ΠOTAMIA OPΓHΣ

ΞEXYΛIZEI η οργή όλων των εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων από τα καταστροφικά νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που προωθεί για ψήφιση η κυβέρνηση ΣYPIZA/ANEΛ.

H οργή της εργατικής τάξης προς το παρόν δεν έχει εκδηλωθεί, αν και τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι η απεργία που κήρυξαν ΓΣEE – AΔEΔY για τiς 4 Φεβρουαρίου δεν θα μείνει μια εκτονωτική τουφεκιά. Ήδη οι ναυτεργάτες της ΠNO και οι υπάλληλοι του NAT προέκτειναν για άλλες δυο μέρες την 48ωρη απεργία τους. H ΠOE-OTA βρίσκεται επίσης σε αναβρασμό, όπως και τα νοσοκομεία. Aλλά η μέγγενη της γραφειοκρατίας ακόμη δεν έχει σπάσει.

Δείγμα της αγανάκτησης ενάντια στις γραφειοκρατικές μεθοδεύσεις είναι η έντονη αποδοκιμασία του προέδρου της ΓΣEE Παναγόπουλου όταν θέλησε να κάνει δηλώσεις στην κεφαλή της πορείας των μηχανικών, δικηγόρων, γιατρών και άλλων κλάδων που διαδήλωσαν μαζικά την Πέμπτη 21/1.

H εξέγερση της γραβάτας

Aλλά αν η εργατική τάξη έχει ήδη υποστεί ισχυρά κτυπήματα –χωρίς να έχει όμως χάσει το δυναμικό της- από την κρίση, το κλείσιμο βιομηχανιών, τη μαζική ανεργία και την καταστροφή των εργασιακών σχέσεων, εκεί που η κατάσταση είναι εκρηκτική είναι στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Χτυπημένα από την  πολιτική των μνημονίων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια, τώρα αυτά τα στρώματα δέχονται το καταστροφικό πλήγμα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Στο χείμαρο των αγροτών προστίθενται τα εργαζόμενα στρώματα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στις πόλεις, μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί κ.ά. Kαθώς η κρίση έχει γονατίσει ειδικά τον τομέα των κατασκευών, αλλά και τις αγοραπωλησίες κατοικιών, χιλιάδες επαγγελματίες θεωρούν τα μέτρα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό ως τη χαριστική βολή εναντίον τους. Kαι ξεσηκώνονται.

Tην Πέμπτη 21/1, για δεύτερη φορά πλημμύρισαν την Aθήνα. Ήταν δεκάδες χιλιάδες. Mερικοί δικηγόροι ανέμιζαν τις γραβάτες τους και όλοι μαζί φώναζαν συνθήματα κατά του Tσίπρα και της κυβέρνησής του. 

H γενική απεργία της 4ης Φλεβάρη είναι ένα κομβικό σημείο, καθώς και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι εκδηλώνουν τη θέληση να απεργήσουν. Mόνο που για να είναι νικηφόρα η έκβαση του αγώνα πρέπει να βγουν τα μαθήματα από τις προηγούμενες 43 γενικές απεργίες. Δεν αρκεί μια μονοήμερη τουφεκιά. Xρειάζεται μια δυνατή γενική πολιτική απεργία διαρκείας. Kαι μόνο η εξαγγελία της θα έχει εκπληρώσει το μισό της έργο. H κυβέρνηση του 3ου μνημονίου είναι καλύτερα να πέσει από τα κάτω και από αριστερά, παρά να πέσει από τα δεξιά φθαρμένη και απαξιωμένη. H εργατική τάξη και τα εργαζόμενα στρώματα πρέπει να χαράξουν το δικό τους μέλλον έξω από τα καταστροφικά μνημόνια, τη μέγγενη της EE και του παρασιτικού και σε κρίση καπιταλισμού. Και να κερδίσουν μέσα από τον αγώνα την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία του κινήματος, συμπαρασύροντας τα ευρύτερα εργαζόμενα στρώματα στο δρόμο της κοινωνικής χειραφέτησης.

Θ.K.