του Θόδωρου Κουτσουμπού

πηγή: NASA

Σήμερα Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021, ένα ρομποτικό ρόβερ της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, της γνωστής NASA, επιχειρεί να προσεδαφιστεί στον Κόκκινο Πλανήτη Άρη. Αν το Perseverance (Επιμονή, Εγκαρτέρηση, Εμμονή), όπως βαφτίστηκε από τους μαθητές ενός σχολείου των ΗΠΑ, πετύχει την αποστολή του θα είναι μια μεγάλη επιτυχία στην εξερεύνηση του πλανήτη Άρη. Ακόμη θα ανοίξει δρόμους για μελλοντικές προσεδαφίσεις σε άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Η εκκίνηση του πυραύλου που μετέφερε το όχημα έγινε στις 20 Ιουλίου 2020.

πηγή: NASA

Το όχημα της NASA κατευθύνεται για να προσεδαφιστεί σε μια περιοχή του κρατήρα Jezero του Άρη σε μια περιοχή που περικλείεται σε μία έλλειψη με άξονες 7,7×6,6 χιλιομέτρων. Η περιοχή του κρατήρα είναι πολύ δύσκολη για προσεδάφιση του οχήματος, όμως επιλέχθηκε γιατί τα πετρώματα είναι ιζηματογενή και υπάρχει αιματίτης, ένα ορυκτό που για να σχηματιστεί χρειάζεται την παρουσία νερού. Η περιοχή είναι ένα απομεινάρι λίμνης ή δέλτα ποταμού και οι επιστήμονες αναμένουν να συλλέξουν στοιχεία της ιστορίας του πλανήτη και πιθανώς την ύπαρξη αρχέγονης ζωής. Μετά την προσεδάφισή του το όχημα για τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια θα ταξιδεύει στις ξηρές κοίτες του δέλτα στην άκρη του κρατήρα Jezero συλλέγοντας στοιχεία όλων των ειδών, δείγματα βράχων, χώμα κ.λπ. Με κάμερες εφοδιασμένες με ισχυρό zoom θα στέλνει φωτογραφίες πολύτιμες. Μεγέθους ενός αυτοκινήτου, το ρόβερ είναι το βαρύτερο ρομπότ που έχει σταλεί από τη Γη στην επιφάνεια του Άρη, είναι ικανό να εκτελέσει μια ποικιλία πειραμάτων και αναμένεται να βοηθήσει στη μελλοντική εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη και άλλων πλανητών.

This view from the Mast Camera (Mastcam) in NASA’s Curiosity Mars rover shows an outcrop with finely layered rocks within the ‘Murray Buttes’ region on lower Mount Sharp.
πηγή: ΝΑSA

Το εγχείρημα είναι αποτέλεσμα διαστημικών εξερευνήσεων του Άρη πολλών δεκαετιών. Το κόστος της αποστολής του επιστημονικού οχήματος – εργαστηρίου High-Stakes Mars, ανέρχεται στα 2,7 δις δολάρια, ποσό μικρό σε σχέση με τα δισεκατομμύρια των πολεμικών εξοπλισμών. Ταυτόχρονα, η επίτευξη της αποστολής είναι αποτέλεσμα πολύ σημαντικών τεχνολογικών επιτευγμάτων που προφανώς θα έχουν την εφαρμογή τους στην τεχνολογία της καθημερινής ζωής στη γη. Πάνω απ’ όλα θα συμβάλει στο βάθεμα της γνώσης του ανθρώπου για τη εξέλιξη του ηλιακού συστήματος, και των πλανητών και πιθανώς για την ύπαρξη ζωής πάνω στον Κόκκινο Πλανήτη σε κάποια φάση της ιστορίας του.

πηγή: NASA