ΠPOΣΦYΓEΣ

ΠPOΣΦYΓEΣ

«Και που να πας και που να ΄ρθεις
και που να επιστρέψεις
που ΄ναι τα ξένα μακρινά και τα δικά σου ξένα»

225.000 πρόσφυγες και μετανάστες/τριες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο το 2015.
160.000 πρόσφυγες και μετανάστες/τριες έχουν περάσει στην Ελλάδα μέχρι στιγμής το 2015.
2.100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στην προσπάθειά τους να φτάσουν την Ευρώπη.

Τα παραπάνω νούμερα, αποτελώντας όχι απλώς αριθμούς, μα μια αλόγιστη ανθρώπινη καταστροφή, συνθέτουν την εικόνα αυτού που περιγράφεται ως «μεταναστευτική κρίση». Δεν πρόκειται απλώς για μια τραγωδία που φτάνει εδώ από «της Ανατολής τα μέρη». Η άλλη όψη της κρίσης του καπιταλισμού όπως τη ζούμε στην Ευρώπη με λιτότητα, φτώχεια και ανεργία, πιάνεται από ένα σωσίβιο και ξεβράζεται στη Μυτιλήνη, τη Λέρο, την Κω.

«Η Μέση Ανατολή έχει αποτελέσει ένα περιζήτητο έπαθλο για τον ιμπεριαλισμό από τα πρώτα χρόνια των προηγούμενων [δυο] αιώνων. Ωστόσο, η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και η άνοδος της Κίνας όξυναν παγκοσμίως τις αντιφάσεις και οδήγησαν τον δυτικό ιμπεριαλισμό, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, να προσπαθήσει να φέρει την Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, μια γεωγραφική περιοχή πλούσια σε ορυκτά καύσιμα, κάτω από τον μονοπωλιακό του έλεγχο. Έτσι προέκυψαν οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, οι οποίοι επιδεινώθηκαν από τον πιο πρόσφατο πόλεμο στη Λιβύη και τον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στη Συρία, για να μην αναφέρουμε την έγκριση που δόθηκε στο Ισραήλ στις αλλεπάλληλες εισβολές του στη Γάζα και τον Λίβανο. Έχοντας ως αποτέλεσμα έναν τεράστιο αριθμό χαμένων ζωών, την καταστροφή ολόκληρων χωρών και την καταπάτηση της αξιοπρέπειάς τους, η ιμπεριαλιστική επιθυμία για κυριαρχία και εκμετάλλευση είναι η βασική αιτία όλων των δεινών στην περιοχή.»

Η παραπάνω τοποθέτηση της Ευρωμεσογειακής συνδιάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 18-20 Ιουλίου, φωτίζει τα βαθύτερα αίτια του δυσθεώρητου ξεριζωμού που συντελείται στην μπροστινή αυλή της Ευρώπης. Η Ε.Ε. κατέχοντας μεγάλο κομμάτι στην πίτα του δυτικού ιμπεριαλισμού, ενώ συνευθύνεται για την αδυναμία παραμονής Σύρων, Αφγανών και Ιρακινών στις πατρίδες τους κλείνει τα μάτια, τα αυτιά και τις πόρτες της στις κραυγές βοήθειας. Στα αφιλόξενα σύνορα της Ε.Ε. φτάνουν καθημερινά εκατοντάδες εκτοπισμένοι άνθρωποι για τους οποίους δεν υπάρχει θέση ούτε από κει που έρχονται μα ούτε και εκεί που πάνε.

Χτίζοντας την ευρωπαϊκή ταυτότητα πάνω στην ετερότητα των «βαρβάρων» η Ε.Ε. έχει μέσα στις τελευταίες τρεις δεκαετίες θεσπίσει ένα εξαιρετικά αντιδραστικό σύστημα επιτήρησης και ελέγχου, με σκοπό την αποτροπή εισόδου τρίτων στα εδάφη της. Φράχτες, τείχη, ηλεκτροφόρα καλώδια, εναέριες κάμερες και πάνοπλοι μισθοφόροι συνοριοφύλακες αποτρέπουν την προσπέλαση των συνόρων. Σε περίπτωση που κάποιος καταφέρει να εισέλθει, υποχρεούται σε εγκλεισμό και καθήλωση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης διαφόρων τύπων, υπό άθλιες συνθήκες.

