νοέμβρη είναι 14 συλληφθέντες (με δύο απ’ αυτούς να είναι γάλλοι ακτιβιστές) και πάνω από 180 προσαχθέντες. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις υπήρχαν στους γύρω δρόμους του Πολυτεχνείου ήδη πολλές ώρες πριν την πορεία. Η αστυνομική κατασταλτική παρουσία επικεντρώθηκε στα μπλοκ της ΑΚ, Κόντρα, Αναρχικής Αρχειοθήκης και φυσικά του ΕΕΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύντροφοι του ΕΕΚ που μετέφεραν τα υλικά και τα πανό της διαδήλωσης προς την πλατεία Κλαυθμώνος, πριν την πορεία, άκουσαν μπάτσους να τους βρίζουν και να χυδαιολογούν εναντίον του Γενικού Γραμματέα του ΕΕΚ.   

Ο αστυνομικός κλοιός έγινε ασφυκτικός στο ύψος του Συντάγματος και δεν σταμάτησε μέχρι το τέλος της διαδήλωσης, όταν πια η πορεία πέρασε από την «πιο μεγάλη γιάφκα τρομοκρατών», την αμερικάνικη Πρεσβεία. Ενδεικτική αυτής της κατάστασης είναι η αδιάκοπη αστυνομική παρουσία και μετά το τέλος της πορείας σε όλη τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας όταν τα μπλοκ είχαν διαλυθεί. Ο κόσμος που κατευθύνονταν προς το κέντρο δεν έπαψε να φωνάζει συνθήματα. Κάποια στιγμή, λίγο πριν το Πεδίον του Άρεως, εντελώς απρόκλητα, οι διμοιρίες των ΜΑΤ έριξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά.

Λίγο μετά τις 8 μμ, μια άθλια και προκλητική επίθεση της αστυνομίας εξαπολύθηκε στα Εξάρχεια. Μοτοσικλετιστές των ομάδων ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ με τη συνδρομή διμοιριών ΜΑΤ, επιτέθηκαν με λύσσα σε συγκεντρωμένους στην πλατεία, έρριξαν χημικά, έσπασαν τα τζάμια γνωστού καφενείου με κίνδυνο να τραυματιστούν θαμώνες και έκαναν προσαγωγές.

Μια νέα εκρηκτική κατάσταση υπάρχει στην ταξική πάλη. Η μαζικότητα της διαδήλωσης του Πολυτεχνείου είναι εκδήλωση μιας αυξανόμενης πολιτικής κινητοποίησης της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Η πάλη για την ανατροπή της Κυβέρνησης της ανεργίας και της καταστολής, έχει περάσει σε μια οξύτερη φάση. Είναι η ώρα να την οργανώσουμε μέχρι τέλους!    

Ερν. Αγ.