του Θόδωρου Κουτσουμπού

Η κατά πλειοψηφία απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Αθήνας να βγάλει έξω από τη φυλακή τον καταδικασμένο σε δεκαετή φυλάκιση ναζιστή πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, τον άμεσο οργανωτή της δολοφονικής ενέδρας στον Παύλο Φύσσα, αποτελεί πρόκληση για όλο τον λαό και το αντιφασιστικό κίνημα. Και καταισχύνη για τους δικαστές και τη Δικαιοσύνη.

Μόλις ένα χρόνο μετά την καταδίκη του «ό,τι κινείται σφάζεται», το δικαστήριο κατά πλειοψηφία τον βγάζει έξω από τη φυλακή για… «ψυχολογικούς λόγους» του παιδιού του! Την ίδια στιγμή που δεν δείχνει ανάλογη ευαισθησία για πολλές άλλες περιπτώσεις φυλακισμένων για ελαφρύτερα αδικήματα, ενώ στέκεται ανάλγητο στις περιπτώσεις φυλακισμένων αναρχικών και αριστερών προφυλακισμένων ή φυλακισμένων.

Δυνάμεις μέσα στο κράτος, και τον βαθύ κατασταλτικό μηχανισμό των δικαστηρίων θέλουν να χρησιμοποιήσουν ξανά τους ναζί στη βρώμικη, εγκληματική δράση, στις δολοφονικές δουλειές που δεν μπορεί να κάνει άμεσα ο κλασικός, παραδοσιακός μηχανισμός του κράτους. Είναι μια ενθάρρυνση για την οργάνωση νέων δολοφονικών επιθέσεων κατά του λαϊκού, εργατικού κινήματος, κατά του αντιφασιστικού κινήματος, των αριστερών και αναρχικών ακτιβιστών, των προσφύγων και μεταναστών. Και πρέπει να απαντηθεί με όρους μαζικής ταξικής επαναστατικής πάλης. Ο Λαός δεν ξεχνά, τους φασίστες τους κρεμά! Και μαζί τους τσακίζει τους συνεργάτες τους και όσους τους υποθάλπουν αν δεν τους διατάζουν.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαντώντας σε κριτικές απάντησε ότι η δικαιοσύνη είναι… ανεξάρτητη. Στην πραγματικότητα η ίδια η κυβέρνηση είναι συνεργός, συνένοχη και ένοχη. Αυτός ο κυβερνητικός εσμός των νεοφιλελέ δεξιών με τους απροκάλυπτους φασίστες και το καπιταλιστικό κράτος υποθάλπουν, αποφυλακίζουν, ενισχύουν τους ναζί για να τους χρησιμοποιήσουν ως παρά-κρατικό βραχίονα στην καταστολή του λαού που τον πνίγουν όταν βρέχει, τον καίνε με τις πυρκαγιές, τον σκοτώνουν με την άθλια διαχείριση της πανδημίας και την στυγνή νεοφιλελεύθερη πολιτική τους.

Ανακοίνωση των συνηγόρων της οικογένειας του Παύλου Φύσσα

Αναφερόμενες στην απόφαση αποφυλάκισης του Πατέλη οι συνήγοροι της οικογένειας του Παύλου Φύσσα εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση :

Όταν οι συμπάθειες δεν κρύβονται έχουμε αποφάσεις σαν τη σημερινή του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Αθήνας. Ένα μόλις χρόνο μετά την επιβολή της ποινής στους καταδικασθέντες – μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της σημερινής δικασίμου, θεώρησε, κατά πλειοψηφία, πως ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης πληροί τις προϋποθέσεις για χορήγηση αναστολής της ποινής του έως την εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο, παραβλέποντας ουσιαστικά την επικινδυνότητα των πράξεων για τις οποίες καταδικάστηκε. Υπενθυμίζουμε ότι πρωτοδίκως ο Πατέλης έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και δύο μηνών, από την οποία έχει εκτίσει μόλις 30 μήνες [18 μήνες προσωρινά κρατούμενος και ένα έτος μετά την έκδοση της απόφασης]. Όταν άλλοι κρατούμενοι με άλλα εθνολογικά ή πολιτικά χαρακτηριστικά ζητούν την χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση, η ελληνική δικαιοσύνη εξαντλεί την αυστηρότητά της, ακόμα και κατά παράβαση ενίοτε των προϋποθέσεων του νόμου. Εν προκειμένω λοιπόν αναρωτιόμαστε τι εννοούσε ο εισαγγελέας της έδρας ισχυριζόμενος ότι : «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους, ενόψει συγκεκριμένων συνθηκών», σκεπτικό το οποίο υιοθετήθηκε και από το δικαστήριο. Προφανώς, για την πλειοψηφία της σύνθεσης του Πενταμελούς Εφετείου οι δράστες-μέλη εγκληματικής οργάνωσης και συνεργοί σε ανθρωποκτονία από πρόθεση δεν είναι επικίνδυνοι όταν είναι ναζιστές.

Οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα,

Χρύσα Παπαδοπούλου

Ελευθερία Τομπατζόγλου

Αθήνα, 18.10.2021