Η μεταναστευτική κρίση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ερώτημα αν είναι διαχειρίσιμη με τα αντιδραστικά αυτά μέτρα της Ευρώπης Φρούριο, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο δυτικός καπιταλισμός που τη δημιούργησε βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο να δώσει λύση στην εντεινόμενη κρίση του. 473 εκατομμύρια ευρώ χρηματική βοήθεια προς την Ελλάδα ανήγγειλε στις αρχές Αυγούστου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους πρόσφυγες προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι που θα στεγάσουν τα κύματα των προσφύγων. Παράλληλα 20 εκατομμύρια ευρώ θα δαπανήσει η Ουγγρική κυβέρνηση για την κατασκευή τείχους 175 χιλιομέτρων στα ουγγροσερβικά σύνορα. Τα ποσά αυτά τοποθετούνται δίπλα στα εκατομμύρια που δαπανώνται ετήσια για την επιτήρηση και τον έλεγχο των συνόρων καθώς και για την συντήρηση χώρων εγκλεισμού και μηχανισμών αποτροπής εισόδου. Ένας ωκεανός εκατομμυρίων ξοδεύεται για να προσδιοριστούν οι χώροι που επιτρέπεται ή απαγορεύεται να υπάρχεις ως μετανάστης. Πλην όμως καμιά δαπάνη δεν μπορεί να προσδιορίσει έναν τόπο που να μπορείς να ζήσεις ως άνθρωπος.

Μέρκελ και Ολάντ ανακαλύπτουν εκ νέου την κοινή πολιτική γύρω από το ζήτημα του Ασύλου, ξεχνώντας ότι αυτή ακριβώς η πολιτική οδήγησε στις συμφωνίες του Δουβλίνου, όπως επίσης και την αρνητική έκβαση που είχε τον περασμένο Μάη η προσπάθεια να υπάρξει διαχείριση του ζητήματος μέσω υποδοχής μεταναστών από τα κράτη μέλη με ποσόστωση. Την ίδια ώρα ακροδεξιές ιαχές ακούγονται στην Ευρώπη, όπως αύτη του Τσέχου Υπ. Οικονομικών «Να κλείσουν τα σύνορα της Σένγκεν». Δεν λείπουν τα φασιστικά κρούσματα όπως οι επανειλημμένες επιθέσεις σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία μεταξύ Ιούνη-Ιούλη ή και η κεκαλυμμένη εκδοχή των δικών μας «αποτροπών εισόδου».

Οι ιμπεριαλιστές αδυνατούν να δώσουν λύση στην αντίφαση που οι ίδιοι δημιούργησαν: από τη μια να αναγκάζουν σε εκτοπισμό ολόκληρους πληθυσμούς και από την άλλη να αρνούνται το δικαίωμά τους στη μετακίνηση. Κι αυτό γιατί οι ίδιοι και η κρίση του συστήματός τους είναι το πρόβλημα και όχι οι λύτες. Από την άλλη όχθη η εργατική τάξη και οι λαοί τόσο της Ευρώπης όσο και της Ανατολής εκτοπισμένοι από το χώρο και το χρόνο της Ζωής, αναγκασμένοι ποικιλοτρόπως να πληρώνουν τα σπασμένα μιας κρίσης που δεν δημιούργησαν είναι εκείνοι και μόνο εκείνοι, που μπορούν να δώσουν μια πραγματική λύση, επιβάλλοντας τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες, με την εξουσία στα χέρια τους. Μονάχα η από κοινού πάλη, για μια επαναστατική διέξοδο από αυτήν την παγκόσμια κρίση, μπορεί να μας διασφαλίσει τόπους στους οποίους μπορούμε να μένουμε ή να φεύγουμε, αλλά πάντως να μπορούμε να ζήσουμε.

Θ.Τ.

Μικρή βαλίτσα, Αλκίνοος Ιωαννίδης
 http://www.unhcr.gr/nea/artikel/ea826ba8244e5611db1d42b096b247ef/i-ypati-armosteia-p-9.html

Δελτίο τύπου Διεθνούς Αμνηστίας 24/8/2015. Βλέπε στο http://www.amnesty.org.gr
 http://www.unhcr.gr/nea/artikel/ea826ba8244e5611db1d42b096b247ef/i-ypati-armosteia-p-9.html
 http://www.eek.gr/index.php/international/3646-3i-evromesogeiaki-syndiaskepsi-anakoinosi-gia-ti-mesi-anatoli
 http://www.thepressproject.gr/article/80036/I-Komision-dinei-473-ekat-stin-Ellada-gia-to-metanasteutiko
 http://www.independent.mk/articles/19847/Hungary’s+Wall+along+Serbian+Border+Will+Cost+over+EUR+mn
 http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/sxedon-kathimerines-oi-epitheseis-se-kentra-prosfygon-sti-germania
 https://www.efsyn.gr/arthro/epiheiriseis-viaiis-apotropis-sto-aigaio