Ένα νέο μέτωπο έχει ανοίξει για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και μάλιστα στο πλέον αδύνατο σημείο της ύπαρξής της, το τραπεζικό σύστημα.
Όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, πριν καν ανοίξει ο νέος κύκλος -ο πραγματικός- των πλειστηριασμών με τον οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρούσε να πείσει τους αγοραστές ομολόγων που θα εκδόσουν οι τράπεζες με “εγγύηση” τα κόκκινα δάνεια που “ρυθμίζουν” για να εμφανίσουν ως εξυπηρετούμενα, ένας νέος κύκλος κόκκινων δανείων άρχισε να εμφανίζεται.
Τα “κόκκινα δάνεια” που είχαν ρυθμιστεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο -ένα μέρος του δανείου είχε παγώσει και ενα άλλο είχε ρυθμιστεί με μικρότερες δόσεις- άρχισαν να κοκκινίζουν και πάλι. Και αυτό γιατί, καθώς λήγει η περίοδος των χαμηλών δόσεων και ενεργοποιείται το “παγωμένο” κομμάτι των δανείων οι δανειολήπτες βρίσκονται και πάλι μπροστά σε αδυναμία πληρωμής των μεγάλων δόσεων και τα δάνεια επιστρέφουν στο… κόκκινο. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι τα διάφορα funds που αγοράζουν τα δάνεια αυτά να βρίσκονται με “κόκκινα δάνεια” εκεί που είχαν αγοράσει “πακέτα” με ρυθμισμένα και εξυπηρετούμενα δάνεια. Το “πρόβλημα” αφορά περί τα 4 δις ευρώ σε δάνεια και έχει προκαλέσει σοκ στην κυβέρνηση και τους “πελάτες” της με αποτέλεσμα να απειλείται η πλήρης ανατροπή του περιβόητου σχεδίου “Ηρακλής” με το οποίο οι τράπεζες θα απαλλάσσονταν από τα μισά περίπου Npls (κοκκινα δάνεια).
Γ. Aγγ.